ZF Investiți in România

Investiţi în România! Proiect ZF şi CEC Bank. Adela Antone, Maurer: Lichiditatea din piaţa imobiliară reprezintă o problemă, băncile s-au speriat prea repede

19.06.2020, 13:22 Autor: Bogdan Alecu

Dezvoltatorii imobiliari au nevoie de finanţare pentru a permite construcţia noilor proiecte rezidenţiale, însă criza provocată de pademie a determinat câteva bănci să oprească finanţarea.

„Pandemia ne-a prins într-o perioadă în care aveam nevoie de lichiditate, cu trei finanţări bancare care trebuia să fie semnate, însă băncile le-au pus pe hold. Colacul de salvare l-a reprezentat o finanţare pe care am primit-o de la CEC Bank şi ne-a ajutat să ieşim din această perioadă. Băncile nu au refuzat finanţarea, dar au pus-o pe hold. Cel mai probabil se aşteptau la o scădere mult mai mare a pieţei prin prisma fricii legate de închiderea şantierelor, însă noi am luat toate măsurile necesare, nu am avut niciun caz de Covid-19 şi niciun şantier nu a fost blocat“, a declarat Adela Antone, chief operating officer la Maurer Imobiliare Group în cadrul emisiunii Investiţi în România.

Grupul Maurer Imobiliare are în prezent şase şantiere în lucru în opt oraşe în care sunt prezenţi. Printre ultimele finalizate se numără cel din Sibiu, unde compania mai ia în calcul o nouă dez­voltare.

Compania constru­ieş­te locuinţe în oraşe precum Cluj, Constanţa, Braşov şi Sighişoara.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, directorul operaţional a subliniat că preţurile nu au scăzut şi nu vor scădea în perioada următoare deoarece actualele lo­cuinţe sunt construite în baza unor contracte stabilite cu furnizorii.

„Preţurile au scăzut. Preţurile materialelor de construcţie nu au scăzut, avem contracte în desfăşurare. Noi am optat să cumpărăm loturi mari, cu un preţ pe metru pătrat mai mic. Nu construim pe 5.000 mp pentru că noi construim ansambluri rezidenţiale. Spre exemplu la Avantgarden în Braşov avem 5.000 de locuinţe“, a spus Adela Antone.

Compania nu a fost afectată de pandemie în ceea ce priveşte materialele utilizate, în condiţiile în care lucrează cu furnizori locali.

„Avem furnizori in-house, locali, pe care nu i-am schimbat în această perioadă. Nu avem furnizori din Italia sau Spania, nu avem din afara ţării, ci mizăm pe producători locali“, a spus directorul operaţional.

În ceea ce priveşte impactul pandemiei, „au existat şi anulări, dar foarte puţine, 10-14, punctual rezolvate. Clienţii fie lucrau în HoReCa şi nu au mai primit finanţare, sau clienţi care erau nagivatori şi nu ştiau cum vor evolua lucrurile. Cei care cumpărău două-trei apartamente şi au ales să cumpere unul singur. Acum stocul de comenzi ne-ar permite să construim încă un an de zile de acum înainte. Surpriza în ceea ce priveşte cererea pe timp de pandemie a fost Târgu Mureş,în luna mai a fost campion la vânzări“, a spus Adela Antone.

 

Probleme

►Forţa de muncă, disponibilitatea şi sezonalitatea

►Lichiditatea. Noi avem bani în proiecte şi terenuri şi avem nevoie de lichiditate pentru dezvoltări.

►Aparatul autorităţilor locale şi inconsistenţa deciziilor

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank