ZF Investiți in România

Investiţi în România!, un proiect ZF&CEC Bank. Marius Barbu, NEPI-Rockcastle: În şapte ani de când am depus cererea pentru extinderea mallului Promenada puteam plăti taxe şi impozite

07.07.2020, 18:50 Autor: Bogdan Alecu

♦ NEPI Rockcastle a investit în primul trimestru la nivel regional 50 mil. euro în extinderea sau remodelarea unor centre din România, Polonia, Cehia.

Birocraţia şi procedurile greoaie reprezintă cele mai mari probleme pentru NEPI-Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri şi centre comerciale de pe piaţa locală. Fondul de investiţii a cumpărat mallul Promenada din zona Aviaţiei din Capitală în 2013, iar atunci a cumpărat şi terenul din proximitatea acestuia.

„Noi am cumpărat terenul pentru extindere odată cu mallul Promenada în 2013, iar anul acesta se împlinesc şapte ani de când aşteptăm să avem toate autorizaţiile. Sunt şapte ani în care puteam plăti taxe şi impozite pe această clădire, dar proiectul este prea complicat să spun aşa sau are anumite particularităţi pentru care s-a ajuns la o asemenea întârziere“, a spus Marius Barbu, Asset Director NEPI Rockcastle

La începutul anului trecut NEPI-Rockcastle a primit autorizaţia pentru a construi subsolul viitoarei extinderi. Viitorul centru multifuncţional va avea şapte subsoluri, fiind unul dintre cele mai adânci din Bucureşti. Potrivit documentaţiei, viitorul centru va avea forma de şapte subsoluri, parter şi trei corpuri de clădire de două, patru, respectiv 11 etaje, cu o înălţime maximă de 80 de metri.

Potrivit datelor anterioare, investiţia se va ridica la cel puţin 165 mil. euro. Odată cu demararea lucrărilor, NEPI va reveni în cursa birourilor din zona Floreasca-Barbu Văcărescu, unde Skanska dezvoltă în prezent proiectul Equilibrium, iar Globalworth construieşte două noi clădiri de birouri - Globalworth Square lângă Globalworth Plaza şi Green Court D. Extinderea va adăuga 34.000 mp închiriabili pentru retail celor 40.400 mp existenţi, iar clădirea de birouri integrată va avea o suprafaţă maximă de 30.000 mp închiriabili.

Promenada Mall va ajunge astfel la o suprafaţă de peste 70.000 mp, iar în spaţiul suplimentar vor intra retaileri de modă, un cinematograf şi zone de divertisment, precum şi aproape 2.000 de locuri de parcare pentru rezidenţi şi pentru angajaţi. NEPI Rockcastle a achiziţionat Promenada Mall de la Raiffeisen Evolution, cu 40.300 mp suprafaţă închiriabilă, în zona Floreasca-Barbu Văcărescu din Bucureşti, unde deţine şi două clădiri de birouri. Valoarea tranzacţiei a fost de 148 de milioane de euro.

NEPI Rockcastle a investit în primul trimestru la nivel regional 50 mil. euro în extinderea sau remodelarea unor centre din România, Polonia, Cehia – extinderea centrelor Focus Mall Zielona Gora, Bonarka City Center (Polonia), remodelarea Forum Liberec Shopping Centre (Cehia), remodelarea şi extinderea Shopping City Buzău, finalizarea Shopping City Târgu Mureş, care va fi inaugurat pe 16 iulie.

Până la finalul anului grupul mai are în vedere investiţii de încă 70 mil. euro pentru cheltuieli de dezvoltare şi capital.

„Mallul din Tg. Mureş a fost deschis parţial oficial pe 25 iunie. Deschiderea oficială va fi pe 16 iulie. Am deschis în prima fază hipermarketul Carrefour împreună cu zona adiacentă şi vom deschide zona de fashion şi zona de entertainment. Mai avem planurile pentru Craiova şi celelalte planuri pe care le avem comunicate public cum ar fi extensia Promenada Bucureşti. La Craiova investiţia ar trebui să fie gata în 2023, iar acum acolo deja sunt în derulare lucrări de consolidare a solului. Acolo este o zonă mai complicată şi vrem să facem lucrări pregătitoare“, a subliniat Marius Barbu.

 

NEPI-Rockcastle în cifre

► 6,3 mld. euro valoarea portofoliului la final de 2019, în 9 ţări

► 53 de centre comerciale cu 325 mil. vizite anul trecut

► 2,1 mil. mp de malluri în portofoliu. 38% în România

Cu ce probleme se confruntă NEPI-Rockcastle pe piaţa locală

► Lipsa forţei de muncă

► Birocraţie şi proceduri greoaie de autorizare

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank