♦ Toată săptămâna aceasta, Ziarul Financiar este în holul clădirii Bastilia a Academiei de Studii Economice (ASE), cu un proiect editorial dedicat vouă, studenţilor, un supliment ZF Gen Z de 24 de pagini. Vă invităm la interacţiuni directe şi oneste, la un dialog în care nu vă cerem nimic altceva decât timp pentru a înţelege ce fel de informaţii vă sunt utile în dezvoltarea voastră. De restul ne ocupăm noi, redacţia.
Între „nu îmi doresc să plec din ţară” şi „aş pleca instant dacă aş avea cum”, tinerii din generaţia Z vor să se simtă văzuţi şi mai ales reprezentaţi. Vor salarii mai mari, se lovesc de probleme vechi, cum ar fi dificultatea de a se angaja fără experienţă sau costul crescut al vieţii într-un oraş mare, şi aşteaptă o direcţie din partea oamenilor cu funcţii de decizie.
Ziarul Financiar a vorbit cu nouă studenţi de la Academia de Studii Economice aflaţi în primul, al doilea sau al treilea an de studiu să afle ce gândesc, ce aşteptări au, care le sunt problemele. Răspunsurile lor se întâlnesc în multe puncte comune pe care le redăm întocmai, un fel de manifest al unei generaţii.
► Andreea, studentă la Facultatea de drept din cadrul Academiei de Studii Economice:
Aş vrea ca preşedintele să ne reprezinte mai bine ţara. Mie mi se pare că România a progresat în ultimii ani, îmi doresc să o ţină tot aşa. Nu îmi doresc să plec din ţară.
► Ilinca, anul 3, Facultatea de resurse umane:
Îmi doresc ca politicienii să facă mai multe pentru studenţi, mi se pare că noi nu avem oportunităţile necesare, nu ne ajută să ne dezvoltăm, în primul rând, pe plan profesional. Este foarte greu să te angajezi, iar oportunităţile din timpul facultăţii sunt puţine.
► Lorena, anul 3, Facultatea de resurse umane:
Ne dorim salarii mai mari pentru că viaţa este la fel de scumpă ca în afară, dar salariile nu sunt la fel de mari. Chiriile sunt scumpe şi condiţiile nu sunt foarte bune.
► Timotei:
Aş vrea o expunere mai bună pe plan internaţional de la preşedinte. Mi se pare că nu avem o poziţie bine reprezentată. Aş vrea un dialog cu societea civilă, să fim mai bine reprezentaţi, atât generaţiile tinere, cât şi cele senioare. Cred că lipseşte un plan, nu mi se pare că avem o direcţie foarte clară în dezvoltare, creştere economică, reducerea cheltuielilor. Cred că ar trebui să ne decidem ce vrem noi, ca indivizi şi apoi ce vrem ca naţiune.
Aş vrea să renunţăm la mentalitatea de victimă, avem această patologie să căutăm vina cuiva. Trebuie să ne uităm ce facem noi în bucăţica noastră. Antreprenoriatul este o opţiune. În prezent vreau să-mi validez mai multe variante, inclusiv o carieră în corporaţie, dar şi o afacere personală, poate în viitorul mai îndepărtat şi o carieră în politică. Nu sunt foarte decis, testez mai multe opţiuni astfel încât să îmi creez o direcţie. Mă bazez pe faptul că sunt tânăr şi mai am timp să mă decid.
► Eduard:
„Aş vrea ca politicienii să ţină cont de ce vrem noi tinerii, în special, să facă chestii care să ne ajute pe noi şi să fie deschis la lucruri noi. Aş vrea ca în guvern să se schimbe lucrurile, să vină o generaţie mai tânără care înţelege mai bine dorinţele şi nevoile noastre.”
► Rucsandra:
Aş vrea să se întoarcă mai mulţi oameni din străinătate înapoi în România, dintre cei care pleacă să înveţe în afară. Şi eu am aplicat pentru facultate în Olanda, am intrat, doar că m-am răzgândit.
► Iuliana:
România este frumoasă, ai ce să vezi, dar dacă aş prinde un loc în afară, aş pleca instant, chiar dacă ştiu că e greu.
► Violeta:
Aş vrea să fim ajutaţi noi, ca români, în propria ţară. Pentru studenţii români spre exemplu nu sunt facilităţi la cămine ca în cazul altor cetăţeni.
► Ştefan, Facultatea de Cibernetică:
Aş vrea să văd implicare reală pe partea de probleme, până acum niciunul dintre candidaţi nu a venit cu un plan concret, ce trebuie să facă, cu cine vrea să lucreze şi pe ce anume vrea să se concentreze. Am văzut mai multe încercări de a da idei generale, dar nimic concret, toţi încearcă să se poziţioneze ca şi conservatori, tradiţionalişti şi nu există niciun candidat care să reprezinte pe toată lumea. Nu mă simt reprezentat de niciun candidat, sunt dezamăgit de toţi. După alegeri, aş vrea să văd o colaborare între mai multe partide care să se concentreze pe combaterea corupţiei, care să aducă nişte reforme reale. Nu vreau să vină un partid salvator, vreau să văd mai multe partide care aduc oameni capabili să facă reforme clare. Aş vrea ca cineva să se concentreze cu adevărat pe o reformă a educaţiei. Mie îmi place foarte mult România, mi-aş dori să pot să rămân aici, să lucrez aici şi să fiu mulţumit cu această alegere fără să fiu frustrat că nu am posibilităţile pe care le au alţii, consider că România are potenţialul să ajungă la un nivel destul de ridicat ca nivel de trai şi oportunităţi.