ZF Investiți in România

Investiţi în România! Cosmin Răileanu, Vindem-ieftin.ro, o afacere de 6,5 mil. euro în 2020: Cererea pentru materiale de construcţii înregistrează o creştere chiar mai alertă decât în 2008. Panourile sandwich au avut trei scumpiri numai în 2021

10.05.2021, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

♦ Scumpirile vin şi din costurile de transport, care au crescut şi de 4-5 ori în unele cazuri ♦ Afacerile casei de comenzi au crescut cu peste 70% la 6,5 mil. euro în 2021.

Preţurile materialelor de construcţii înregistrează pe unele categorii o creş­te­re chiar mai alertă de­cât în 2008, elemente pre­cum panourile sandwich înre­gis­trând scumpiri de de trei ori deja în 2021, a explicat Cosmin Răileanu, pro­prietar al casei de comenzi Vindem-ieftin.ro, în emisiu­nea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. 

„Cele mai căutate produse sunt pe partea de stuctură, fier, cărămidă, iar asta înseamnă că încep construcţii de la zero. (...) Vedem o criză fantas­tică de cărămidă şi la furnizorii noştri din portofoliu. Producţia este deja rezervată pentru o perioadă de o lună şi jumătate, două. Ne sperie puţin pen­tru că este o situaţie fără pre­ce­dent. Este o creştere chiar mai alertă decât în 2008. Spre exemplu, pa­nourile sandviş pentru hale au avut deja trei scumpiri de la începutul anului, iar de fiecare dată preţul a crescut cu 10-15%“. 

Vindem-ieftin.ro este o casă de comenzi pentru materiale de con­strucţii care acţionează ca punte între producători şi cumpărători, încercând să ofere clientului final preţuri mai mici decât ar fi obţinut aceştia pe cont propriu la producător sau într-un lanţ de magazine de specialitate. 

„Compuşii chimici reprezentând materia primă pentru aceste panouri sandwich s-au scumpit foarte mult în import şi producătorii nu mai pot controla această creştere. Este un dezavantaj foarte mare pentru cei care şi-au bugetat proiecte pe vechile preţuri şi acestea au crescut până au obţinut finanţare“. 

Invitatul a explicat că tendinţa este de creştere în continuare pe mai multe categorii din piaţa materialelor de construcţii, în contextul în care unele preţuri se apropie de „cote istorice“.

„Nu putem estima ce e întâmplă în viitor, dar tendinţa de creştere se vede şi pentru următoarele 6 luni, din păcate, aşa arată graficele. Mai ales că pro­duse de import precum profilele me­talice, ţeava rectangulară sau profi­lurile de hală sunt pur şi simplu la cote isto­rice în acest moment, iar majo­ritatea importatorilor plătesc marfa acum pentru următoarele patru luni“. 

Cosmin Răileanu consideră că principalul element care conduce această creştere de preţuri este cererea foarte ridicată, alimentată atât de dezvoltatori, cât şi de persoanele fizice care şi-au îndreptat mai mult atenţia spre locuinţele lor sau spre modul de trai. 

„Totul se leagă de materia primă şi preţurile sunt dictate de marile pieţe europene, de Turcia şi de China. Noi românii nu avem foarte mult de spus, trebuie să ne adaptăm. (...) China a scumpit transportul în ultimul timp, am primit o cotaţie de transport pentru un container şi se ridică la 6.000 de dolari transportul în această perioadă. Este enorm în condiţiile în care înainte de pandemie era 1.200-1.600 de dolari“. 

Înfiinţată în 2014 în Râmnicu Sărat, jud. Buzău, casa de comenzi Vindem-ieftin.ro a ajuns la peste 19.000 de clienţi, iar modelul de business este bazat pe birouri prin care acoperă întreaga ţara, marfa fiind transportată de la producător direct la clientul final, fără a mai trece prin spaţii logistice ale casei de comenzi. 

„Suntem o platformă online în care clientul poate să-şi lase lista de materiale, cantităţile şi brandurile pe care le doreşte, iar consultanţii noştri preiau lista şi o prelucrează. Ce facem noi esenţial este că scurtăm lanţul de la fabrică la client printr-o simplă strategie, şi-anume că marfa nu mai trece fizic printr-un depozit sau hypermarket, ca în comerţul clasic“. 

Deşi un an atipic, anul 2020 s-a dovedit a fi unul mai bun decât preconiza antreprenorul înainte de pandemie, cu o cerere ridicată atât din partea persoanelor fizice, cât şi din partea antreprenorilor care îşi construiesc facilităţi. 

„Foarte mulţi clienţi şi-au mutat atenţia către case, cu gândul de a renunţa la apartamente pentru că a a fost o perioadă critică pentru toată lumea şi au crescut foarte mult cererile de renovare. Am livrat mult pe partea de acoperişuri, pe partea de persoane fizice care îşi renovează locuinţele, dar am avut o cerere foarte mare şi de la antreprenorii care şi-au schimbat modeluul de business sau au adaptat afacerea la noua piaţă“. 

Prin urmare, afacerile casei de comenzi au crescut cu peste 70% în 2020, până la 6,5 mil. euro, în contextul în care estimările iniţiale vizau 5,2 mil. euro. Echipa Vindem-ieftin.ro este formată din 32 de consultanţi. 

„Prognoza pe următoii ani este făcută deja, vom face 10 mil. euro anul acesta şi suntem în grafic de realizare. În 2022 ne-am propus 15 mil. euro, iar în 2023 vom ajunge la 20 mil. euro. Este o estimare bazată pe istoricul nostru de la început până acum“. 

În ceea ce priveşte profitabilitatea, antreprenorul a explicat că marja de adaos a casei de comenzi variază de la 2% şi până la 15%, în funcţie de produs şi de gamă, însă media adaosului se situează la 7%. 

„Ajungem la un moment dat la un profit net de 1,5% la sfârşitul anului financiar. Ne place ce facem, avem o echipă pasionată de comerţ şi vânzări, iar banii vin datorită rulajului şi din recomandări“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank