♦ Te-ai gândit vreodată să studiezi în Marea Britanie, Franţa sau chiar Statele Unite? Ei bine, exemplul executivilor români care au făcut facultatea în afara ţării demonstrează că nu gândeşti rău, iar experienţa din afara ţării te poate ajuta să ai o viziune mai amplă a modului în care poate arăta cariera ta şi îţi poate da avânt pentru a-ţi deschide un business în România sau, de ce nu, să conduci o companie mare de la tine din ţară.
„I-aş încuraja pe tineri să meargă să studieze afară. Nu cred că diferă conţinutul, dar cred că o astfel de experienţă îţi oferă o expunere la pieţele şi la realităţile globale şi cel puţin te inspiră. Sigur, există şi poate o diferenţă de educaţie, dar nu asta este prioritatea, eu cred că expunerea este utilă. Mi-a spus cineva: indiferent ce faci la o bancă mare la Londra la 20 de ani şi dacă tragi xerox toată ziua, tot înveţi ceva. Şi asta a fost şi intenţia mea“, povesteşte Daniel Farmache, managing partner în cadrul firmei de fuziuni şi achiziţii DMF Capital. El şi-a petrecut jumătate de carieră în finanţe, iar cealaltă jumătate conducând companii antreprenoriale şi una cu o altă structură a acţionariatului. El a lucrat inclusiv în divizia de investment banking a Citigroup din Londra şi a condus pe plan local, printre altele, holdingul de companii din energie, construcţii şi infrastructură de telecomunicaţii E-INFRA. Iar recent a lansat DMF Capital, o firmă de tip boutique de fuziuni şi achiziţii, dezvoltare de investiţii şi servicii de consultanţă.
Daniel Farmache este absolventul unui MBA la London Business School, cu un stagiu la Massachusetts Institute of Technology. De asemenea, este licenţiat cu First Class Honours în finanţe-bănci, în Marea Britanie - University of Reading, ICMA Centre şi în drept, la Bucureşti - Universitatea Nicolae Titulescu şi deţine certificatul CFA (Chartered Financial Analyst), conform celor mai recente date.
„Aş spune ca tinerii să investească un minimum de ani în afară profesional. Altmiteri, România are nevoie de oameni şi cred că România oferă oportuniăţi“, a mai spus managerul.
„Studiul în străinătate nu este doar o experienţă academică, ci un accelerator de carieră şi dezvoltare personală. Accesul la un ecosistem educaţional de top, expunerea la networking internaţional, oportunităţi profesionale competitive şi integrarea timpurie în piaţa muncii transformă această alegere într-un avantaj strategic“, spune Bogdan Kochesch, managing partner al grupului EDUCATIVA, un ONG care ajută tinerii să meargă la studii în străinătate. Pe de altă parte, el menţionează că după absolvire, mulţi români îşi consolidează cariera în ţările unde au studiat, atraşi de salarii competitive, medii de lucru dinamice şi posibilităţi rapide de avansare.
„Totuşi, un segment tot mai mare de tineri se întoarce în România pentru a valorifica experienţa acumulată şi a contribui la inovarea în industrii emergente precum antreprenoriatul, IT-ul, sănătatea şi educaţia. Aceşti absolvenţi nu doar revin, ci redefinesc ecosistemele locale, implementând noi metode, tehnologii şi perspective globale“, a punctat Bogdan Kochesch.
EDUCATIVA ajută tinerii să meargă la studii în străinătate prin două iniţiative şi anume târgul de universităţi internaţionale IUF, care are loc de două ori pe an şi aduce în România (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara) peste 70 de instituţii de învăţământ superior din străinătate, dar şi prin serviciul de consiliere EDMUNDO. Acesta oferă consultanţă aprofundată tinerilor în a-şi alege instituţiile la care profilul lor se potriveşte şi mai apoi pe întreg procesul de admitere la aceste instituţii. Consilierii educaţionali EDMUNDO lucrează anual cu 400-500 de aplicanţi la studii în străinătate.
Conform celor mai recente date, în prezent sunt circa 40.000 de studenţi români în străinătate, iar estimările EDUCATIVA arată că anual pleacă la studii din România între 6.000 şi 8.000 de studenţi.
Cât costă să studiezi în străinătate
O analiză a Youni, o platformă de consiliere pentru acces la studii în străinătate, arată că tinerii români se orientează preponderent către SUA când alerg să studieze în străinătate, dar apar pe hartă şi universităţi din Australia şi Asia în topul opţiunilor pentru studii superioare. Astfel, Germania, Italia, Spania, Franţa, Coreea de Sud şi Japonia au devenit opţiuni tot mai des luate în calcul de liceenii care doresc să îşi continue studiile în afara ţării.
În SUA, taxele variază în funcţie de instituţie şi de programul de studiu. Universităţile publice în general au tarife mai mici, iar universităţile private au taxe de şcolarizare mai ridicate. În medie, taxele de şcolarizare pentru un program de licenţă pot varia între 10.000 şi 60.000 de dolari sau mai mult pe an.
În Europa, taxele de şcolarizare nu sunt foarte mari, dar cheltuielile de zi cu zi pot ajunge la 1.000-1.500 de euro pe lună, conform datelor anterioare comunicate de Youni.
În Germania, universităţile publice sunt în general gratuite, atât pentru studenţii interni, cât şi pentru cei internaţionali, însă studenţii trebuie să plătească o taxă pe semestru, care acoperă costurile administrative şi alte servicii oferite de universitate. Această taxă variază între universităţi, dar este de obicei între 100 şi 400 de euro pe semestru.
În Olanda, de exemplu, taxele de studiu pentru programele de licenţă sunt de aproximativ 2.000 de euro pe an pentru studenţii UE. În China, taxele sunt cuprinse între aproximativ 2.500 şi 10.000 de dolari pe an, în funcţie de universitate şi program.