ZF Investiți in România

Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Carlo Beltrame: Avem în plan o investiţie de aproape 200 mil. euro, pentru care luăm în calcul România şi Bulgaria. România are nevoie de infrastructură

22.09.2020, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

 AFV Beltrame Group, acţionarul Donalam, unul dintre cei mai mari producători europeni de bare din oţel şi oţeluri speciale, investeşte peste 11 milioane de euro în modernizarea laminorului din cadrul combinatului siderurgic din Călăraşi şi are în plan o nouă investiţie de aproape 200 milioane de euro.

România are nevoie de infrastructură pentru a atrage investiţii şi pentru a livra la timp şi are potenţial de a produce local componente de înaltă calitate pentru motoare sau cutii de viteze, este de părere Carlo Beltrame, CEO Donalam Călăraşi, companie ce reprezintă o parte din fostul combinat siderurgic Siderca.

„Acum zece ani mă aşteptam ca România să atragă producţia de bunuri mecanice cu mai puţină valoare adaugată de la nivel european, considerând faptul că acestea reprezintă bunuri unde costul forţei de muncă are o contribuţie mai importantă. Realitatea a fost că s-au atras puţine companii, însă s-au atras companii cu valoare adaugată mai mare precum Schaeffler, Daimler sau Bosch, iar aceste companii au început cu asamblarea iar noi estimăm că va urma producţia integrată“, a explicat Carlo Beltrame.

El a subliniat faptul că infra­structura trebuie să urmeze progresul din piaţa muncii, unde angajaţii au devenit tot mai productivi, însă munca lor nu este valorificată la maximum din cauza timpilor mari de livrare.

„România trebuie să investească în infrastructură rapid. Angajaţii de aici dau un randament bun, se apropie de cei din Europa de Vest, dar fără infrastructură, se vor investi bani mulţi fără un rezultat concret. De la Călăraşi la Bucureşti cu camionul durează circa o oră şi jumătate, însă până la Timişoara, durează nouă ore, în timp ce în Italia, pe o distanţă similară camionul face între trei ore şi jumătate şi patru ore şi jumătate. Costul de livrare este mai mare din cauza timpului mare. Noi folosim mult şi calea ferată pentru a reduce emisiile dioxid de carbon iar în viitor va fi mai ieftin decât pe camion“, a subliniat CEO-ul companiei.

Miza următoare este de a atrage o nouă mare investiţie din partea grupului italian.

„Nu putem oferi prea multe detalii, va fi una mare, de aproape 200 mil. euro şi încă suntem în proces de a o demara, nu putem oferi mai multe detalii. Vorbim de o investiţie majoră, un «game changer» în industria siderurgică. Când vom fi gata, vom da mai multe detalii. Pentru investiţie mai concurează Bulgaria. Am primit foarte mult feedback pozitiv şi cel mai probabil vom ajunge la o înţelegere. Pandemia nu ajută, a întârziat proiectul, dar aşteptăm acum mediul propice pentru a începe. Autorităţile locale cât şi cele guvernamentale sunt proactive, am purtat discuţii“, a spus CEO-ul Donalam.

AFV Beltrame Group investeşte peste 11 milioane de euro în modernizarea laminorului din cadrul combinatului siderurgic din Călăraşi. Noua tehnologie o va înlocui pe cea care datează din anii ’70-’80, şi va contribui atât la reducerea cu până la 40% a emisiilor de carbon asociate producţiei cât şi la creşterea competitivităţii barelor din oţel realizate în România. Investiţia va fi realizată din fonduri proprii şi este estimată a fi finalizată până în 2022.

„Vom reduce 40% consumul de caz, care este al doilea cost al nostru. Este o transformare uimitoare pentru noi. Investiţia de 4 mil. euro a fost într-o nouă linie de producţie, pentru a veni cu mai multă valoare adaugată. Producţia noastră este de bare de oţel şi este costul de bază a producţiei, noi am venit şi cu un produs care poate fi exportat pe pieţe îndepărtate, de oţeluri speciale pentru industria de oil&gas. Noi exportăm către Germania, Italia şi vindem în România. Am abordat şi ţări mai îndepărtate pentru oil&gas precum Singapore, Japonia, China sau India, voiam şi către SUA, dar a intervenit pandemia“, a spus directorul companiei. El a subliniat că "Donalam exportă către companii germane care produc componente, care ulterior sunt exportate către ţări din Europa Centrală şi de Est, precum România sau Polonia pentru a fi asamblate".

Recent, Donalam a finalizat o investiţie în valoare de 4 milioane euro, într-un echipament special de tratare a barelor de oţel. În 2019, compania a obţinut o cifră de afaceri de 78 milioane euro şi un nivel al vânzărilor de 110.000 tone. Având în vedere ciclicitatea pieţei metalurgice la nivel internaţional, obiectivul pentru 2020 este menţinerea cotei pe piaţa europeană, prin identificarea de noi nişe de business. Societatea are în prezent 270 de angajaţi.

Donalam, cu sediul în Călăraşi, este unul dintre principalii jucători din industria barelor din oţel laminate la cald din Europa. Compania a fost înfiinţată de către AFV Beltrame Group în 2006, iar un an mai târziu, în 2007, a achiziţionat un laminor pe platforma fostului combinat siderurgic Siderca, de la Tenaris.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank