ZF Investiți in România

Investiţi în România! Holde Agri Invest pregăteşte un proiect de irigaţii cu care vrea să ajungă până la 3.000 de hectare şi cumpără un siloz de 6.000 de tone

09.02.2021, 00:08 Autor: Alex Ciutacu

♦ Compania vrea să achiziţioneze mai multe ferme şi este în negocieri cu fermieri care au între 500 şi 4.000 de hectare. ♦ Holde pregăteşte un buget de 500.000 de euro pentru a investi în startup-uri agritech.

Producătorul de cereale Holde Agri Invest pregăteşte un proiect-pilot de irigaţii de peste 200 de hectare, în ve­derea realizării unui proiect amplu care va cuprinde aproape 3.000 de hec­tare, a explicat Iulian Cârciumaru, preşe­dinte al Consiliului de Administraţie, Holde Agri In­vest, în cadrul emisiunii Investiţi în Ro­mânia!, realizat în parteneriat cu CEC Bank. 

„Începem un proiect-pilot de apro­ximativ 200 ha. Ulterior, în trei ani vrem să ajungem la o suprafaţă de 2-3.000 ha de teren irigat, ceea ce va avea un impact enorm în predictibilitatea rezultatelor şi în pro­ductivitatea terenului. Acest proiect va fi realizat din fonduri proprii, capital atras atât debt, cât şi equity, dar cu siguranţă ne uităm la toate oportunităţile de atragere de fon­duri, inclusiv europene şi fonduri publice“, a declarat Iulian Cârciumaru. 

Irigaţiile reprezintă o problemă presantă pentru piaţa locală, în special în perioade mai secetoase. În acest context, fermele au început să gândească proiecte de irigaţii. 

„Scopul proiectului-pilot este să reuşim să înţelegem mult mai bine impactul irigaţiilor, atât operaţional cât şi din punctul de vedere al rezultatelor financiare, şi cât de bine se va amortiza această investiţie în timp“. 

Holde Agri Invest a ajuns la suprafeţe de circa 9.200 ha, în contextul în care în 2020 a cumpărat Agromixt Buciumeni din Călăraşi, iar acum este în proces de fina­lizare pentru preluarea unei ferme din Videle – care este inclusă deja în Holde Agri Invest din punct de vedere operaţional. 

Compania este implicată în cultura mare şi deţine în prezent un siloz de 10.000 de tone în Teleorman. Una dintre direcţiile de investiţii vizează achiziţia unui nou siloz. „Este important să avem şi partea de stocare foarte bine pusă la punct. Aveam deja un siloz lângă Teleorman şi suntem în curs de a finaliza achiziţia unui alt siloz de 6.000 de tone lângă Agromixt. Pe măsură ce creştem suprafaţa vom încerca să menţinem o pondere importantă din cultură acoperită şi de stocare (...) Preţul pentru siloz este de circa 50-60 de euro pe tonă, în contextul în care este un siloz care are deja 10-12 ani vechime“. 

Holde Agri Invest este listată la Bursa de la Bucureşti, unde are o capitalizare de peste 74 milioane lei, şi pregăteşte o majorare de capital de circa 20 de milioane de lei. În continuare, compania este în negocieri pentru achiziţia de noi ferme, întrucât vrea să ajungă la o suprafaţă de 30.000 ha în trei ani.

„Suntem în discuţii cu mai multe ferme, ferme mai mici cu suprafeţe chiar şi de la 500 ha, dar şi ferme de 2.500-3.000-4.000 ha. Nu pot da detalii, sunt ferme relativ în proximitatea celor pe care deja le lucrăm, încercăm să nu ne depărtăm cu mai mult de 100-150 km de nucleele pe care deja le-am format“. 

Compania nu a publicat încă rezultatele finale pentru 2020, dar după primele nouă luni avea o cifră de afaceri consolidată de 26 de milioane de lei şi un profit net de 1,5 milioane de lei. La acel moment estima afaceri de 40-45 milioane de lei pentru întreg anul 2020 şi un profit operaţional de 4-6 milioane lei. Rezultatele finale vor fi publicate în mai puţin de o lună. 

Totodată, compania a propus acţionarilor aprobarea unui buget de 500.000 de euro, bani pe care vrea să îi investească în startup-uri agritech în perioada 2021-2023. Holde Agri Invest este deja acţionar minoritar în startup-ul Agrocity – care a furnizat arhitectura de software ERP pentru fermele companiei. 

„Sunt startup-uri cu care putem avea multe sinergii, le putem da acces la o infrastructură pe care o avem deja. Şi noi putem învăţa multe de la ei. Implicit, şi investiţional pentru Holde este o expunere pe o clasă de active care poate avea un randament exponenţial în viitor, într-un interval de 5-7 ani“.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank