Munca de acasă şi învăţământul online pun presiune tot mai mare pe siguranţa cibernetică, iar hackerii pot obţine mai uşor acces la informaţii, motiv pentru care companiile vor investi în noi soluţii de securitate.
Accesul la datele unei companii pot aduce pierderi mari de informaţii şi financiare, iar munca de la distanţă înseamnă mai multe „goluri“ de securitate.
„Soluţiile de antivirus şi firewall sunt pentru a proteja de cele mai comune atacuri sau viruşi. Există tot mai multe tehnologii folosite de infractori cibernetici care nu pot fi protejate de antivirus sau firewall. De aceea noi venim cu soluţii care testează aplicaţiile sau infrastructura pentru a detecta vulnerabilităţile din sistem. Ca exemplu – nu există două companii cu aceleaşi tehnologii la aceleaşi versiuni, cu acelaşi număr de calculatoare, cu aceeaşi tehnologie de a se conecta de la distanţă. Toate acestea creează noi vectori de atac prin care un atacator poate pătrunde şi este greu să ai o echipă internă, motiv pentru care se apelează la o echipă externă care să prevină astfel de atacuri“, explică Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel. Firma are 15 angajaţi în Bucureşti şi are 50-70 de companii anual pentru care oferă asistenţă.
Bit Sentinel activează în domeniul securităţii cibernetice din 2015 şi oferă servicii de securitate informatică. Începând cu 2020, Bit Sentinel oferă şi servicii pe zona de Security Operation Center (SOC) ce includ monitorizarea continuă a activităţii companiilor, identificarea şi izolarea ameninţărilor cibernetice înainte de a produce daune semnificative în sistemele informatice.
„Noi am plecat de la o nevoie în 2015 – erau companii care se simţeau ameninţate de atacuri cibernetice şi nu găseau echipe care să îi ajute cu remedierea ameninţărilor într-un mod eficient. Vorbim de atacuri care furau date cu caracter personal, de atacuri de tip Ransomware care criptează calculatoarele şi cer bani pentru a obţine acces la informaţii, atacuri care distrug reputaţia companiilor. Toate aceste ameninţări erau şi în 2015, iar în 2020 sunt din ce în ce mai aproape de România“, a subliniat Andrei Avădănei.
El explică faptul că cea mai mare problemă din 2020 a fost din cauza faptului că tot mai multe companii se conectează de la distanţă pentru a lucra.
„Dacă până acum discutam de atacuri care necesitau un acces în reţeaua internă, acum vorbim de tot felul de metode, precum conexiunile VPN, adresele de e-mail accesate dintr-o reţea nesecurizată. Acum noi suprafeţe de atac sunt expuse pe internet. Astfel, atacurile s-au multiplicat, au devenit mai eficiente şi vedem tot mai des companii care au probleme cu manipularea angajaţilor, precum atacuri de tip phishing sau ransomware. Cele mai mari pierderi sunt cele de date, dacă nu ai backup pentru a restaura datele, poţi pierde definitiv informaţiile“, a explicat Andrei Avădanei.
El spune că pandemia nu a afectat planurile firmei, însă le-a întârziat.
„Au apelat la noi companii pentru a securiza munca de acasă şi credem că vor apela şi mai multe în viitorul apropiat. Primul pas făcut de majoritatea companiilor a fost de a restabili activitatea. Nu şi-au pus problema de cât de sigură va fi metoda de conectare. Iar în 2021 noi ne aşteptăm ca multe companii să facă un pas înapoi şi să se asigure că reţelele interne nu vor fi compromise de noile conexiuni introduse“, a spus CEO-ul Bit Sentinel.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE