ZF Investiți in România

Investiţi în România! Paul Ivanov, CEO Trading Line Group: Autorităţile sunt cu mulţi ani în urmă şi este greu să le spui că vrei să navighezi remote

26.04.2021, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

Afacerile grupului s-au ridicat la 12 milioane de euro, iar numărul de angajaţi ajunge la 145.

Autorităţile din România nu sunt încă pregătite pentru nave controlate de la distanţă, iar companiile care pregătesc astfel de proiecte se lovesc de probleme legislative în acest sens, aşa cum este şi cazul Trading Line Group, un transportator fluvial controlat de antreprenorul Paul Ivanov. 

„Avem impedimente în implementarea legislaţiei pentru a putea avea acces la aceste tehnologii şi a le implementa pe Dunăre. Autorităţile sunt încă cu mulţi ani în urmă şi este foarte greu să te duci să le explici că vrei să navighezi remote sau că vrei să implementezi inteligenţă artificială pe nave”, a explicat Paul Ivanov, CEO şi fondator al Trading Line Group, prezent în februarie în emisiunea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. 

El anunţa atunci că Trading Line Group pregătea proiecte de investiţii de 80 mil. euro, cu un plan prin care vrea să aducă transportul pe Dunăre în secolul 21 – prin implementarea unor tehnologii precum inteligenţă artificială şi nave controlate de la distanţă. 

„Avem investiţii mari. Noi ne direcţionăm eforturile către nave pilotate de la distanţă şi încercăm să ţinem pasul cu Vestul. Pe Rin sunt 40-50 de nave pilotate de la distanţă, unele sunt pilotate inclusiv de com­putere cu inteligenţă artificială. Navele se pot transforma destul de uşor, toate componentele de nautică, inclusiv motoarele, se pot conecta foarte simplu. Pentru Dunăre ar fi o premieră acest lucru şi avem multe avantaje, cum ar fi faptul că este mai lată decât Rinul, traficul este mai redus, ceea ce ar aduce oportuntăţi pentru a aduce investitori să investească în această tehnologie a viitorului, sau chiar a prezentului dacă discutăm despre Vest”. 

Chiar dacă nu există efectiv o legislaţie europeană coerentă de transpus în acest moment, în alte ţări europene unele companii au reuşit să obţină echivalentul unei derogări, pentru a testa navigarea de la distanţă şi inteligenţa artificială în transportul fluvial. 

„Firmele care fac testele în Olanda au obţinut pe anumite sectoare această derogare sau facilitate. Tehnologia este încă nouă şi acolo, şi este încă în teste. Tot ce ţine de teste este supravegheat de comisia Rinului”.

Afacerile grupului s-au ridicat la 12 milioane de euro în 2020, iar compania are în prezent circa 145 de angajaţi. În ceea ce priveşte acţionariatul, Trading Line Group este controlat de Paul Ivanov în proporţie de peste 90%, conform datele transmise de acesta.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank