ZF Investiți in România

Investiţi în România! România redevine atractivă pentru companii străine: Vor fi intrări considerabile de noi companii

29.03.2021, 00:08 Autor: Bogdan Alecu

♦ Companiile închiriază şi investesc în birouri pentru a creşte eficienţa muncii şi productivitatea angajaţilor. Anul 2021 va aduce noi investitori pe piaţa locală pe măsură ce noi companii vor deschide sedii noi în România.

Odată cu creşterea gradului de vaccinare la nivel european şi local, alături de reluarea expansiunii, România a revenit pe radarul investitorilor şi birourile de pe plan local pot atrage noi companii.

Tudor Ionescu, Head of Advisory and Transaction, Office, în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE, explică faptul că 2020 a fost un an de amânări ale deciziilor în real estate, iar debutul acestui an a fost ca un buton de restart pe care companiile l-au apăsat în ianuarie.

„Toţi s-au familiarizat cu ceea ce înseamnă munca de acasă şi a fost absorbită în strategii şi va fi înglobată în politica tuturor. Apetitul pentru vaccinare este în continuare foarte bun. Toate aceste elemente au dus către o reactivare a deciziilor în real estate şi am simţit asta în activitate şi pipeline, iar noi estimăm că va fi un an bun pe partea de închirieri de birouri şi foarte important este că sunt multe companii care îşi vor deschide pentru prima dată birouri în România, vor fi intrări considerabile“, a spus Tudor Ionescu.

El explică faptul că începutul de an din 2021 este în contrast cu 2020 când piaţa avea un sentiment de nesiguranţă, provocat de pandemie, care a dus la o reacţie conservatoare în piaţa de birouri. Din acest motiv, pentru jumătate din tranzacţiile din 2020 au fost în realitate renegocieri, iar acest lucru reprezintă dublu faţă de 2018 sau 2019.

„Cu mici diferenţe, în funcţie de industrie, companiile au ales să prelungească contractul, chiar şi în sectoarele cele mai agile, inclusiv în IT, unde unu din două contracte a fost o renegociere“, a subliniat Tudor Ionescu.

Piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti a înregistrat în 2020 un volum total de tranzacţii de aproximativ 240.000 mp, un nivel similar cu cel din 2015, potrivit datelor CBRE. Dezvoltatorul local One United a fost, alături de fondurile de investiţii Immofinanz şi Globalworth, printre cei mai activi jucători din piaţa de birouri, atât pe segmentul de relocări, cât şi pe cel al prelungirilor de contracte existente.

Peste 140.000 mp din suprafaţa totală tranzacţionată pe piaţa de birouri din Bucureşti au reprezentat relocări şi preînchirieri din partea companiilor care au decis să îşi schimbe spaţiul de birouri ocupat în prezent. Cele mai active industrii au fost IT&C şi industria bunurilor de consum şi leisure, care au generat peste 50% din cererea netă pe piaţa de birouri, potrivit CBRE Research. Cei mai activi dezvoltatori, care au reuşit să atragă peste 50% din cererea netă, au fost One United, cu aproape 30% din cerere, urmat de Globalworth, Vastint şi Speedwell.

„240.000 mp s-au tranzacţionat anul trecut şi comparat cu cele anterioare, suprafeţele contractate au crescut în medie cu 6%, iar în IT cu 9%. Este şi interesantă colaborarea cu Impetum, noi am lucrat împreună anul trecut cu strategii de workplace, iar ei au ales să mărească spaţiul pe care îl ocupă“, a explicat Tudor Ionescu.

El a subliniat faptul că partea financiară este importantă, însă chiriile au rămas stabile în Bucureşti, iar diferenţele sunt făcute de contribuţiile proprietarului la amenajarea spaţiului interior sau lunile gratuite oferite.

„Noi sesizăm o stabilizare a pieţei de birouri. Valul de renegocieri este pe un trend descendent. Ne confruntăm de un an de zile cu pandemia, iar cine voia să renegocieze, a făcut-o deja. Astăzi companiile caută să-şi personalizeze birourile şi să le adapteze în funcţie de cerinţele actuale şi de filozofia proprie de business pe termen mediu şi lung. Relaţia dintre administratorii clădirilor şi companii va fi tot mai importantă. Noi, Impetum Grup, am realizat o investiţie în spaţiul de lucru şi în digitalizare. Am luat toate măsurile pe care le-am putut lua pentru ca echipa să fie în sigurnaţă la birou şi rămânem conectaţi indiferent de locul unde suntem“, a explicat Flavius Drăghici, National Sales Manager, CITR parte a Impetum Group. El a subliniat că şi în cazul Impetum au desfiinţat birourile individuale şi au lărgit spaţiile comune pentru a beneficia de un spaţiu aerisit, cu un cadru bun pentru comunicare şi încurajează ca echipele să fie creative.

„Tranzacţiile care se vor face anul acesta vor avea în spate o analiza mult mai detaliată, care porneşte de la workplace, cum ne transformăm modul de a lucra, continuă cu arhitectura biroului, care devine din ce în ce mai solidă şi apreciată şi i se acordă o importanţă mult mai mare ca până acum. Toate aceste lucruri se pun în mojar şi iese formula perfectă pentru relocare sau rămânere în acelaşi spaţiu“, a conchis Tudor Ionescu.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank