ZF Industria alimentară

Top zece cele mai mari companii antreprenoriale din industria alimentară şi a băuturilor

17 dec 2020 Autor: Florentina Niţu

Nicio afacere românească nu a „spart“ pragul de 1 mld. lei.

Cele mai mari zece companii antrepre­no­riale din industria alimentară şi a băuturilor au avut în 2019 o cifră de afaceri de 5,5 mld. lei, în creştere cu 7% faţă de anul anterior, rulaj ce reprezintă 9% din sectorul estimat la 60 mld. lei, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Profitul net al marilor fabrici a fost anul trecut de 267 de milioane de lei, în timp ce numărul de angajaţi a depăşit 13.000. La nivel de sector, producătorul de băuturi ră­co­ritoare Coca-Cola HBC România con­du­ce în continuare clasamentul celor mai mari jucători din producţie, cu venituri de 2,7 mld. lei în 2019, conform aceleaşi surse.

Romaqua Group, cel mai mare îmbu­te­liator de apă minerală naturală, cu branduri pre­cum Borsec, Aquatique şi Stânceni, controlat de antreprenorii Octavian Creţu şi Nicolae Palfi, se află pe prima poziţie în topul firmelor cu acţionariat românesc din industria alimentară şi a băuturilor, cu o cifră de afaceri de 843 de milioane de lei. Nicio firmă românească din industria alimentară şi a băuturilor nu are măcar 1 miliard de lei cifră de afaceri, din cele 170.000 de companii, fapt ce arată că sunt multe şi mici.

În top 500 companii din România doar 9 sunt firme antreprenoriale din industria alimentară şi a băuturilor cu capital româ­nesc. În top mai sunt companii antre­pre­no­riale precum Albalact, cel mai mare pro­du­cător din industria laptelui, care a fost pre­luat de grupul francez Lactalis de la familia Ciurtin din Alba.

Alte companii puternice deţinute de antreprenori români care s-au dus la multinaţionale sunt producătorii de mezeluri Caroli şi Elit Cugir, dar şi producătorul de condimente Supremia, care a intrat în portofoliul Solina şi şi-a schimbat numele în Solina România.

 

Parteneri: