ZF Gen Z

GEN Z Trends. Tranziţia de la generaţia cu cheia la gât la generaţia „road map“, care funcţionează cu planuri pe termen lung: cum îţi alegi „destinaţiile“ cheie pe care e bine să le bifezi pentru dezvoltarea pe termen lung?

GEN Z Trends. Tranziţia de la generaţia cu cheia la...

Autor: Roxana Petrescu

26.09.2024, 00:07 5940

„Avem nevoie să învăţăm să învăţăm“, spune Oana Scarlat, CEO Exec-Edu, companie de training, coaching şi consultanţă pentru lideri, făcând astfel referire la importanţa obiceiului de a acumula mereu într-un mediu care se schimbă rapid. Abilitatea de a lucra cu scenarii multiple te face să „cazi în picioare“, indiferent de situaţie. Dar cum se traduce concret acest lucru? În obişnuinţa de a gândi pe termen lung. Intrăm şi mai în detaliu în cele ce urmează.

Nu doar că faci parte din Gen Z, dar o analiză realizată de McKinsey, un colos global în piaţa de consultanţă, arată că generaţia ta este generaţia road map, adică o cohortă căreia îi place să gândească pe termen lung, inclusiv pe zona de carieră.

„Când te gândeşti să faci un road map pentru dezvoltarea ta personală, gândeşte-te la acest proces ca la un contract pe care îl semnezi cu tine însuţi. Acest road map ar trebui să fie un document viu pe care îl actualizezi în mod constant, depinde numai de tine cât de des. Este şi un instrument foarte puternic de a ţine seama de realizările tale, o oportunitate de a-ţi organiza gândurile“, se arată într-o analiză realizată de McKinsey.

Mergând mai departe, sunt câteva „destinaţii“ pe care această hartă a dezvoltării personale ar trebui să le includă.

 

Identifică nordul tău!

Care este scopul tău? Ce îţi doreşti să devii? Ce schimbare vrei să vezi în lume? Exerciţiul de a răspunde la aceste întrebări la începutul carierei tale te va face să iei decizii mai repede. Practic, îţi va fi mai uşor să spui NU lucrurilor care nu sunt legate de scopul tău. Cu toate acestea, este bine să rămâi flexibil, pentru că şi un scop poate să se schimbe, în anumite situaţii.

 

Construieşte competenţe

Competenţele sunt acele ingrediente care facilitează realizarea unei transformări. În cazul companiilor, acestea includ talent, tehnologie, date, un model operaţional. Dar când vine vorba de road map-ul personal, ar fi bine să te gândeşti la competenţe în felul următor:

♦ Talentul poate fi „clubul“ acelor oameni care te pot sprijini în această călătorie. Ai un mentor, un coleg de muncă, un profesor sau şeful tău? Ei pot contribui la dezvoltarea ta.

♦ Modelul operaţional este realizat din procesele pe care tu te bazezi ca să funcţionezi la performanţă maximă.

♦ Te poţi baza pe tehnologie pentru a-ţi duce productivitatea la nivelul următor.

♦ Dacă îţi creezi obiceiul de a colecta date despre progresul tău şi a le organiza, ai numai de câştigat. De exemplu, cât de des măsuri oportunităţile de networking la care participi? Cum îţi măsori productivitatea sau noile abilităţi pe care le deprinzi?

Sursa: McKinsey & Company

 

Lucrează pe perioade de timp

Dacă îţi stabileşti un timeline, o perioadă în care vrei să atingi anumite obiective, îţi va fi mai uşor să te mişti în direcţia stabilită. Această călătorie ar trebui împărţită în orizonturi de timp diferite, intervale de timp, fiecare cu câte un obiectiv, astfel încât tu să ştii când este cazul să înaintezi către următoarea etapă. Fiecare traseu va fi diferit (hoţul bucuriei este chiar obişnuinţa de a te compara cu alţii), dar dacă ai un orizont de timp pentru fiecare obiectiv drumul va fi mai clar.

 
 

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu