ZF Investiți in România

Investiţi în România! Ştefan Foldi, Rawckers: Avem în plan investiţii de 500.000 de euro în 2021 pentru a tripla volumul vânzărilor de produse raw-vegane

23.11.2020, 18:30 Autor: Bogdan Alecu

Următorul pas îl reprezintă ieşirea pe piaţa externă, având în vedere că şi pe alte pieţe europene există cerere mai mare pentru produse raw-vegane.

Ştefan Foldi şi Marisha Zaporojan, fondatorii Rawckers, au în plan accelerarea investiţiilor în producţia de înlocuitori de brânză şi alte produse raw-vegane pe măsură ce şi cererea din piaţă este una în creştere.

Fabrica Rawckers de produse care înlocuiesc lactatele cu produse din caju este în Timişoara. Investiţia iniţială a fost de 250.000 de euro, din care 60.000 de euro au venit din finanţări externe, de la Climate-KIC prin EIT (Institutul Euro­pean pentru Inovare şi Tehnologie).

„Acum mai deschidem o nouă fabrică unde vom realiza noi game de produse. Banii au venit din surse proprii, suntem antreprenori de peste 20 de ani şi a fost uşor pentru noi acest lucru, iar cei 60.000 de euro au venit de la Comisia Europeană pentru că eram un start-up verde. Noi avem grijă să folosim puţine resurse, ambalajele sunt biodegra­dabile sau realizate din deşeuri agricole“, a spus Ştefan Foldi. Acum fabrica are 13 angajaţi în două locaţii.

„Nucile caju, materia primă pentru produsele înlocuitoare de lactate vin din Vietnam sau Brazilia, iar condimentele din Germania, pentru o garanţie a calităţii, pentru noi contează să primim aceeaşi calitate a produselor, tot timpul. Producerea necesită patru săptămâni. Nucile de caju sunt înmuiate, după care le lăsăm la fermentat, după care la maturat trei săptămâni pentru gust şi pentru a putea fi tăiate. Noi am format sistemul de producţie. Apă, sare şi caju conţine, iar gustul vine din fermentare, de la culturile vegane de fermentare“, a explicat Ştefan Foldi.

Următorul pas îl reprezintă ieşirea pe piaţa externă, având în vedere că şi pe alte pieţe europene există cerere mai mare pentru produse raw-vegane. „Ne gândim şi la export. Am avut şi cereri, dar nu am făcut faţă cererii interne. Acum avem în plan creşterea capacităţii de producţie prin achiziţia de noi utilaje şi ulterior ne putem gândi şi la export.“

„Vom achiziţiona o nouă hală pentru a muta acolo producţia de cremă de brânză şi brânză proaspată, de 600 mp ca să triplăm capacitatea anul viitor, după care va urma o investiţie de 400.000 – 500.000 de euro în echipamente. Vom apela şi la fonduri europene pentru investiţie. Dorim să venim şi cu alte produse, nu doar înlocuitori de brânzeturi, ci şi alte produse", a explicat cofondatorul. Printre acestea se nâumără şi înlocuitori pentru maioneză sau parmezan, sau prăjituri.

Anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de 211.000 de euro, iar anul acesta creşterea este deja de 100%.

„Deja ne-am dublat cifra de afaceri faţă de 2019. A crescut mult foarte mult vânzarea online, livrăm sute de colete săptămânal. Anul 2021 va aduce o triplare a cifrei de afaceri faţă de 2020 şi noi cinci game de produse, vom avea cel puţin 20-25 de noi produse în 2021“, a spus Ştefan Foldi.

Rawckers comercializează produsele prin magazinul propriu şi prin alte 50 de magazine din oraşe precum Bucureşti, Cluj sau Sibiu.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank