ZF Investiți in România

Investiţi în România! Sorin Purice, Quantum: Investim în noi proiecte de case deoarece clienţii doresc locuinţe mai mari şi curte

30.04.2021, 18:45 Autor: Bogdan Alecu

♦ Investiţiile în infrastructura din sudul Capitalei, precum lărgirea şoselei Berceni şi viitorul pasaj peste centura actuală a Bucureştiului facilitează dezvoltarea zonei şi atrag proiecte de locuinţe.

Cererea pentru locuinţe mai mari, cu patru camere şi chiar case a crescut în 2020, iar investitorii imobiliari au cum­părat în 2020 terenuri pentru a construi pro­iecte de case, în condiţiile în care cei mai mulţi se concentrau pe blocuri de apartamente.

„Clienţii încearcă şi vor să se mute într-o casă, motiv pentru care am înfiinţat o nouă companie care să se ocupe de dezvoltarea de case. Ne-am orientat către case verzi, inte­ligente, urmând trendul pieţei – datorită schim­bărilor care vor apărea după noile nor­ma­tive. În Berceni deja vom avea un pasaj pe centura Capitalei iar acest lucru ne-a de­ter­minat să mergem acolo pentru dez­voltarea unui nou proiect. Vom construi acolo 150 de case, iar preţul de pornire este de 135.000 de euro fără TVA“, a spus Sorin Purice, dezvol­tator în cadrul Quantum Real Estate Group.

Grupul a demarat proiectele Quantum Garden Villas şi Quantum Club Village din Gerceni, primul pe un teren de 16.000 mp iar al doilea pe un lot de 35.000 mp

„Suntem în achiziţia altor terenuri pentru a dezvolta noi cartiere unde clienţii să aibă la o distanţă de cinci minute de locu­in­ţă cât mai multe facilităţi. Parcarea, staţia de metrou de la centură ajută foarte mult de­oarece reţine traficul acolo şi de aceea am şi mers către Berceni. Şi viitorul pasaj de la cen­tură va fluidiza acea zonă“, a explicat Sorin Purice.

El spune că în condiţiile în care în zona de sud sunt în curs noi investiţii în infra­struc­tură şi în extinderea metroului şi clienţii sunt dispuşi să plătească o sumă mai mare pentru o locuinţă.

„Acum clienţii sunt tot mai atenţi la construcţie şi la materiale, pun accent pe personalizarea locuinţelor şi sunt dispuşi să plă­tească mai mult pentru o locuinţă în su­dul Bucureştiului deoarece doresc o casă mai mare. Spre exemplu discutăm tot mai des de apartamente cu patru camere, doresc case cu suprafeţe mai mari“, a spus dezvoltatorul.

Pe de altă parte, el subliniază că trebuie să existe un dialog între dezvoltatori şi au­torităţi atunci când vine vorba de planurile urbanistice.

„Este treaba autorităţilor să dezvolte planul urbanistic, dar ar fi bine să discute şi cu noi. A lua o decizie este simplu dacă nu ţii cont de părerile altora. Noi acum nu ştim ce să dezvoltăm. Un proiect de la momentul cumpărării terenului şi până la construcţie durează. Noi acum nu mai avem predicti­bili­tate, nu ştim ce să facem, cum să dimen­sio­năm forţa de muncă, cum să angajăm mun­ci­tori. Noi dorim să discutăm cu autorită­ţile lo­cale aceste aspecte“, a subliniat Sorin Purice.

Cea mai mare provocare a dezvol­ta­torilor o reprezintă costurile cu materialele de construcţii.

„Avem schimbări care ţin de costuri de­oarece pandemia a generat probleme de lo­gistică şi producţie, şi a generat o creştere a costurilor materialelor de con­struc­ţii iar în al doilea rând a schimbat men­­talitatea pieţei şi cumpărătorilor“, a explicat Bogdan Ivan, secretar general al Urbanis, asociaţa dez­voltatorilor imobiliar.

„Vedem o cerere pronunţată pentru locuinţe mai mari, ce­rere pentru case, pentru terenuri iar dez­voltatorii s-au adaptat şi se vor adapta în continuare. Anul acesta va fi o continuare a unui final de an bun pentru sectorul rezidenţial, unde cererea a urcat şi 2021 a adus o creştere pe piaţa de locuinţe noi“, a mai spus el.

El a subliniat că amânarea TVA-ului de 5% pentru locuinţele între echivalentul a 450.000 de lei şi 140.000 de euro a afectat piaţa imobiliară, în contextul în care preţurile au urcat în ultimii doi ani.

„Amânarea TVA-ului de 5% nu a fost o veste bună. A durat doi ani ca autorităţile să fie convinse că există această nevoie, timp în care preţurile au continuat să crească. Limitarea la 450.000 de lei nu mai este adecvată pieţei. În cele mai multe oraşe – reşedinţă de judeţ, în Bucureşti sau Ilfov este tot mai greu să găseşti locuinţe sub pragul de 450.000 de lei. Noi nu încurajăm găsirea unor metode de a plăti un TVA mai mic, însă sunt familii care chiar au divorţat pentru a putea cumpăra o a doua locuinţă cu TVA mai mic“, a spus Bogdan Ivan.

Mai mult, suspendarea PUZ-urilor a fost o măsură care a afectat profund piaţa imobiliară. „Măsura face ca multe proiecte să nu mai poată fi realizate. Dezvoltatorii trebuie fie ca această măsură să expire, sau să iniţieze un alt PUZ, iar acest lucru durează un an şi jumătate. Vom vedea astfel şi o ofertă mai redusă în piaţă până când se va ajunge la o soluţie. Vom avea mai puţine locuinţe de vânzare, iar astfel sunt posibile creşteri de preţuri. Dezvoltatorii se vor uita către localităţile din imediata vecinătate a Bucureştiului iar Capitala oricum se dezvoltă şi pe orizontală. Discutăm de investiţii în infrastructură, de noi staţii de metrou în Ilfov şi deja în jurul Capitalei sunt construite noi facilităţi“.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank