♦ Peste 75% dintre angajatorii din România cred că lipsa unor competenţe din piaţa muncii este o barieră în calea dezvoltării lor, alături de provocările legate oricum de atragerea talentelor. Ţinând cont de contextul modelat mai ales de digitalizare, există un anumit set de abilităţi pe care companiile care recrutează îl vor dori cu precădere de la noile generaţii de angajaţi. Care sunt acestea?
„Circa 76% dintre întreprinderile din România identifică lacunele de competenţe din piaţa muncii drept o barieră cheie în calea transformării, alături de provocările legate de atragerea talentelor către industrie. Pentru a aborda aceste preocupări, 94% dintre angajatori intenţionează să investească în perfecţionarea forţei de muncă, o pondere mai mare decât cea din alte state (85%). Firmele din ţară anticipează, de asemenea, angajarea de personal cu noi competenţe (79%) şi accelerarea automatizării (68%) ca strategii cheie pentru forţa de muncă în următoarea jumătate de deceniu”, se arată în ultimul raport Future of Jobs (Viitorul locurilor de muncă) lansat de World Economic Forum la începutul acestui an.
Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2025 reuneşte răspunsurile a peste 1.000 de angajatori de top reprezentând în mod colectiv mai mult de 14 milioane de lucrători din 22 de clustere industriale şi 55 de economii din întreaga lume. Scopul raportului este de a examina modul în care aceste macrotendinţe afectează locurile de muncă şi competenţele, dar şi strategiile de transformare a forţei de muncă pe care angajatorii planifică să le implementeze ca răspuns în perioada 2025-2030. Potrivit studiului menţionat, schimbările tehnologice, fragmentarea geoeconomică, incertitudinea economică, schimbările demografice şi tranziţia ecologică - individual şi în combinaţie - sunt printre principalii factori care vor modela şi transforma piaţa mondială a muncii până în 2030.
Dintre tendinţele majore care vor schimba cel mai mult peisajul muncii ies în evidenţă câteva. „Se aşteaptă ca extinderea accesului digital să fie cea mai transformatoare tendinţă - atât între tendinţele legate de tehnologie şi în general, cu 60% dintre angajatori care se aşteaptă ca aceasta să transforme activitatea lor până în 2030. Se aşteaptă ca aceste tendinţe să aibă un efect divergent asupra locurilor de muncă, determinând atât rolurile cu cea mai rapidă creştere şi pe cele cu cel mai rapid declin, şi alimentând cererea de competenţe legate de tehnologie, inclusiv IA şi big data, reţele şi securitatea cibernetică şi alfabetizarea tehnologică, care sunt anticipate a fi primele trei competenţe cu cea mai rapidă creştere.”
Spre exemplu, pentru 69% dintre angajatorii intervievaţi, în acest moment gândirea analitică este cea mai de preţ competenţă pe care o caută în rândul angajaţilor. Aceasta este urmată de rezilienţă, flexibilitate şi agilitate, pentru ca pe locul 3 să fie partea de leadership şi influenţă socială. Dar preferinţele se vor schimba, arată studiul menţionat şi acest fenomen va avea loc în următorii cinci ani.
„Conform aşteptărilor angajatorilor cu privire la evoluţia competenţelor în următorii cinci ani, se preconizează că competenţele tehnologice vor creşte în importanţă mai rapid decât orice alt tip de competenţe. Dintre acestea, inteligenţa artificială şi big data se află în fruntea listei ca fiind competenţele cu cea mai rapidă creştere, urmate îndeaproape de reţelele şi securitatea cibernetică şi alfabetizarea tehnologică. În completarea acestor competenţe tehnologice, gândirea creativă şi două atitudini socioemoţionale - rezilienţa, flexibilitatea şi agilitatea, împreună cu curiozitatea şi învăţarea continuă - sunt, de asemenea, considerate ca în creştere în importanţă.”
De asemenea, printre primele 10 competenţe în creştere se numără leadershipul şi influenţa socială, gestionarea talentelor, gândirea analitică şi gestionarea mediului.
„Aceste competenţe evidenţiază nevoia de angajaţi care pot să conducă echipe, să gestioneze eficient talentele şi să se adapteze la durabilitate şi la tranziţiile ecologice într-o lume tot mai complexă şi interconectată.”