ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect ZF şi CEC Bank. Marius Ştefan, CEO&Fondator Autonom: Vom mai realiza emisiuni de obligaţiuni şi ne uităm după achiziţii

16.07.2020, 00:08 Autor: Bogdan Alecu

 Criza economică este o perioadă propice achiziţiilor, explică Marius Ştefan, CEO şi co-fondator Autonom, însă acestea vor avea loc după o stabilizare a economiei locale şi europene Anul 2021 va fi un an greu  Ne uităm la circuitul banilor. Anul acesta statul a făcut lucruri incredibile pentru populaţie, bănci şi companii.

Agenţia Fitch a acordat companiei de închirieri de maşini Autonom Services, controlată de Marius şi Dan Ştefan, ratingul B Plus, aceasta fiind singura firmă antreprenorială cu obligaţiuni corporative listate la BVB care primeşte un rating de la agenţia internaţională.

„Suntem singura companie privată românească, nelistată, care a primit rating. Am ridicat 20 mil. euro de la investitori instituţionali precum SIF-uri, BERD, persoane fizice prin obligaţiuni la BVB. Noi gândim următorii paşi pentru următorii 3 sau 5 ani, motiv pentru care am dorit acest rating acum“, a spus Marius Ştefan.

Autonom Services a listat în decembrie 2019 obligaţiuni în valoare de 20 de milioane de euro pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti.

„Vom mai avea emisiuni de obligaţiuni, dar în funcţie de investiţii. Dar în faţa marilor finanţatori avem un dezavantaj - faptul că suntem activi cu precădere în România, deşi avem operaţiuni şi în Ungaria sau Serbia şi suntem limitaţi de percepţia investitorilor faţă de ţară şi ratingul de ţară. Când va fi momentul, vom emite o emisiune mult mai mare de obligaţiuni decât am emis acum“, a spus Marius Ştefan, CEO şi co-fondator al Autonom.

În ceea ce priveşte creşterea companiei prin achizii, el explică faptul că analizează piaţa, însă aşteaptă o stabilizare.

„În perioadele de criză sunt cele mai bune momente de a achiziţiona. Dar dacă ne uităm, anul acesta volumul de fuziuni şi achiziţii a scăzut, şi va continua să scadă şi în 2021 pentru că acum nimeni nu ştie unde e punctul de minim. Acum suntem pe o pantă descendentă şi trebuie întâi să ne stabilizăm, nu este bine să cumperi în scădere ci să existe un trend confirmat. Aşteptăm să se stabilizeze şi vedem ce oportunităţi vor exista. Dar suntem siguri că în următorii ani vom anunţa ceva“, a spus Marius Ştefan.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte economia, cofondatorul Autonom subliniază faptul că anul 2021 va fi mai dificil.

„Anul 2021 va fi un an greu. Ne uităm la circuitul banilor. Anul acesta statul a făcut lucruri incredibile pentru populaţie, bănci şi companii.“

Dar toate acestea se vor opri în decembrie, iar în ianuarie vine nota de plată. Dacă nu vor mai veni şi alte programe care să susţină IMM-urile în dificultate, atunci anul viitor când va exista o scădere a lipsei de încredere în business, atunci vor fi premisele unei furtuni perfecte, care vor duce la noi scăderi“, a subliniat Marius Ştefan.

Compania avea în plan achiziţia a 1.000 de noi automobile pentru flota de rent-a-car, însă din acestea numai 400 au mai fos cumpărate.

„În fiecare an începem negocierile cu producătorii în septembrie pentru achiziţiile din primăvara anului următor. Aveam planuri de achiziţii penru 1000 de maşini, dar am renunţat la 700. Vestea bună este că această lună am reluat achiziţiile şi am cumpărat 100 de maşini pentru închiriarea pe termen scurt. În martie şi aprilie am oprit tot pentru că făceam faţă cu flota existentă. Revenirea pe zona corporate este peste scenariile noastre. Aici facem închirieri şi pe termen scurt, dar şi pe 1-3 luni. Ele pot avea proiecte sau testează înainte de a închiria. Iar companiile au fost acum mult mai active, în timp ce noi estimam să fie mult mai lovit“, a explicat CEO-ul companiei.

„Supapa“ de creştere în 2020 a fost în continuare leasingul operaţional, închirierea de flote pe termen lung, către companii.

„Noi am traversat mai bine perioada deoarece cea mai mare parte a businessului este leasingul operaţional, cu contracte pe 4-5 ani, cu un domeniu în creştere. Chiar dacă am scăzut pe turism, am avut o scădere moderată pe închirieri către companii şi o creştere pe leasing operaţional. Am închis astfel primele 6 luni pe plus şi suntem profitabili, ceea ce în această perioadă este o performanţă interesantă“, a subliniat Marius Ştefan.

În 2019, Autonom Services a înregistrat venituri consolidate de aproximativ 339 milioane lei, cu o creştere de 35%, EBITDA de 132 milioane lei (Ă57%) şi un profit net de 17,5 milioane lei (Ă7%). Autonom Services SA consolidează rezultatele financiare în baza performanţei celor două linii de afaceri majore ale Autonom - leasing operaţional şi închiriere pe termen scurt (rent-a-car).

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank