♦ Şase din 10 adolescenţi români spun că nu mănâncă fructe sau legume zilnic ♦ Doi din zece adolescenţi recunosc însă că beau zilnic o băutură pe bază de zahăr ♦ Un nutriţionist îţi spune de ce sunt importante fibrele din fructe şi legume.
Adolescenţii români nu sunt prieteni prea buni cu fructele şi legumele, majoritatea susţinând că nu consumă aceste produse zilnic. Astfel, şase din zece adolescenţi (59%) recunosc că nu includ în meniul zilnic un fruct sau o legumă, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Chiar dacă România este în a doua parte a clasamentului ţărilor europene şi la capitolul fructe şi legume în alimentaţia adolescenţilor, nici restul tinerilor din alte ţări nu au o farfurie „colorată“. Doar belgienii şi irlandezii mănâncă ceva mai multe fibre.
Ce se întâmplă dacă nu ai un aport suficient de fructe şi legume? Îmbătrâneşti mai rapid, eşti mai obosit şi scade şi performanţa fizică şi intelectuală, şi o spune chiar un nutriţionist.
„Consumul inadecvat de fructe şi legume poate avea numeroase consecinţe asupra sănătăţii. Poate duce la deficienţe nutriţionale şi scăderea imunităţii, din cauza aportului inadecvat de vitamine si minerale“, atenţionează drd. Andreea Pavel, nutriţionist dietetician autorizat.
La plăcinte, înainte
Dacă 59% dintre adolescenţi spun că nu mănâncă fructe sau legume zilnic, acelaşi procent de tineri recunosc însă că mănâncă zilnic dulciuri, potrivit unui studiu realizat în 2023 de Reveal Marketing Research.
În acelaşi timp, consumul de băuturi care conţin zahăr este în creştere şi la nivel general, dar şi în rândul adolescenţilor. Un român consumă în medie din retail 215 litri de băuturi răcoritoare pe an, ceea ce ne plasează pe locul doi în regiune după consumul de astfel de băuturi, potrivit datelor ZF de la Euromonitor. Iar 23% dintre tineri spun că beau zilnic o băutură pe bază de zahăr.
„Lipsa fibrelor şi antioxidanţilor din vegetale poate contribui la creştere riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 şi anumite tipuri de cancer. Lipsa fibrelor afectează şi sănătatea digestivă, favorizând constipaţia şi perturbarea microbiomului intestinal“, mai adaugă Andreea Pavel.
Iar informaţiile specialistei se văd şi în cifre. Datele statistice de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) indică o creştere de 50% a numărului de pacienţi cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 în perioada 2012-2021. Avem circa 1,3 milioane de pacienţi diagnosticaţi cu diabet. Aproape 4.000 dintre aceştia sunt copii de până la 14 ani. La ei, evoluţia a fost dublă într-un deceniu.
Un alt risc pentru cei care nu mănâncă fructe sau legume este şi dezvoltarea obezităţii în rândul copiilor. Circa 16% din numărul total de copii cu vârste între 10 şi 15 ani sunt obezi sau supraponderali, adică peste 215.000 de tineri, după cum arată cel mai recent studiu al Societăţii Române de Chirurgie Metabolică.
„Un consum insuficient de fructe şi legume contribuie la creşterea în greutate, îmbătrânire prematură, la oboseală, slăbiciune şi scăderea performanţelor fizice şi intelectuale“, completează Drd. Andreea Pavel.