ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect ZF şi CEC Bank. Dacian Badea, Fermele Ecologice Silvania: Românii sunt culegători în Europa de Vest, iar alţii sunt vânători de oportunităţi în România. Avem nevoie de măsuri fiscale pentru a creşte competitivitatea

04.07.2020, 11:30 Autor: Bogdan Alecu

Agricultura românească are nevoie urgent de măsuri fiscale similare celor din construcţii pentru a creşte salariile oferite, dar şi de stimulente fiscale pentru a concura mai bine cu produsele vest-europene.

Dacian Badea, preşedintele consiliului de adminis­traţie & director comer­cial Fer­mele Ecologice SIL­VA­NIA, Coo­perativă Agri­colă, este de părere că România este puternic dezavantajată la nivel european în ceea ce priveşte competitivitatea produselor ali­mentare, în contextul în care costurile de pe plan local sunt mult mai mari pentru fermierii români decât pentru cei din Vest.

„În România dobânzile sunt de trei ori mai mari decât în Vest, sunt acordate pe perioade de trei ori mai scurte pe cel mult 7-8 ani, faţă de 20-30 de ani, şi subvenţii de trei ori mai mici. Toate acestea împreună formează un dezavantaj competitiv pentru agricultura românească faţă de concurenţi din Vest, cu finanţare mai ieftină, pe o perioadă mult mai lungă, care aduc produsele pe acelaşi raft, cu marje mult mai mari. De aceea este greu să intri în reţele de tip key accounts, unde concurenţa este foarte mare“, explică Dacian Badea.

El a subliniat că dincolo de concurenţa europeană, producătorii străini cumpără inclusiv pământ agricol în România cu finanţare externă, finanţare la care nu au acces românii. „Mai sunt terenurile cumpărate de cetăţeni străini, pe suprafeţe mari, au acces la credite ieftine pe 30-45 de ani, în timp ce noi avem soluţii pe cel mult 15 ani, iar efortul este mult mai mare pentru noi şi un dezavantaj competitiv imens. Noi pierdem teren şi loc la raft în magazine“, a subliniat Dacian Badea.  Dincolo de problema finanţărilor, agri­cultura românească se confruntă cu o reală problemă legată de resursa umană care fie lipseşte, fie nu este deloc instruită într-o vreme în care IT-ul este prezent în toate domeniile.

Pentru a creşte atractivitatea do­meniului, Dacian Badea propune ca şi în agricultură să fie implementat un sistem similar cu cel din construcţii, iar salariul minim să fie unul de 3.000 de lei brut, astfel încât muncitorii din agricultură să nu mai plece în Germania pentru a lucra în abatoare sau la cules sparanghel, ci să lucreze pe salarii similare în România, în condiţii mai bune. „Avem nevoie de o relaxare a fiscalităţii muncii după modelul sectorului construcţiilor. Acum vedem cum românii sunt culegători prin Europa, iar alţii sunt vânători de oportunităţi în România. O astfel de soluţie este la îndemâna guvernanţilor“, a explicat Dacian Badea.

În al doilea rând, în mediul rural din România există nevoia unui învăţământ antreprenorial, care să susţină dezvoltarea.

„Resursa umană, mai ales în zona agriculturii este una deficitară, ca număr şi educaţie, în special la educaţie antre­prenorială. De aici pleacă şi lipsa apetitului pentru asociere, a planurilor de afaceri, a studiilor de fezabilitate prost întocmite şi a planurilor eşuate. Asocierea vine din punerea la un loc a mai multor oameni informaţi. O soluţie poate fi informarea mai bună şi, pe termen mediu şi lung, creşterea gradului de educaţie antreprenorială în rândul oamenilor din zona rurală şi dezvoltarea şcolilor, a învăţământului la distanţă, apariţia şcolilor de meserii - ar aduce oamenii mai aproape de ceea ce se cere în piaţa muncii“, a subliniat Dacian Badea.

Fermele Ecologice SILVANIA re­prezintă o cooperativă fondată în urmă cu trei ani, pe o structură ecologică, cu trei ramuri - cultura vegetală, zootehnia şi procesarea.

„De-a lungul anilor am reuşit să facem o conversie la cultura ecologică, să facem integrarea verigilor lanţului agroalimentar şi să facem această asociere. În această perioadă suntem concentraţi pe procesare. Suntem la momentul în care lansăm produse noi, lactate, ulei, ambalate şi pentru că suntem într-o afacere cu ciclu lung de producţie, tot ce înseamnă criza coronavirus nu ne-a oprit. Noi trebuie să lucrăm pământul, să îngrijim animalele şi să producem alimente. Criza nu poate opri nevoia de alimente“, a subliniat preşedintele cooperativei.

Primul produs lansat pe piaţă îl reprezintă un ulei ecologic presat la rece, iar în următoarele luni vor lansa şi produsele lactate - brânzeturi, smântână, unt. „Acum suntem în discuţii cu marile lanţuri comerciale, încercăm să comunicăm şi cele mai importante sunt International Key Accounts. Mizăm pe piaţa locală - cea naţională. Când vorbim de piaţa produselor ecologice aceasta este în marile oraşe. Vom merge şi spre pieţele din proximitate, inclusiv Ungaria şi Austria.

Întotdeauna ne gândim la piaţa euro­peană precum ca una unică, cu toate dezavantajele şi avantajele“, a subliniat Dacian Badea.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank