ZF Gen Z

Gen Z Trends VIDEO. Mesajul generaţiei de care depinde afacerea ta şi creşterea României: „Avem idei şi avem potenţial. Susţineţi afacerile mici! Fiţi transparenţi! Totul avansează aşa de repede, dar România uită să se actualizeze. Totul porneşte de la educaţie.“ Se aude?

Autor: Alexandra Matei

10.10.2024, 00:07 420

Încredere, oportunităţi de carieră sau o altfel de educaţie, una care să îi ajute să se descurce în viaţă, nu care să fie doar pură teorie - acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care tinerii din generaţia Z şi le doresc Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) a început noul an universitar cu peste 10.000 de studenţi în total la programele de licenţă, masterat şi doctorat. Toţi aceşti tineri au un vis, un plan, iar Ziarul Financiar a stat de vorbă cu ei pentru a afla mai multe, dar de fapt ei vor ca vocea lor să fie auzită de mediul de afaceri, de guvern şi preşedinte. Şi mai vor ceva, o Românie care să se mişte în ritmul lor, iar această viteză este dată doar de educaţie. Acesta este mesajul Gen Z.

Sute de paşi grăbiţi se îndreaptă către săli de curs, către secretariat sau către Aula Magna a Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. De mai bine de un secol, clădirile universităţii sunt martore la noi începuturi şi găzduiesc tineri care vin aici, din toată ţara, cu un vis şi cu un bagaj care speră să le încapă în dulapul din camera de cămin sau în garsoniera în care stau în chirie.

Holurile din ASE şi-au recăpătat de săptămâna trecută zumzetul şi forfota după vacanţa de vară. Mii de tineri s-au întors la studii, fiecare cu planurile şi dorinţele lor. Alţii sunt pentru prima dată aici, în Bucureşti, la facultate, departe de familie şi iau primul contact real cu viaţa de adult.

Cei care se află acum pe băncile facultăţii sunt tinerii din generaţia Z, tinerii care au dorinţa de a schimba ceva şi care au o gândire mai deschisă decât au avut poate predecesorii lor, adică cei din generaţia milenialilor care au trăit cu totul alte timpuri. Sunt cei care au curajul să iasă în faţă şi să spună lucrurilor pe nume şi care s-au născut şi au crescut având libertate şi din ce în ce mai mult acces la informaţie. Dar ce îşi doresc ei, ce nevoi au de la preşedintele României, de la guvern, de la oamenii care îi conduc?

„Cred că noi, tinerii, avem în primul rând nevoie, din partea statului, de mai multă încredere. Totul avansează atât de repede iar noi uităm să actualizăm ceea ce se întâmplă. Rămânem într-o gândire învechită. De la preşedintele ţării, aş cere mai multe oportunităţi pentru tineret şi i-aş spune să asculte mai mult vocea tinerilor pentru că avem idei şi avem potenţial să aducem plusvaloare în foarte multe domenii. Avem nevoie doar de puţină încredere“, a spus pentru ZF Gabriela, studentă în anul întâi la Facultatea de administraţie şi management public din cadrul ASE.

Ziarul Financiar a fost prezent toată săptămâna trecută în lobby-ul clădirii de pe Căderea Bastiliei a Academiei de Studii Economice cu ocazia lansării unui proiect editorial special, suplimentul ZF Gen Z, dedicat studenţilor. Jurnaliştii

ZF au stat de vorbă cu câţiva dintre studenţii care şi-au rupt câteva minute din pauzele pe care le-au avut între cursuri, iar tinerii şi-au rostit dorinţele şi nevoile pe care le au de la statul român.

Încredere, oportunităţi de carieră sau o altfel de educaţie, una care să îi ajute să se descurce în viaţă, nu care să fie doar pură teorie - acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care GenZ şi le doreşte.

În faţa sălii Aula Magna din ASE, în prima zi de facultate, stătea, uşor nedumerit, un tânăr cu ochelari şi ghiozdan albastru. Avea în mână câteva pliante de la diverse companii care

şi-au instalat standuri la intrarea în facultate şi un ziar - suplimentul Ziarului Financiar, dedicat studenţilor - pe care îl răsfoia.

Andrei, tânărul cu ochelari şi ghiozdan albastru, este student în primul an la facultatea de contabilitate şi informatică de Gestiune şi este unul dintre oamenii din generaţia lui care speră să vadă o schimbare în educaţia din România.

„Totul începe de la educaţie. Tot ce stă la baza unei societăţi, a unei ţări porneşte de la educaţie. Dacă educaţia nu este făcută cum trebuie acasă şi pe băncile şcolii, atunci nu putem să obţinem niciun rezultat coerent şi bun pentru noi ca societate. Avem foarte multă teorie în şcoală, dar nu ştim, de fapt, cum să ne descurcăm în viaţă“, consideră el.

O bună parte dintre tinerii care au interacţionat cu jurnaliştii ZF ştiu deja că vor să fie antreprenori, chiar dacă poate nu studiază administrarea afacerilor sau business şi turism. Studenţi de la contabilitate sau marketing visează să facă din pasiunile lor un business, însă ceea ce le lipseşte este sprijinul din partea statului.

Dinspre intrare, vine în pas alert o tânără cu păr blond, îmbrăcată în jeanşi negri, o cămaşă şi o geacă de piele. Deşi se grăbea, s-a oprit câteva secunde, curioasă, lângă masa pe care erau aşezate câteva ziare. Ea este studentă în anul al treilea la Facultatea de marketing şi se numeşte Anabela.

„Am un vis de a face ceva în zona de motor-sport, să îmi deschid poate un business al meu. Îmi doresc o implicare mai mare a conducerii ţării în zona de businessuri mici, să ajute tinerii să se lanseze. Momentan, par interesaţi, dar nu sunt cu adevărat. Vreau să văd că ceea ce spun chiar se şi aplică“, a spus ea.

Tinerii studenţi din generaţia Z sunt foarte diverşi. Unii nu au încă o direcţie, vor să mai copilărească şi nu sunt la curent cu ce se întâmplă pe plan politic sau economic. Alţii, în schimb, se preocupă de ceea ce îi înconjoară, citesc şi se documentează de pe internet, de pe social media, câţiva din ziare print ori site-uri de ştiri. Când spui generaţia Z, e foarte greu să dai o definiţie standard care să îi caracterizeze pe toţi cei care fac parte din ea.

Însă, un lucru e cert atunci când vorbim de această generaţie: tinerii de astăzi sunt inteligenţi şi îşi dau seama cu uşurinţă că unele lucruri nu merg aşa cum ar trebui în România. Iar unii dintre ei îşi doresc să schimbe acele lucruri şi vor, întâi de toate, transparenţă de la cei care sunt acum la conducere.

„Îmi doresc transparenţă de la conducerea ţării şi poate mai multe beneficii pentru studenţi, pentru persoanele care sunt la început de carieră şi simt nevoia aceasta de fi sprijiniţi de către guvernul care îi conduce“, spune Lucas, student în ultimul an la Facultatea de informatică economică.

Academia de Studii Economice din Bucureşti a început noul an universitar cu peste 10.000 de studenţi în total la programele de licenţă, masterat şi doctorat. Toţi aceşti tineri au un vis, un plan şi vor să crească. Mulţi dintre ei au voinţă, dar au nevoie şi de sprijin din partea oamenilor care conduc astăzi România.


Urmăriţi un reportaj video realizat în săptămâna 30 septembrie-4 octombrie pe holurile sediului central al ASE Bucureşti de către jurnalişii ZF Alexandra Matei şi Florentina Niţu, cu sprijinul Oanei Ioniţă. Producătorul video este Veronica Popescu.

Newsletter ZF Gen Z

Înscrie-te la newsletterul ZF Gen Z și află tot ce te interesează, rapid și simplu, din pagina celor care schimbă lumea!


* câmpul email obligatoriu
ZF Digital Summit 2024