ZF Investiți in România

Investiţi în România!, un proiect ZF & CEC Bank. Geo Mărgescu, Forte Partners: Ne concentrăm pe birouri, dar vom dezvolta şi rezidenţial. Există cerere pentru rezidenţial în proximitatea birourilor

24.07.2020, 19:15 Autor: Bogdan Alecu

♦ Forte Partners va continua dezvoltarea proiectelor rezidenţiale şi după finalizarea proiectului Aviaţiei Park, însă vor miza pe proiecte mixte.

Forte Partners va miza pe proiecte imobiliare mixte, de birouri şi locuinţe, în condiţiile în care există o cerere tot mai mare pe acest segment.

„Vom construi un proiect rezidenţial la U Center. Acolo prima fază de birouri urmează a fi livrată în iunie anul următor, structura fiind deja gata, pe cea de-a doua o vom începe când 80% din prima clădire va fi închiriată, iar acum suntem la 60%. A treia fază pe care iniţal o vedeam tot de birouri, o vom transforma într-una rezidenţială şi cel mai probabil va cuprinde 500 de apartamente pe care o vom construi pe terenul de la Adesgo. Acum lucrăm la Planul Urbanistic Zonal tocmai pentru a acomoda şi rezidenţial şi birouri“, a spus Geo Mărgescu, CEO şi co-fondator al Forte Partners, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din Capitală. Forte dezvoltă în prezent clădirile de birouri Matei Millo şi Tandem de lângă Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei, a finalizat cea de-a treia clădire din proiectul The Bridge vândut către Dedeman contra sumei de 200 mil. euro şi contruieşte proiectul U Center de lângă Tineretului, unde britanicii de la Endava au semnat pentru 12.500 mp de birouri.

Proiectul office U Center, o investiţie estimată la 200 mil. euro, va avea un regim de înălţime 2S plus P plus 8 etaje pentru prima fază a proiectului, o suprafaţă totală închiriabilă de 63.000 de metri pătraţi şi va fi dezvoltat în două faze. A treia fază implică terenul achiziţionat de la Adesgo, „lipit“ de cel unde sunt proiectate primele două faze ale U Center.

„Vrem să venim în întâmpinarea clienţilor, focusul rămâne pe birouri, dar vom dezvolta şi rezidenţial acolo unde dezvoltăm office. Această tendinţă de work from home exista deja de dinainte de pandemie, însă ce s-a întâmplat acum a fost că s-a extins la mai multe zile pe săptămână. Noi monitorizăm alături de chiriaşi munca de acasă. La început, în primele luni s-a observat o eficienţă crescută, însă trebuie să păstrăm eficienţa în context - a existat pentru că oamenii lucrau mai mult pentru că nu mai puteau ieşi din cauza pandemiei. De când lucrurile s-au relaxat, eficienţa a scăzut pentru că pot ieşi în oraş sau merge în vizită“, a subliniat Geo Mărgescu.

„Pe termen mediu şi lung, munca de acasă trebuie să fie un beneficiu. Inovaţia nu vine lucrând din pat sau de pe masa din bu­că­tărie, ci dintr-un birou, când inter­acţio­nezi cu colegii şi lucrezi în echipă. Circa 10-15% din angajaţi vor continua să lucreze de acasă“.

„Dar spaţiile nu se vor diminua pentru că se va im­plementa distanţarea, dar vor creşte spaţiile de acasă şi va creşte nevoie de apartamente mai mari. Tot mai mulţi chiriaşi ne solicită construcţia de apartamente în proximitatea clădirilor de birouri“, a subliniat CEO-ul Forte Partners.

El este de părere că pe lângă proiectul Noua Casă, care a crescut plafonul la 140.000 de euro pentru achiziţia unei locuinţe, piaţa imobiliară are nevoie şi de o modificare a cotei de TVA de 5%, care are un prag de 45.000 de lei, adică circa 92.000 de euro. Atunci când a fost implementat, cei 45.000 de lei reprezentau circa 100.000 de euro.

„Avem o creştere a preţurilor şi a suprafeţei. Limita TVA-ului de 5% a determinat mulţi dezvoltatori să construiască apartamente mici. Astăzi cu 92.000 de euro se poate cumpăra un apartament de până în 63 mp, mult prea puţin. Pragul ar trebui mărit la 130.000 de euro la TVA de 5% iar TVA-ul de 19% să fie aplicat la diferenţă, astfel încât se vor putea cumpăra apartamente de 85 mp cu TVA de 5%“, a spus Geo Mărgescu.

În ceea ce priveşte inovaţiile pe timp de pandemie, Forte are în dezvoltare o aplicaţie pentru smartphone care va permite accesul fără atingere într-o clădire de birouri.

„Dincolo de măsurile de siguranţă pe timp de pandemie, în cadrul birourilor dezvoltate de noi vom lansa o aplicaţie  care va permite chiriaşilor să acceseze birourile fără să atingă nimic - telefonul este recunoscut atunci când te apropii de turnichet, acesta se deschide, cheamă automat liftul, uşa biroului se va deschide automat. Iniţial aplicaţia a fost gândită pentru eficientizarea parcărilor, un subiect mai important - mai mulţi dezvoltatori au în plan un astfel de sistem“, a spus Geo Mărgescu. El a subliniat că la nivel de AREI - Asociaţia Investitorilor în Real Estate din România - vor să realizeze un Waze al parcărilor din Bucureşti, iar fiecare să pună la dispoziţia publicului parcarea proprie. „Astfel ar avea acces la zeci de mii de locuri de parcare nefolosite de la ora 18.00 la ora 8.00 a doua zi. Astfel o bună parte din trafic se poate rezolva, mai ales că 20-21% din trafic este dat de cei care caută loc de parcare. Noi lucrăm încă de anul trecut la aplicaţie“.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank