ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect ZF&CEC Bank. Valentin Morar, Wallberg: Avem nevoie de o legislaţie mai clară şi mai puţină birocraţie

10.06.2020, 10:28 Autor: Bogdan Alecu

Planurile Wallberg de investiţii în 2020 s-au înjumătăţit din cauza birocraţiei şi a întârzierilor, explică Valentin Morar, CEO şi acţionar al dezvoltatorului imobiliar Wallberg, unul dintre cei mai activi din Timişoara, Arad şi Braşov.

„Principala problemă o reprezintă birocraţia şi legislaţia care lasă loc de interpretare. Noi aveam în plan anul acesta investiţii de 66 mil. lei, dar din acest volum vom realiza numai jumă­tate, atât în Timişoara, cât şi în Braşov“, a spus Valentin Morar.

Portofoliul grupului Wallberg, activ pe piaţa locală din 2004, include proiecte în Arad, dintre care Arad Plaza şi Bourgeoise Residence finalizate recent, un proiect de vile din Cluj-Napoca, un proiect finalizat integral în Braşov şi alte două proiecte majore aflate în diferite etape de dezvoltare - Sunnyville în Braşov şi XCity Towers în Timişoara. Până în prezent, Wallberg are peste 150.000 de metri pătraţi construiti şi a livrat peste 1.000 de apartamente.

Următorul pas îl reprezintă extinderea activităţii în Bu­cu­reşti, însă nu a fost achiziţionat terenul necesar viitoarei dez­voltări, iar procesul de achi­ziţie anunţat la începutul anu­lui 2019 a fost încetinit de o pia­ţă a terenurilor în creştere.

„Pentru o viitoare inves­tiţie acum ne uităm la terenuri în Bucureşti. Piaţa imobiliară a fost bine structurată, însă în ultima parte a anului trecut s-a pus problema unei efer­ves­cenţe în piaţă. Aşteptările proprietarilor de terenuri au crescut destul de mult. Eu cred că preţurile terenurilor vor ajunge acum la nivelul potrivit, în urma unei corecţii de 10-15%, în funcţie de zonă“, a spus Valentin Morar. El a subliniat că acum este o perioadă bună de noi achiziţii. Noi eram în cursul unei tranzacţii pentru un teren, dar care nu s-a înche­iat, am sus­pendat negocierile până la aşezarea pieţei. Eu consider că vor fi oportunităţi în perioada următoare“.

În ceea ce priveşte evoluţia vân­zărilor, el spune că în Timişoara au revenit volumele de dinainte de pandemie. „Noi am demarat vânzările parţial în 15  mai şi total de la 1 iunie şi am ajuns acum la volumul de dinaintea declanşării crizei sanitare. Clienţii şi-au păstrat in­te­resul în continuare. Sunt mai rezervaţi, dar nu îmi dau seama de o schimbare de pre­ferinţe. La începutul stării de urgenţă am oprit vânzările, dar construcţiile au avan­sat. Chiar în ultima lună am avut un număr de muncitori mai aproape de ne­cesar“, a spus Valentin Morar. El a subliniat că la proiectul pe care îl dezvoltă în Timi­şoara clădirea pe care o vor da în folo­sinţă în următoarele trei luni, apar­tamentele sunt vândute în pro­porţie de 95%, iar cea de-a doua clădire, pe care ar trebui să o înceapă când obţin autorizaţia de construire, deja este prevândut 30%.

„Nu cred că vom vedea schimbări de preţ pe segmentul mediu. La nivelul pieţei rezidenţiale, dintre apartamentele în construcţie în acest moment, 80% sunt deja vândute. Cele de la începutul dezvoltării au deja vânzări de 25-30%. Deci nu avem stocuri mari în piaţă, cum era cazul în 2008-2009, şi nu sunt motive pentru scăderi de preţuri, iar cererea va fi ajustată din anularea sau amânarea proiectelor care nu sunt începute încă. Afectate sunt imobilele din zona inferioară de preţ, în condiţiile în care sunt oameni care şi-au pierdut locurile de muncă sau în cel de lux, unde oamenii chiar dacă au bani, în această perioadă preferă să aştepte puţin“, a spus Valentin Morar.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank