ZF Investiți in România

Investiţi în România! Preţurile apartamentelor din Capitală ar putea creşte din vara anului viitor dacă nu se mai autorizează proiecte noi, iar cererea se menţine

24.03.2021, 20:01 Autor: Alex Ciutacu

Costurile în creştere cu materialele de construcţii şi cu forţa de muncă reprezintă alţi factori care pun presiune pe preţuri.

PreÅ£urile apartamentelor din Capitală ar putea înregistra creÅŸteri începând cu vara anului viitor în cazul în care cererea din piaţă se menÅ£ine, iar autorizarea de proiecte noi nu se deblochează, a explicat Georgian Marcu, fondator al companiei de consultanţă imobiliară Green Angels, în emi­si­unea InvestiÅ£i în România, realizată de ZF în parte­neriat cu CEC Bank. 

„AcÅ£iunea de suspendare a PUZ-urilor ar putea fi foarte bună dacă în această perioadă de un an de zile s-ar rezolva problema ÅŸi s-ar putea autoriza în continuare proiecte. Dacă lucrurile rămân blocate, estimez că anul viitor în vară piaÅ£a va trece printr-o perioadă problematică“. 

Consultantul a explicat că un proiect are nevoie de circa doi ani de la lansare până la finalizare, ceea ce înseamnă că există unităţi suficiente în piaţă pentru a satisface cererea de anul acesta ÅŸi de la începutul anului viitor. TotuÅŸi, dacă nu vor fi autorizate proiecte noi, iar cererea se menÅ£ine, preÅ£urile ar putea avea o tendinţă de creÅŸtere. 

„AtenÅ£ie, nu este singura ameninÅ£are asupra preÅ£urilor, preÅ£ul materialelor de construcÅ£ii a crescut, costul cu mâna de lucru creÅŸte de la an la an, mă îngrijorează puÅ£in situaÅ£ia. Este cumva rolul autorităţilor să acorde mai multă atenÅ£ie pieÅ£ei imobiliare ÅŸi unul dintre obiective ar trebui să fie acela de a menÅ£ine piaÅ£a accesibilă“. 

Mai mult, cererea s-ar putea intensifica în 2021, întrucât revin în piaţă cei care achi­ziÅ£io­nează unităţi rezidenÅ£iale în scop investiÅ£ional, în contextul în care evoluÅ£ia din piaÅ£a chiriilor i-a determinat să stea în expec­ta­tivă anul trecut. â€žCa orice altă piaţă, cea imo­biliară răs­punde la cerere ÅŸi ofertă. Estimez că cererea va fi în creÅŸtere pentru că pe lângă cei care cum­pără cu scop rezidenÅ£ial mai sunt ÅŸi investitorii care anul trecut au pus pe hold deciziile pentru că piaÅ£a chiriilor nu s-a simÅ£it foarte bine, iar ei vor reveni în piaţă anul acesta.“

„Va mai fi o categorie de cumpărători care vor achiziÅ£iona pentru aprecierea valorii ÅŸi pentru a fugi de inflaÅ£ie, deci lucrurile nu arată foarte bine pentru anul viitor dacă mă întrebaÅ£i pe mine“. 

Invitatul a subliniat că cifrele arătau bine la finalul anului trecut, cu o creÅŸtere a vânzărilor de 11% faţă de 2019 la nivelul pieÅ£ei rezidenÅ£iale, în timp ce preÅ£urile s-au apreciat cu 3,5%. 

„2020 a fost unul dintre cei mai interesanÅ£i ani din piaÅ£a imobiliară a ultimilor 15 ani. (...) Ultimul trimestru a fost extrem de bun, în noiembrie ÅŸi decembrie s-au înregistrat vânzări record“. 

Compania de consultanţă Green Angels intermediază tranzacÅ£ii în Capitală, iar de zece ani are în portofoliu doar proiecte cu o anumită calitate arhitecturală, din categoria premium sau lux. Anul trecut a semnat contracte pentru 40-50 de apartamente. 

„Este greu de făcut o medie de preţ pentru că unităţile au şi terase generoase. Unele unităţi au circa 118 mp utili plus 100 mp de terasă, spre exemplu. Aş spune că media preţurilor în portofoliul nostru este undeva pe la 250.000 de euro, adică pleacă de la 130-140.000 de euro pentru un apartament cu două camere şi ajungem spre 400.000 de euro cu penthouse-uri“.

Marcu a subliniat că fluxul de proiecte de acest tip nu este unul ridicat, întrucât este mai uÅŸor pentru dezvoltatori să facă profit cu proiectele de tip mass-market. Cu toate acestea, compania a găsit în mod constant astfel de proiecte în piaţă, pe care le-a intermediat în ultimii ani. 

Un procent de circa 10% din cei care cumpără unităţi în astfel de proiecte le iau cu scop investiÅ£ional, în timp ce restul sunt achiziÅ£ionate cu scop rezidenÅ£ial. ÃŽn ceea ce priveÅŸte modul în care sunt finanÅ£ate achiziÅ£iile, raportul este de 60% fonduri proprii ÅŸi 40% finanÅ£are bancară. 

„Cred că finanţarea pentru persoane fizice este accesibilă în România, BNR-ul a menţinut cu mare atenţie gradul de îndatorare, tranzacţiile sunt destul de securizate şi procentul celor care achiziţionează cu credit este unul sănătos (...) În schimb, finanţarea către persoane juridice mi se pare mult mai complicată, iar condiţiile nu sunt unele care să faciliteze achiziţia de bunuri imobiliare pe companie“.

Totodată, Green Angels are ÅŸi un portofoliu de investitori pentru care cumpără pachete de apartamente odată la 2-3 ani, unităţi care sunt scose ulterior la închiriat. 

„Anul acesta ar fi unul de intrat din nou în piaţă. (...) Investitorii pe care îi am în portofoliu se uită la proprietăţi care se pot închiria în marja de 600-800 de euro, ceea ce înseamnă un preÅ£ de achiziÅ£ie de peste 100.000 de euro“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank