Guvernanță Corporativă

Ce câştigă investitorii din aplicarea corectă a regulilor de guvernanţă corporativă în rândul companiilor listate?

24.09.2019, 08:00 Autor: Tibi Oprea

Bunele practici de guvernanţă corporativă şi gradul de aplicare a acestora în rândul socie­tă­ţilor listate pot aduce investitorilor predicti­bi­litate şi înţelegerea companiilor respective printr-o claritate şi profunzime în tot ceea ce în­seam­nă elementele transmise de o com­pa­nie.

„Este primordial pentru o companie lis­tată să aplice corect regulile de guver­nanţă cor­porativă pentru o claritate şi o profunzime în tot ceea ce înseamnă elementele transmise de o companie, deoarece aduce investi­torilor predicti­bilitate şi înţelegere a unei societăţi, dar în aceeaşi măsură ajută compania să atingă anumite standarde în raport cu propria cul­tură organi­za­ţională, dar şi în raport cu cei­lalţi participanţi la piaţă“, spune Mihai Chişu, unul dintre cei mai vechi brokeri din piaţă şi fondatorul platformei de vot online eVote.

Despre beneficiile care revin investitorilor de pe piaţa de capital în urma aplicării corecte a regulilor de guvernanţă corporativă se va dis­cuta în cadrul evenimentului „From Family Bu­siness to Corporation“, organizat de Med­Life în asociere cu Bursa de Valori de la Bu­cu­reşti pe 1 octombrie 2019, la Hilton Bu­cu­reşti, la care Ziarul Financiar este partener media.

Nevoia de transparenţă în comunicarea cu investitorii poate fi reflectată atât prin detalierea rapoartelor financiare şi scrierea acestora într-un limbaj cât mai accesibil, cât şi con­textual, dar şi prin organizarea unor întâlniri cu investitorii în care să fie detaliate aspecte referitoare la rezul­ta­tele financiare, la activitatea con­du­cerii sau la activitatea in­vestiţională.

„Întâlnirile cu analiştii şi investitorii trebuie să aibă loc în mod regulat. La momentul de faţă sunt foarte puţine companii care fac acest lucru. Aceste întâlniri ar trebui făcute în mod standardizat, cu acces general al investitorilor, adică la care să poată participa şi investitorii persoane fizice, cum se fac întâlnirile cu analiştii de la firmele de investiţii“, spune Laviniu Beze, preşedinte al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.

Analiştii consideră că aplicarea regulilor de guvernanţă corporativă aduce investi­torilor în primul rând predictibilitate şi înţele­gere a activităţii companiei şi în aceeaşi măsură ajută compania să atingă anumite stan­darde în raport cu propria cultură organizaţională, precum şi cu ceilalţi actori din piaţă.

„Cu cât guvernanţa corporativă este înţeleasă mai bine, cu atât viaţa unei companii este mai bună. Uneori este foarte dificil accesul, ca investitor, la reprezentanţii companiei sau la rapoartele financiare, iar scopul acestor reguli este tocmai facilitarea acestor aspecte“, spune Mihai Chişu.

De asemenea, potrivit brokerului, bunele practici de guvernanţă corporativă şi aplicarea corectă a acestora sunt un plus în procesul de trecere de la un statut al pieţei la altul.

„Folosirea acestor reguli este foarte importantă şi când vine vorba de trecerea pieţei de capital la un alt statut. Când treci de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă există anumite check point-uri care trebuie bifate, unul dintre ele fiind cel al guvernanţei corporative. E un factor adjutant în acest proces“, spreciază Mihai Chişu.


Conferinţa „From Family Business to Corporation“, organizată de MedLife în asociere cu Bursa de Valori de la Bucureşti pe 1 octombrie 2019 la Hilton Bucureşti va dezbate aplicarea regulilor guvenanţei corporative în România. Vă puteţi înscrie AICI. 

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului “From Family Business to Corporation”,
organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife