ZF Investiți in România

Investiţi în România! Chinezii de la Glorious Lighting au ajuns la 500 de angajaţi la fabrica din Brăila: „Nevoia de extindere va veni cu siguranţă“

01.04.2021, 19:20 Autor: Alex Ciutacu

♦ Glorious Lighting a ajuns la circa 500 de angajaţi în Brăila ♦ Grupul anunţa anterior că vrea să mai investească încă 15 milioane de euro ♦ Oraşul de la Dunăre ar putea să mai atragă şi alţi parteneri ai grupului chinezesc. 

Producătorul de sisteme de iluminat Glorious Lighting, parte a grupului chinezesc Lighting Universal, are în plan să continue investiţiile în facilitatea de pro­duc­ţie din oraşul Brăila, în contextul în care grupul a intrat în România în 2017, printr-o investiţie de 17 mi­lioa­ne de euro, a explicat Kuan Wei Chen, director general-ad­junct al Glorious Lighting, în emisiunea Investiţi în România, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. 

„Avem pla­nuri de ex­tin­dere, dar acum avem şi dis­cuţia le­ga­tă de mo­dul în care le im­ple­mentăm, întrucât exis­tă şi situaţia legată de COVID. Noi şi clienţii noş­tri avem încre­de­re că vom trece peste acest lucru şi că ne­voia de ex­tin­de­re va veni cu siguranţă“. 

Compania fi­na­liza investiţia de 17 mil. euro din Brăila în urmă cu doi, iar aceasta a inclus şi o componentă de ajutor de stat în valoare de 1,3 mil. euro. Chinezii anunţau atunci că mai au în plan investiţii de încă 15 mil. euro. Fabrica a pornit la drum iniţial cu 200 de persoane, iar astăzi are 500 de angajaţi. Dezideratul final anunţat anterior era de 800 de angajaţi. 

Kuan Wei Chen a povestit în cadrul emisiunii că gru­pul chinez a venit mai întâi la Bucureşti, iar apoi s-a uitat spre sud-estul ţării, analizând pe rând Brăila şi Galaţi, dar decizia de investiţie s-a orientat în final către Brăila. 

„Când am ajuns în Brăila am avut o întâlnire cu primăria şi am găsit o comunicare foarte bună, au avut răbdare să ne explice, să ne arate oraşul şi ce trebuie să facem. După acea discuţie am înţeles destul de clar imaginea şi am ales Brăila“. 

Întrebat care au fost factorii determinanţi pentru alegerea destinaţiei fabricii, invitatul a subliniat că grupul a apreciat deschiderea şi viteza de care a dat dovadă primăria. 

„Primăria ne-a ascultat, ceea ce este foarte important, a extins drumul, a dus staţii de autobuz la poarta fabricii, iar aceste lucruri sunt importante. Totodată, suntem investitori străini şi documentaţia este mare, am avut de primit un aviz pentru construcţia fabricii, iar procesul pentru obţinerea lui a durat doar două zile. Acest lucru a fost de mare ajutor“. 

Prezent în aceeaşi emisiune, primarul brăilean Marian Dragomir a explicat mutările pe care le-a făcut în negocieri pentru a atrage grupul chinez. 

„A fost deosebit de important pentru noi că o societate din afara spaţiului UE vine să investească la Brăila şi investeşte în producţie, discuţiile cu dânşii au fost productive şi au avut finalitatea dorită, au ales Brăila. Este adevărat că şi noi am căutat să fim un partener corect şi am abilitat o stradă care avea două benzi, transformând-o într-una cu patru, pentru că deserveşte fabrica respectivă. Un alt lucru important este că am dus două linii de transport public până la poata fabricii, astfel încât angajaţii să poată utiliza mijloacele de transport în comun“. 

Kuan Wei Chen a explicat că există interes şi din partea altor parteneri ai grupului chinez pentru a produce în România, mai exact în Brăila, însă demersurile de acest tip sunt puse în aşteptare momentan, pe fondul crizei sanitare. 

„Am avut oameni care au venit în vizită înainte de pandemie, există interes în continuare, şi-ar dori să vină să vadă acest mediu şi au văzut că noi am avut succes, deci au avut un semnal pozitiv. Ar dori să vină în Brăila dacă există o şansă pentru ei“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank