ZF Investiți in România

Investiţi în România! Marius Vlad, antreprenor Jurnalul unui Grădinar: Agricultura din Spania ar trebui să ne inspire. Ei au culturi mari, depozite şi piaţă de desfacere. Trebuie să le urmăm exemplul

19.10.2020, 20:30 Autor: Bogdan Alecu

Marius Vlad, un antre­pre­nor din comuna Mavro­din, judeţul Teleorman, a fon­dat un business legu­micol în 2014 şi a extins supra­faţa cultivată de la 400 mp la 4.500 mp în ultimii şase ani.

„Am început în urmă cu şase ani, în 2014. Am început businessul cu o cultură de do­vle­­cel pe care am realizat-o în toţi aceşti ani. Am fost la rude în Spania, unde lucrau tot în solarii, în legumicultură, să văd cum se rea­lizează acolo, cum sunt cultivate legu­me­le acolo. Am spus că aşa ceva pot face şi eu aici. Am început cu un solar de 400 mp, în curte. Am început de la zero“, a spus Marius Vlad.

Punctul său de pornire a fost agricultura din Spania, ţară care exportă produse alimentare şi în România, deşi resursele sale nu sunt la fel de avansate precum cele locale.

„În Spania există o abordare diferită. Ei au foarte multe solarii la un loc, pe suprafeţe mari şi au piaţă de desfacere. Au depozite unde pot stoca, au siguranţa că au unde duce marfa. Eu ca mic producător am probleme cu piaţa de desfacere. Chiar şi cei mai mari, tot au probleme. Dar asta nu înseamnă că noi nu putem face. Trebuie să luăm modelul lor şi să-l implementăm şi aici“, a spus Marius Vlad.

Acum antreprenorul cultivă cu legume un teren de 4.500 mp, din care 1.200 mp reprezintă solariile.

„Legumele sunt vândute în pieţele angro. Fiind mic producător, nu am cantitatea necesară de a vinde către magazine şi vând către comercianţii din pieţe şi vând şi în piaţă, însă 50% din marfă vând angro. Din 2018 am accesat şi programul „Tomata“ care mi-a permis să mă mai extind, însă în acest an din 3.000 de euro pe care trebuia să îi primesc, am încasat numai 2.250 de euro. Mai am două hectare în extravilan unde un hectar îl cultiv cu grâu şi un hectar cu porumb zaharat“, a declarat anterprenorul.

Din aproape jumătate de hectar cultivat cu legume, antreprenorul realizează anual o cifră de afaceri de 90.000 de lei, din care profitul reprezintă 65.000 de lei.

„În următorii ani vreau să mă extind. Să dublez suprafaţa cultivată, dar să rămână o afacere de familie. Problema o reprezintă forţa de muncă, găseşti tot mai puţini oameni care să vină să lucreze în acest domeniu. Mai vreau să construiesc solarii şi să pun bazele unui aprozar, să nu mai depind întotdeauna de comercianţi. Vreau de asemenea să accesez fonduri europene pentru a deschide o linie de procesare a legumelor. În fiecare an profitul l-am reinvestit. Iau în calcul şi apelarea la un credit bancar pentru o extindere“, a subliniat Marius Vlad.

 

Jurnalul unui grădinar în cifre

♦ 4.500 mp reprezintă suprafaţa cu care a început cultura de legume

♦ 30.000 de lei reprezintă profitul obţinut din cultura cu dovlecei

♦ 1.200 mp reprezintă solariile din cultura de legume

Probleme

♦ Piaţa de desfacere pentru mici producători

♦ Lipsa asociaţiilor între mici producători

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank