ZF Investiți in România

Investiţi în România! Dezvoltatorul Impact pariază pe Moldova şi pregăteşte un cartier premium cu 800 de apartamente în zona Copou din Iaşi

02.02.2021, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

„Sunt investitori care îşi doresc să vină după noi acolo şi să investească“.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor pa­ri­ază pe regiunea Moldovei şi pre­găteşte un proiect cu 800 de apartamente premium în cartie­rul Copou din Iaşi, iar acesta ar trebui să fie lansat pe parcursul anului 2021, a explicat Ovidiu Grinici, directorul de vânzări al Impact, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Deja am făcut achiziţia terenului acolo, suntem foarte aproape de a finaliza şi partea de proiectare. Vorbim de imobile cu un regim mic de înălţime, un complex cu toate facilităţile la interior, aşa cum vorbim de Boreal Plus sau de noul Greenfield. (...) Am făcut o primă achiziţie de teren şi urmează să mărim această suprafaţă. Este un proiect de anvergură, vorbim de 800 de apartamente“, a declarat Ovidiu Grinici, directorul de vânzări al Impact, dezvoltator controlat de Gheorghe Iaciu.

Proiectul din Copou va cuprinde grădiniţă, zone comerciale, zonă de spa, zone de relaxare şi spaţii de co-working. Totodată, cartierul dezvoltat de Impact ar urma să angreneze noi investiţii în Iaşi. „Copou este o zonă recunoscută, am avut multiple discuţii cu investitori care îşi doresc să vină după noi acolo şi să investească în zona asta. (...) Ne dorim să lansăm proiectul anul acesta“.

Un alt proiect la început de drum al dezvoltatorului Impact este Boreal Plus, situat în nordul Constanţei. Acesta se va întinde pe o suprafaţă de peste 64.000 mp şi va cuprinde în final 691 de locuinţe, dintre care 18 vile de lux, iar restul apartamente. 

„Boreal Plus urmăreşte ceea ce imple­men­tăm şi în Greenfield în momentul de faţă, adică smart city, eficientizare termică, energetică, consum cât mai mic, panouri fotovoltaice“. 

Impact a decis să investească aproape 700.000 de euro într-o o grădiniţă privată în proiectul de la Constanţa, întrucât aceasta este o problemă din ce în ce mai presantă la nivelul întregii pieţe. „Construim o grădiniţă privată pe care o vom da să o utilizeze cuiva care face acest business. Suntem în discuţii avansate cu grădiniţe cunoscute atât din Bucureşti, cât şi din Constanţa. Am mers pe aceeaşi linie, cum am gândit şi vânzarea terenului către Kaufland, aşa am gândit şi grădiniţa, ca o facilitate în plus în proiect“. 

Dezvoltatorul vrea să perpetueze modelul de grădiniţe şi şcoli în cartierele rezidenţiale noi, iar în proiectul Greenfield din Capitală Impact a donat un teren pe care vor fi construite, împreună cu Primăria Bucureşti, o şcoală pentru 750 de copii şi o grădiniţă pentru 150 de copii. 

Proiectul Greenfield din Capitală a ajuns la peste 2.600 de apartamente de construite, iar Ovidiu Grinici consideră că în viitor va depăşi nivelul de 7.000 de apartamente. În prezent, dezvoltatorul a demarat construcţia noului Greenfield, aşa cum îl numesc reprezentanţii companiei. 

„Noi am început construcţia noului Greenfield, şi-anume Cartierul Teilor. Spun noul Greenfield pentru că tendinţa pe care o avem şi dorim să implementăm peste mult peste ce am construit noi până acum. Mergem pe smart city, panouri solare, implementăm un nou concept de locuire la standarde mult mai înalte. Am lansat faza 4 din proiectul Green­field, am început cu primele 406 apar­tamente. Această fază va conţine şi cel mai mare centru comunitar din Bucureşti, construit într-un cartier rezidenţial – Greenfield Plaza“. 

În etapa de prevânzare care a fost lansată în urmă cu două luni, Impact a reuşit deja să vândă 7% din faza 4 a Greenfield. 

De asemenea, Impact a finalizat şi a doua etapă a proiectului premium Luxuria din Capitală şi lucrează în prezent la alte două proiecte noi în Bucureşti. 

„Lucrăm intens la două proiecte destul de mari, unul în Barbu Văcărescu şi unul în bulevardul Timişoara. Dacă vorbim de Barbu Văcărescu, acolo va fi un produs premium pe linia Luxuria, dar cu smart city şi eficienţă energetică. În bulevardul Timişoara mergem cu un produs Greenfield pe acelaşi sistem, însă reducem puţin zona de finisaje, nu vom merge cu marmură“. 

La nivel de preţuri, în proiectul Greenfield su­prafaţa construită se vinde cu circa 1.270 eu­ro/mp. În acelaşi timp, în proiectul premium Luxuria preţurile sunt de circa 1.700-1.750 euro/mp. Preţurile pentru proiectul Boreal Plus din Constanţa se vor situa între 1.250 şi 1.300 euro/mp, cu menţiunea că primele 30 de apartamente au un preţ de lansare mediu cuprins între 970 şi 1.050 euro/mp. 

„Preţurile pentru Iaşi se vor situa mai mult spre Bucureşti decât spre Constanţa“.

În ceea ce priveşte finanţarea achiziţiei prin credit, Ovidiu Grinici a menţionat că există o diferenţă între clienţi şi proiecte. 

„În Greenfield utilizarea creditului este undeva la 70% din totalul achiziţiilor, însă la Luxuria ponderea este de 50%-50%, întrucât sunt mai mulţi care cumpără cu cash“. 

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor este singurul dezvoltator listat la Bursa de la Bucureşti, unde are o capitalizare de peste 511 milioane de lei. Totodată, compania a înregistrat venituri de 135 milioane de lei după primele 9 luni din 2020 – cele mai recente date disponibile – în creştere cu 35%, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 28% la 13 milioane lei. 

Compania este controlată de Gheorghe Iaciu în proporţie de 59%, în timp ce Adrian Andrici deţine peste 15%, restul acţiunilor fiind la alţi acţionari, conform datelor de la Bursa de Valori Bucureşti.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank