ZF Investiți in România

Investiţi în România! Liviu Suvac, Synergy Construct: Ne uităm să dezvoltăm parcuri de retail în oraşe mai mici, de sub 40.000 de locuitori

01.12.2020, 00:08 Autor: Bogdan Alecu

♦ Numărul dezvoltatorilor care caută să se dezvolte către oraşe mai mici, de sub 100.000 sau chiar sub 50.000 de locuitori, creşte, având în vedere că multe dintre oraşele mici au fost ocolite de investitori până acum.

Compania Synergy Cons­truct, fondată în 2001 de oamenii de afa­ceri turci Savas Gunata şi Huseyin Karali, şi-a diversificat portofoliul de activitate, iar pe lângă activitatea de antreprenor general, dezvoltă acum propriile proiecte rezidenţiale şi comerciale. În cazul celor de retail, are în plan construcţia de parcuri atât în oraşe mari, cât şi în cele de sub 50.000 de locuitori.

„Ne uităm atât la oraşele mari dar şi la cele mici, între 20.000 şi 40.000 de locuitori, unde se simte nevoia unui retail modern şi care să devină o destinaţie şi în aceste oraşe. Astfel de scheme sunt necesare şi în Iaşi, Bucureşti sau Cluj dar şi în Târgu-Jiu, Giurgiu sau Alexandria. Majoritatea investitorilor se uită la oraşe mari care generează un volum constant, sigur, care la final asigură un return al investiţiei. Comerţul modern pe care dorim să îl implementăm în proiectele noastre va genera un trafic ridicat şi în oraşele mici. Partenerii noştri vor veni şi în astfel de centre. O planificare corectă va aduce şi un rezultat bun“, a spus Liviu Suvac, chief business officer în cadrul Synergy Construct.

În cazul parcurilor de retail com­pa­nia va folosi drept model conceptul pe care îl dezvoltă în prezent în Volu­n­tari - 30 de magazine, de la 50 la 1.000 mp. „Vom avea un hub pentru cum­părături de proximitate, rapide şi servicii pentru zonă. Noi ţinem cont de particularităţile zonei“.

Cristina Toroş, senior consultant în cadrul departamentului Advisory & Transaction, Retail al companiei de con­sultanţă imobiliară CBRE Ro­mâ­nia, spune că tot mai multe oraşe ter­ţiare atrag investiţii în retail.

„Oraşele mici au intrat încă de anul trecut pe radarul investitorilor. Chiar şi acum ce s-a deschis în 2020, s-au deschis şi în oraşe mai mici precum Târgovişte sau Târgu-Mureş. Dar atracţia dezvol­tatorilor este către zonele neexploa­tate unde oamenii au nevoie de acces la magazine de bricolaj, magazine de haine şi super sau hipermarketuri“, a explicat Cristina Toroş.

Anul 2020 nu a fost unul uşor pentru retail. Chiar şi aşa, stocul a cres­cut în 2020 cu scheme de retail demarate în anii anteriori şi inaugurate în 2020 precum Dâmboviţa Mall, Târgu-Mureş sau AFI Braşov iar stocul a urcat spre 4 mil. mp.

„Noi am demarat construcţia de parcuri de retail, iar business core-ul nostru este de antreprenor general. Planurile noastre sunt mai vechi şi nu au fost influenţate de pandemie. Chiar credem că este un moment bun de a intra pe zona de dezvoltare.“

„Anul trecut am avut o cifră de afaceri de circa 30 mil. euro, iar anul acesta închidem cu circa 70 mil. euro. Acum avem 2 proiecte la care lucrăm intens“, a spus Liviu Suvac.

Proiectul rezidenţial este dezvoltat în zona Străuleşti din Capitală, cu 300 de apartamente, iar în paralel dezvoltă un proiect de retail, între Voluntari şi Pipera, la ieşirea de pe A3.

„La sfârşitul anului viitor îl vom şi deschide. Avem discuţii cu mai mulţi chiriaşi. În rezidenţial investim deoarece avem experienţă pe această zonă, iar legislaţia ne-a dat un imbold de a merge pe această zonă precum schimbarea pragului de TVA de 5%“, a declarat Liviu Suvac.

Compania are trei mari proicte finalizate în 2020 sau aproape gata.

„Ca exemplu, avem Belvedere Residences, un proiect de 500 de apartamente pe care aproape l-am finalizat, un proiect pe industrial, pentru Procter&Gamble la Urlaţi şi un proiect în Ungaria, foarte mare pentru MOL Ungaria, un proiect de 360.000 mp suprafaţă construită, un proiect de 100 mil. euro. mai avem Enayati Medical Center, un proiect design&build, extrem de important. Noi ne aşteptăm la un recul în 2021, însă avem ca ţintă să rămânem la nivelul veniturilor din 2020“, a spus Liviu Suvac.

Printre celelalte proiecte la construcţia cărora a contributi Synergy Construct în România până acum, se numără complexul de locuinţe GVI Town din Bucureşti, birourile America House, hotelul Radisson Blu, fabrica de dulciuri ETI din Craiova şi altele.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank