ZF Investiți in România

Investiţi în România! Florin Tihulcă, grupul suedez ASSA ABLOY: Două divizii îşi vor dubla cifra de afaceri în România, iar în fabrica din Bucureşti investim 10 mil. euro

17.05.2021, 16:15 Autor: Bogdan Alecu

♦ Investiţiile în partea de rezidenţial, dar şi reluarea celor în hoteluri sau birouri vor majora businessul celor de la ASSA ABLOY în următorii ani, iar suedezii anunţă noi investiţii în România.

Investiţiile realizate în partea de rezidenţial au susţinut businessul suedezilor de la ASSA ABLOY care produc sisteme de acces în România, motiv pentru care aceştia au demarat un plan de extindere a capacităţii de producţie.

„La ASSA ABLOY România lucrează peste 500 de angajaţi. Noi avem aici două di­vi­zii – Opening Solutions, unde sunt 30 de an­gajaţi, iar cea de-a doua divizie este con­cen­tra­tă pe broaşte metalice. Au apărut opor­tu­ni­tăţi, dar au şi dispărut. A crescut spre exemplu partea de retail, dar producţia a fost afec­tată din cauza unor proiecte inter­na­ţio­nale anulate sau afectate de pandemie, am închis o singură fabrică din România în lockdown, pe o perioadă scurtă“, a spus Florin Tihulcă, managing director la ASSA ABLOY.

Toate diviziile vor creşte în România în următorii ani, doar că vor creşte diferit. „Cei 40% se referă la ASSA ABLOY România. Pentru Opening Solutions estimăm o dublare a cifrei de afaceri în următorii patru ani. Pentru Entrance de asemenea se vizează o dublare a cifrei de afaceri pe partea comecială. Pentru Global Solutions pentru acces hotelier de asemenea estimăm o creştere deoarece sunt multe lanţuri hoteliere care se dezvoltă. Sunt proiecte de dinainte de pandemie şi care vor fi încheiate“, a subliniat directorul.

Grupul ASSA ABLOY este prezent în România prin entitatea ASSA ABLOY România, dedicată soluţiilor pentru acces şi deschiderea uşilor în mediul rezidenţial şi de business. Aceasta are sediul la Bucureşti, în Strada Preciziei nr. 5, sector 6, şi este organizată în două divizii: Opening Solutions şi Manufacturing. ASSA ABLOY Opening Solutions România este responsabilă de activităţile comerciale, promovarea şi vânzarea soluţiilor, iar divizia Manufacturing este responsabilă de proiecte de producţie locale şi internaţionale din cadrul grupului. Alte entităţi ale Grupului ASSA ABLOY prezente în România sunt Entrance Systems, dedicată soluţiilor pentru intrări automatizate industrial, şi Global Solutions, dedicată soluţiilor de acces hotelier.

„Grupul are trei entităţi - ASSA ABLOY România, Entrance Systems şi Global Solutions – care în total au înregistrat o cifră de afaceri de 76 mil. euro, iar în 2021 informaţiile sunt că rezultatul a fost similar. Livrăm uşi rotative, de acces, sisteme de control acces. Mai există la Hunedoara o fabrică pentru ASSA ABLOY Enterance. La fabrica din Preciziei, din fosta platformă Urbis doar ASSA ABLOY mai este. Noi vrem să păstrăm această fabrică, iar până în 2025 vrem să investim 10 mil. euro în modernizare şi tehnologii noi care să ne permită să îmbunătăţim procesul de fabri­caţie“, a spus directorul companiei.

El mizează pe o piaţă a construcţiilor în creştere în 2021, cu un avans de 7-10%. Totuşi, creşterile de costuri cu materiile prime, costurile cu transporturile, lipsa forţei de muncă sunt aspecte care pot influenţa în mod negativ businessul.

Planurile sunt însă pozitive pentru următoarea perioadă.

„Vom continua să recrutăm angajaţi şi vrem să extindem mult echipa, iar aceasta se dezvoltă în funcţie de proiectele pe care le câştigăm. Fabrica din Bucureşti exportă 98% la nivel european. Pentru producţie am angajat 20-30 de oameni în ultimul an iar pentru Opening Solutions am angajat patru. Avem colaborări cu şcoli tehnice, angajăm pe poziţii de junior pe care ulterior îi instruim“, a explicat Florin Tihulcă

El a explicat faptul că în cazul persoanelor fizice şi canalul de retail, piaţa a crescut. Oamenii au investit în amenajarea locuinţelor. Partea de clădiri de birouri a fost însă afectată.

„Unele astfel de clădiri au fost convertite în apartamente, chiar dacă scopul era iniţial de proiect office. Pe retail însă a crescut atât în 2020 cât şi 2021, iar rezultatele au fost bune deoarece au construit case noi sau au realizat renovări. Noile sisteme au funcţii smart, spre exemplu pot fi controlate de la distanţă sau pot fi integrate în sisteme smart“, a spus directorul companiei.

Fabrica Assa Abloy România este situată în Bucureşti, pe Strada Preciziei, în sectorul 6. Până în anul 1998 aceasta era cunoscută sub numele de Urbis, o companie românească ce producea soluţii de securitate. În anul 1998, grupul Assa Abloy a cumpărat Urbis, a investit în retehnologizarea fabricii şi a transformat-o în centru de excelenţă european în producţia de încuietori. Pe piaţa locală, Assa Abloy concurează cu firme precum GEZE, Dormakaba.

În segmentul business, mărcile comercializate depind de nevoile clienţilor, cele mai cunoscute nume din portofoliu fiind produsele marcă proprie ASSA ABLOY, ABLOY, HID, TESA, etc.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank