ZF Gen Z

GEN Z Trends. Facultate sau cursuri de specialitate? Practică sau studiu? Ce spun profesorii de la Universitatea Politehnică

Unul dintre cele mai recente parteneriate ale Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnică Bucureşti este cu PepsiCo, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa băuturilor, care a deschis un centru de training unde 90 de studenţi de la programul de studii de mecatronică fac practică de laborator.

Unul dintre cele mai recente parteneriate ale Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnică Bucureşti este cu PepsiCo, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa băuturilor, care a deschis un centru de training unde 90 de studenţi de la programul de studii de mecatronică fac practică de laborator.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

10.04.2025, 11:00 372

♦ „În zona tehnică nu vei rămâne niciodată fără job. Avem peste 700 de parteneriate pentru ca elevii să facă practică. E important ca studenţii să aibă experienţă dincolo de zidurile facultăţii“.

Noile generaţii de studenţi sunt din ce în ce mai atrase de tehnologie, astfel că şi universităţile au sesizat această schimbare şi încearcă să se adapteze. În acest context, cele mai multe încheie parteneriate cu companiile astfel încât studenţii să meargă şi să vadă care sunt cele mai noi tehnologii dintr-un domeniu sau chiar să treacă „la butoane“ în cadrul unor sesiuni de practică. Este şi cazul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti,

„Am făcut peste 700 de parteneriate şi investim în relaţia cu mediul economic. Ne dorim pentru studenţii noştri şi o altă experienţă dincolo de zidurile universităţii. Este foarte important pentru ei să poată să vadă ce se întâmplă în lumea reală, în industrie, acolo unde ei ajung să se angajeze“, a spus Gabriel Petrea, director general adjunct în cadrul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti. El adaugă că pentru universitate este foarte greu să ţină pasul cu dezvoltarea tehnologică şi să ducă toate laboratoarele la cel mai înalt nivel în fiecare an şi de aceea dotează împreună cu partenerii laboratoarele din universitate, dar şi din spaţiile partenerilor. Gabriel Petrea a fost prezent la inaugurarea unui centru de training în fabrica de băuturi din Dragomireşti, lângă Bucureşti, un spaţiu destinat instruirii practice şi formării viitorilor specialişti în producţia de băuturi răcoritoare. Acest spaţiu este destinat angajaţilor, dar este deschis şi studenţilor, care pot vedea cum funcţionează echipamente de ultimă generaţie.

„Am extins aceste parteneriate şi ne dorim să investim în ele din ce în ce mai mult pentru că tehnologia evoluează foarte mult. Generaţia actuală este foarte orientată către tehnologie. Ea face parte din viaţa lor din ce în ce mai mult. Acum 20 de ani nu era această comuniune om-tehnologie. Dacă nu faci ca tehnologia să uşureze munca şi să foloseşti tehnologia în interesul tău nu poţi să faci performanţă“, a mai spus Gabriel Petrea.

Bogdan Grămescu, decan în cadrul Facultăşii de Inginerie Mecanică şi Mecatronică din cadrul Universităţii Politehnica, spune că în prezent începe o activitate de laborator cu 90 de studenţi de la programul de studii de mecatronică în zona hidronică şi pneutronică, dar în viitor sunt discuţii ca să se înceapă şi astfel de pregătire în zona de acţiunonări ekectrice sau alte zone care pot fi acoperite de dotarea actuală a laboratorului din fabrica PepsiCo.

„Cea mai bună apreciere pe care o poate primi o facultate, dincolo de lucrări de cercetare, de articole, este dată de faptul că studenţii îşI găsesc locuri de muncă în companii importante“. Bogdan Grămescu a vorbit şI despre importanţa unei facultăţi versus cursuri obişnuite de câteva luni.

„Este foarte important ca informaţia pe care o primeşti la facultate să fie una legată de principii, care nu vor dispărea niciodată. Dacă studenţii vor fi simplii tehnicieni, deşi nu este ceea ce nu ne dorim, dacă au  misiunea de apăsa doar pe nişte butoane, iar dacă sistemul se strică rămân fără sistem. Însă, dacă recurgi la principii niciodată în zona tehnică nu vei rămâne fără loc de muncă“. El spune că tinerii ar trebui să fie stimulaţi să înţeleagă că acele cursuri de scurtă durată vin să suplinească eventual nişte lucruri punctuale, dar nu pot asigura o pregătire cu adevărat solidă“. „Tehnologia evoluează dar este  bazată pe principii. Unele principii sunt foarte vechi. Unele idei din cărţile SF din anii 60-70 sunt în practică acum. Ne întrebăm cei care au făcut invenţiile, au citit şi cărţile respective sau pur şi simplu scriitorii de atunci au avut nişte gânduri cu privire la evoluţia viitoare. Eu cred că eu mix între astea şi până la urmă lucrurile evoluează aşa cum trebuie să evolueze. Omul trebuie să rămână stăpânul maşinilor“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu