ZF Gen Z

GEN Z Trends. Eşti părinte tânăr, dezamăgit de sistemul de stat şi te gândeşti încă de acum la homeschooling pentru copilul tău. Mai gândeşte-te o dată. Care sunt motivele?

GEN Z Trends. Eşti părinte tânăr, dezamăgit de...

Autor: Alexandra Matei

15.05.2025, 17:20 159

 Homeschoolingul este o metodă de educaţie care îşi propune, din diferite motive, să înlocuiască tradiţionalul mers la şcoală, iar această decizie este luată, de cele mai multe ori, de părinţi sau tutorele legal al unui minor. Educaţia la domiciliu se practică inclusiv în România şi nu este întotdeauna o excepţie, ci o normalitate pentru unii copii. Dar este legal să faci homeschooling în România şi dacă „fentezi“ cumva legea, care sunt de fapt riscurile pentru copil? 

În Codul penal, la articolul 380, este precizat că „părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă“. Şcolarizarea la domiciliu este permisă doar în anumite cazuri, pe perioade determinate: pentru elevii spitalizaţi şi pentru cei nedeplasabili din cauza unor probleme grave de sănătate.

„Părinţii care aleg să facă homeschooling sunt într-o zonă gri. Acest mod de şcolarizare se practică, dar nu este legal. În Codul penal se precizează că fapta nu se pedepseşte dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minori. Părinţii, de cele mai multe ori, primesc o pedeapsă <<pe hârtie>> şi îşi asumă să facă acest tip de educaţie pentru că pedepsele sunt prea blânde“, a spus pentru ZF avocatul Bogdan Palade.

Totuşi, există variante prin care părinţii care vor să le ofere copiilor un regim de homeschooling o pot face.

Acest proces presupune, întâi de toate, retragerea elevului din sistemul clasic de şcolarizare, fie el de stat sau în cadrul unei şcoli private, şi înscrierea acestuia la o şcoală-umbrelă din străinătate. Practic, elevul respectiv urmează cursurile acelei şcoli, dar la domiciliu sau într-un alt cadru stabilit de părinţi sau de instituţia respectivă.

Este important de precizat, însă, că astfel de cursuri şi orice diplomă obţinută în urma homeschooling-ului nu sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei din România.

„Homeschoolingul ar fi extrem de greu de legalizat în România pentru că asta ar însemna şi modificarea Constituţiei României, ceea ce este foarte dificil. învăţământul este obligatoriu, fie el la stat sau la privat“, a mai adăugat avocatul.

În prezent, şcolarizarea la domiciliu este permisă, conform legii, doar în anumite cazuri. Legea învăţământului preuniversitar în vigoare (nr. 198 din 4 iulie 2023, publicată în Monitorul Oficial - nr. 613 din 5 iulie 2023) spune că pentru elevii cu „boli cronice, boli maligne sau alte afecţiuni care necesită spitalizare şi/sau tratament/monitorizare ori aflaţi la recuperare“ procesul de învăţământ se poate organiza individual, în grupe sau clase, în unitatea sanitară în care aceştia sunt în tratament, în monitorizare medicală sau la recuperare.

Totodată, potrivit legii, pentru elevii care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilităţi, sunt nedeplasabili, se organizează şcolarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată.

Dincolo de faptul că homeschoolingul este ilegal în România, el poate avea efecte grave asupra unui copil care, prin acest mod de şcolarizare, este rupt de ceea ce înseamnă relaţionarea cu alţi copii.

„În opinia mea, homeschoolingul este o chestiune foarte fragilă şi poate avea anumite beneficii doar dacă este făcut în comunităţi mai mici ale familiei. Altfel, privezi copilul de cel mai important lucru pe care i-l poţi da: relaţionarea. Lipsa de interacţiune şi relaţionare duc, în timp, la nişte adulţi cu fobie socială, timiditate, incapacitatea de toleranţă la frustrare şi lipsă de limite“, a explicat Ion Puican, psiholog.

În primii 7-12 ani de viaţă, detaliază el, oamenii îşi formează capacitatea de apartenenţă la grup – intră în joacă cu ceilalţi, acceptă refuzul altora de a se juca cu cu ei, refuză, la rândul lor, încep să aibă simpatii şi antipatii, creează şi rup prietenii.

Toate acestea sunt elementele fundamentale care vor face ca viitorul adult să poată să funcţioneze în societate, subliniază psihologul.

„Societate este formată din grupuri şi dacă nu-ţi dezvolţi de mic capacitatea de relaţionare, vei avea un handicap relaţional şi emoţional major toată viaţa. Poţi avea sechele reale în relaţionări, care se vor vedea atunci când vei fi adult în relaţionarea cu partenerul, cu jobul, cu proprii copii“, a mai adăugat el.

La nivelul României, nu există date concrete despre câţi elevi urmează sistemul de homeschooling, având în spate o şcoală-umbrelă.


Ion Puican, psiholog:

În opinia mea, homeschoolingul este o chestiune foarte fragilă şi poate avea anumite beneficii doar dacă este făcut în comunităţi mai mici ale familiei. Altfel, privezi copilul de cel mai important lucru pe care i-l poţi da: relaţionarea. Lipsa de interacţiune şi relaţionare duce, în timp, la nişte adulţi cu fobie socială, timiditate, incapacitate de toleranţă la frustrare şi lipsă de limite.

 

Bogdan Palade, avocat:

Homeschoolingul ar fi extrem de greu de legalizat în România pentru că asta ar însemna şi modificarea Constituţiei României, ceea ce este foarte dificil. învăţământul este obligatoriu, fie el la stat sau la privat.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu