♦ Tehnologia îţi poate fi şi prieten, şi duşman: acum angajatorii nu se uită doar la CV când analizează un candidat, prezenţa pe platforme precum Facebook, Instagram, TikTok şi LinkedIn este o carte de vizită cu la fel de multă greutate lTrebuie să te axezi pe câteva aspecte când te pregăteşti pentru un interviu: să ai grijă de partea de atitudine, de ce imagine prezinţi angajatorului, să te documentezi despre companie şi job, să ştii ce să ceri, cât să ceri şi cum să ceri.
Un sondaj realizat în rândul tinerilor din această generaţie din SUA a arătat că 26% dintre respondenţii generaţiei Z îşi implică părinţii în interviu, pe 31% dintre ei i-a însoţit un părinte la un interviu faţă în faţă, iar 29% dintre ei i-au adus pe părinţii lor să participe la un interviu virtual.
Un interviu de angajare poate fi o experienţă stresantă, una care poate veni la pachet cu o presiune dacă eşti un tânăr în căutarea primului loc de muncă, un punct de pornire al vieţii profesionale. Dacă vrei să fii pregătit pentru acest prim pas al carierei, trebuie să ai o strategie clară, spun cei care analizează zi de zi candidaţi la joburi, trebuie să ai o atitudine pozitivă, să prezinţi o imagine plăcută, să pari încrezător în faţa angajatorului, să te documentezi despre companie, să ştii să-ţi pui în evidenţă atuurile şi să ştii cât şi ce să ceri pentru ele.
„Pentru un tânăr care se pregăteşte pentru primul interviu de job este crucial să abordeze această oportunitate cu profesionalism şi încredere. În primul rând, este important să facă o cercetare amănunţită despre compania la care aplică, înţelegând valorile şi cultura organizaţională. Înainte de interviu, tânărul ar trebui să-şi pregătească o vestimentaţie potrivită şi să se prezinte la interviu la timp. De asemenea, este important să fie sincer şi autentic în răspunsurile sale“, susţine Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.
Tinerii din generaţia Z au adus schimbări semnificative în modul în care interacţionează la interviurile de angajare în comparaţie cu generaţiile anterioare. Un aspect distinctiv al comportamentului lor este comunicarea directă, crede ea.
" Ei sunt mai deschişi să îşi exprime opinia şi nevoile fără ocolişuri, cerând transparenţă din partea angajatorului cu privire la aşteptările şi beneficiile postului. Acest lucru poate fi interpretat ca o abordare mai încrezătoare sau ca o lipsă de respect faţă de autoritate, însă, de fapt, reflectă doar o dorinţă de comunicare deschisă şi onestă", spune Sorina Faier.
Tinerii din generaţia Z aduc un suflu nou în lumea muncii, punând accent pe comunicare deschisă, bunăstare şi transparenţă, deşi li se reproşează, printre altele, că îşi iau părinţii cu ei la interviurile de angajare.
Un sondaj realizat în rândul tinerilor din această generaţie din SUA a arătat că 26% dintre respondenţii generaţiei Z îşi implică părinţii în de interviu, pe 31% dintre ei i-a însoţit un părinte la un interviu faţă în faţă, iar 29% dintre ei i-au adus pe părinţii lor să participe la un interviu virtual.
În ultimii ani, procesul de recrutare s-a schimbat semnificativ pentru a atrage noile generaţii, punctează Sorina Faier.
"O schimbare majoră este integrarea social media şi a tehnologiei în procesul de recrutare. Astăzi, platforme precum LinkedIn sunt esenţiale pentru angajaţi şi angajatori în căutarea potenţialilor candidaţi sau a oportunităţilor de angajare. Profilul de LinkedIn a devenit un instrument important pentru recrutarea candidaţilor talentaţi, oferind informaţii detaliate despre experienţa şi abilităţile unui posibil angajat", a detaliat ea.
De asemenea, social media a devenit un mijloc eficient de promovare a oportunităţilor de angajare şi de creare a unei imagini atractive pentru companii. Recrutorii pot utiliza reţelele sociale pentru a atrage candidaţi şi a comunica direct cu aceştia, spune ea.
Sorin Faur, fondator al companiei de resurse umane Academia de HR, crede că, înainte de un interviu de angajare, un tânăr din GenZ trebuie să se gândească ce are de oferit, dacă îndeplineşte cerinţele şi condiţiile cerute, cum poate face dovada îndeplinirii lor, ce întrebări poate pune recrutorul pentru a verifica acest fapt.
"Aici ajută foarte mult experienţa acumulată în facultate, în stagiile de practică, mici colaborări poate, voluntariat, programe de schimb de experienţă - chiar dacă nu reprezintă un loc de munca efectiv, acestea vorbesc despre caracterul, motivaţia si personalitatea candidatului. Angajatorii sunt conştienţi ca nu vor primi experienţă profesională de la un candidat aflat la primul său loc de muncă, dar vor să vadă măcar interes, preocupare pentru subiect, pentru domeniul profesional respectiv, seriozitate şi dorinţa de a învăţa", a spus el pentru ZF.
Nu în ultimul rând, contează să te gândeşti şi la pachetul salarial, spune consultantul în resurse umane.
"Tot mai multe anunţuri afişează deja nivelul salarial oferit, dar fiecare trebuie desigur să judece oferta din perspectivă proprie şi eventual, să încerce negocierea acestuia, dacă are ce oferi", crede Faur.
Procesul de recrutare este într-o dinamică permanentă, reflectând evoluţiile tehnologice şi sociale. În trecut, tot ce puteai să ştii despre un om era din CV-ul său, realmente aşa s-a inventat idea de CV, asta înseamnă CV, o sinteza a vieţii profesionale, sinteză pe care o realizezi fix cu scopul de a te prezenta în faţa unui angajator, a mai subliniat fondatorul Academiei de HR.
"Mai nou, într-o lume in care mai toţi avem deja o identitate online bine consolidată şi pe multiple canale - printre care Facebook, TikTok, SnapChat etc., nu mai vorbim de LinkedIn care este o reţea sociala dedicată pe zona profesională, CV-ul devine tot mai puţin important. Pentru angajatori sunt mai relevante modurile în care deja te prezinţi în lume si te comunici celorlalţi decât un document conceput special si selectiv", a concluzionat Sorin Faur.
"Într-o lume in care mai toţi avem deja o identitate online bine consolidată şi pe multiple canale - printre care Facebook, TikTok, SnapChat etc., nu mai vorbim de LinkedIn care este o reţea sociala dedicată pe zona profesională, CV-ul devine tot mai puţin important. Pentru angajatori sunt mai relevante modurile în care deja te prezinţi în lume si te comunici celorlalţi decât un document conceput special si selectiv", Sorin Faur, fondator al companiei de resurse umane Academia de HR
"Ajută foarte mult experienţa acumulată în facultate, în stagiile de practică, mici colaborări poate, voluntariat, programe de schimb de experienţă - chiar dacă nu reprezintă un loc de munca efectiv, acestea vorbesc despre caracterul, motivaţia si personalitatea candidatului. Angajatorii sunt conştienţi ca nu vor primi experienţă profesională de la un candidat aflat la primul său loc de muncă, dar vor să vadă măcar interes, preocupare pentru subiect, pentru domeniul profesional respectiv, seriozitate şi dorinţa de a învăţa,", Sorin Faur, fondator al companiei de resurse umane Academia de HR
"Pentru un tânăr care se pregăteşte pentru primul interviu de job este crucial să abordeze această oportunitate cu profesionalism şi încredere. În primul rând, este important să facă o cercetare amănunţită despre compania la care aplică, înţelegând valorile şi cultura organizaţională. Înainte de interviu, tânărul ar trebui să-şi pregătească o vestimentaţie potrivită şi să se prezinte la interviu la timp. De asemenea, este important să fie sincer şi autentic în răspunsurile sale", Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers
Cum te pregateşti pentru un interviu de angajare?
Sorin Faur, experienţă de peste 20 de ani în consultanţă în resurse umane, spune că pregătirea pentru un interviu şi ce se întâmplă după el înseamnă în principal:
1. Pregătire psihologică - atitudine pozitivă şi de încredere în sine. Ce ai de pierdut?
2.Documentare despre companie şi job.
3. Joc de rol - simulare cu întrebări/răspunsuri în care te poate ajuta un părinte sau un prieten.
4. Planificarea banilor: ce pachet salarial ceri, cum duci discuţia despre salariu şi beneficii.
5. Nu renunţa! Chiar dacă în urma interviului nu primeşti o ofertă, nu o lua ca pe un eşec. Atitudinea trebuie să fie din start una pozitivă, de deschidere şi comunicare, de explorare şi învăţare. Notează ce ai învăţat, corectează ce poate fi îmbunătăţit şi mergi mai departe la următorul interviu.