ZF Investiți in România

Investiţi în România!, un proiect ZF&CEC Bank. Caius Bulea, Betak: Avem nevoie de investiţii în resurse umane

30.06.2020, 17:00 Autor: Bogdan Alecu

Caius Bulea, director general al Betak, companie producătoare de electrozi şi parapeţi metalici pentru drumuri, explică faptul că fabrica pe care o conduce are nevoie de mai multă susţinere în ceea ce priveşte calitatea forţei de muncă de pe piaţă, dar şi de stimulente pentru a-i convinge să rămână în ţară.

„Avem parteneriate cu şcoli în sistem dual, cu o şcoală de meserii, dar rezultatele sunt amestecate - din zece sudori pe care îi pregătim, dacă angajăm doi, stăm bine. Noi înregistrăm pierderea, nu avem de ales pentru că sunt mulţi tineri care pleacă. Acum s-au mai întors, dar nu au venit cei mai buni“, a explicat Caius Bulea, care conduce o companie cu 215 angajaţi şi afaceri de 50 mil. lei în 2019.

Compania produce bandă zincată şi electrozi de împământare. „De la para­trăsnet, conectorul şi priza din pământ. Acestea sunt 50% din producţie. Suntem cel mai mare producător local de benzi zincate şi electrozi de împământare. Aici avem şi principalii beneficiari din afară. Exportăm mult în Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Moldova, Bulgaria etc. Acum exporturile reprezintă jumătate din cifra de afaceri“, a explicat Caius Bulea.

Circa 30% din producţie o reprezintă parapeţii de protecţie stradală. Piaţa este foarte activă şi în România nu există producători foarte mari de parapeţi, iar aceştia erau importaţi din Italia.

„Am gândit că este o oportunitate şi ne dezvoltăm în continuare pentru a produce astfel de parapeţi. Livrăm către drumuri naţionale, judeţene, comunale, forestiere, dar încă nu am intrat pe zona de autostrăzi pentru că aici vorbim de o piaţă atipică  şi pentru a concura aici trebuie să mai creştem. Avem în vedere investiţii tocmai pentru a intra şi pe acest segment. Anul trecut am cumpărat licenţă pentru a putea produce parapeţi de autostradă şi dezvoltăm acest segment. Pentru piaţa care excede autostrăzile suntem bine reprezentaţi“, a spus directorul companiei.

În ceea ce priveşte prima jumătate a anului 2020, anul acesta a fost unul atipic. „Am început foarte bine în primul trimestru, a fost cel mai bun T1 din istoria firmei noastre. Din păcate a venit pandemia şi în aprilie am avut o cădere de 20%. Am lucrat extrem de greu. Ne-am revenit în mai şi iunie şi aproape am recuperat pierderea din aprilie, astfel încât în S1 avem un plus faţă de S1/2019 de aproximativ 16%“, a subliniat Caius Bulea.

El explică faptul că situaţia din pri­măvară, pe fondul pandemiei, s-a manifestat invers decât cea din 2008, astfel încât acum susţinerea a venit din partea exporturilor.

„Criza din aprilie s-a manifestat invers decât cea din 2008. Atunci din octombrie producţia pe care trebuia să o livrăm la export nu a mai fost vândută. Nu am mai vândut până în mai 2009. Atunci am trăit 6 luni din piaţa internă. Acum am trăit din exporturi. Semestrul al doilea se anunţă bun în acest moment. Dacă nu intervine nimic deosebit, investiţiile începute se vor finaliza. Şantierele lucrează din plin acum şi vor recupera încetinirea din prima jumătate a anului“, a spus Caius Bulea.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank