ZF Gen Z

GEN Z Trends. Din experienţa unui start-up în domeniul ilustraţiilor. Cum porneşti un business de pe băncile facultăţii şi ce trebuie să ştii când vrei să devii antreprenor full-time. „Creşterea unei afaceri nu se întâmplă peste noapte, iar fiecare pas înainte necesită timp, dedicare şi învăţare continuă“

Laura Popescu, fondatoare, Floare cu Floare: Una dintre cele mai mari realizări a fost să îmi înving teama că produsele mele nu sunt suficient de bune, frumoase sau utile.

Laura Popescu, fondatoare, Floare cu Floare: Una dintre cele mai mari realizări a fost să îmi înving teama că produsele mele nu sunt suficient de bune, frumoase sau utile.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

27.02.2025, 09:30 273

Pasiunea pentru plante a început pentru Laura Popescu, fondatoare, Floare cu Floare, un start-up în domeniul ilustraţiilor şi jucăriilor croşetate, în timpul facultăţii, în cadrul cursurilor de botanică şi tot atunci s-a decis să înfiinţeze o formă juridică pentru a putea vinde produsele pe care le creează. Nu este deocamdată antreprenor full-time, ci lucrează şi într-o florărie, însă chiar şi acest job îi oferă inspiraţie în afacerea proprie. Deşi are aproximativ un an de când a lansat Floare cu Floare, Laura spune că a învăţat lecţii valoroase care au ajutat-o atât profesional, cât şi personal.

„În primul rând, am învăţat să am răbdare cu mine. Creşterea unei afaceri nu se întâmplă peste noapte, iar fiecare pas înainte necesită timp, dedicare şi învăţare continuă. Am realizat cât de important este să caut informaţii, să fiu deschisă la noi perspective şi să mă educ constant în domeniul în care activez“, a povestit Laura Popescu.

În această călătorie în business, şi-a făcut prieteni care la rândul lor şi-au construit mici afaceri bazate pe pasiunea pentru lucrul manual.

„Schimbul de experienţe cu ei m-a ajutat să înţeleg că nu sunt singura care trece prin momente de îndoială sau dificultăţi. Este reconfortant să ştii că faci parte dintr-o comunitate de creatori care se susţin reciproc“. Mai mult, a realizat că succesul nu înseamnă doar vânzări, ci şi satisfacţia sufletească pe care o are atunci când creează ceva cu drag şi pasiune. „Aleg să mă ghidez după ceea ce mă inspiră, chiar dacă asta înseamnă uneori să prioritizez autenticitatea în detrimentul câştigurilor financiare imediate“. Mai mult, Laura spune că procesul de dezvoltare a unei afaceri implică teste, încercări repetate şi ajustări pentru a mă asigura că produsul nu doar arată bine, ci şi rezistă în timp şi îşi îndeplineşte scopul.

„Documentarea este un pas esenţial în acest proces – nu doar în ceea ce priveşte alegerea plantelor sau tehnicilor de lucru, ci şi în ceea ce priveşte tendinţele actuale, nevoile publicului şi soluţiile inovatoare pentru a crea produse care să răspundă cerinţelor estetice şi funcţionale ale celor care le aleg“. De asemenea, ea a investit multă energie în învăţare – fie că a fost vorba de aprofundarea tehnicilor de pictură, fie de explorarea modalităţilor prin care să îşi promoveze munca. „Tot acest efort, deşi nu se traduce direct în cifre financiare, este esenţial pentru creşterea brandului şi pentru autenticitatea fiecărui produs pe care îl creez“.

Printre cele mai apreciate creaţii Floare cu Floare se numără calendarul cu ilustraţii botanice, o colecţie de imagini delicate inspirate din flora autohtonă, dar şi jucăriile croşetate, fiecare fiind unicat şi realizată cu grijă, din materiale prietenoase. Produsele pot fi găsite în prezent pe Facebook şi Instagram, pe pagina Floare cu Floare, dar şi pe platforma Iarmaroc, unde am un profil dedicat sub acelaşi nume. De asemenea, Laura participă la târguri handmade, în special în Cluj-Napoca, unde cei interesaţi pot vedea şi achiziţiona produsele în mod direct.

„Anul 2024 a fost unul plin de evenimente şi provocări, dar şi de multe reuşite. A fost anul în care am început să particip la târguri şi expoziţii, un pas important pentru mine. Una dintre cele mai mari realizări a fost să îmi înving teama că produsele mele nu sunt suficient de bune, frumoase sau utile. Am descoperit, însă, că există mulţi oameni care apreciază ceea ce fac şi mă susţin, iar acest lucru mi-a oferit o motivaţie imensă pentru a continua şi a evolua“. Cât despre 2025, Laura spune că vrea să ducă ducă afacerea la un nou nivel, să exploreze noi direcţii creative şi să diversifice gama de produse.

„Vreau să experimentez cu tehnici noi, să creez colecţii inspirate din natură şi să adaug produse care să îmbine estetica şi utilitatea într-un mod armonios. Un alt obiectiv important este să călătoresc mai mult în natură, acolo unde îmi găsesc inspiraţia“.

În viitor, îşi doreşte să dezvolte această afacere suficient de mult încât să se poată dedica ei full-time, chiar dacă îi place jobul pe care îl are în prezent. „Pe termen de 3-5 ani, îmi imaginez Floare cu Floare ca pe un brand recunoscut în comunitatea celor care apreciază arta botanică şi designul inspirat din natură. Mi-ar plăcea să colaborez cu librării, magazine de cadouri sau concept stores care împărtăşesc aceeaşi viziune estetică şi sustenabilă. De asemenea, îmi doresc să dezvolt un magazin online propriu, unde să pot oferi atât produsele deja consacrate, cât şi colecţii noi, ediţii limitate sau colaborări speciale cu alţi artişti şi artizani“,a mai spus ea.

Un alt obiectiv important este să participe la târguri şi expoziţii din mai multe oraşe, nu doar din Cluj-Napoca.

„Cred că interacţiunea directă cu oamenii este esenţială pentru a înţelege mai bine nevoile şi dorinţele celor care îmi apreciază munca. În plus, mi-ar plăcea să organizez ateliere creative, unde să împărtăşesc din experienţa mea şi să creez un spaţiu în care oamenii să descopere bucuria picturii şi a lucrului manual“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu