ZF Investiți in România

Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank. Gabriel Petrea, Universitatea Politehnica: Dacă vrem să reducem şomajul, trebuie să investim în calificare. „Ne-am uitat la Buzău, la Tulcea unde există industrie şi este nevoie de oameni”.

13.11.2020, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Reluarea activităţii în fostele şcoli profesionale, alături de deschi­derea unor noi programe sub umbrela universităţilor din Bucureşti pot duce la scăderea şomajului şi păstrarea forţei de muncă pe plan local.

„Ne-am uitat de unde putem atrage studenţi şi unde putem contribui la dezvoltarea comunităţilor. Buzăul este un judeţ cu potenţial, mare, cu şomaj ridicat. Este judeţul cu al doilea cel mai ridicat şomaj la nivel naţional, de 7,2%. Mulţi oameni nu au un loc de muncă. Noi vrem să venim cu Politehnica mai aproape. Ne adaptăm la pandemie şi vine universitatea la ei, pentru ca ei să nu se mai deplaseze în Bucureşti şi ne adaptăm şi în ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă, în funcţie de ce nevoie există la nivelul industriei, să formăm specializări aici pentru a avea forţă de muncă pregătită, pentru a atrage investitori. Este greu să atragi investitori dacă nu ai forţă de muncă“, a spus Gabriel Petrea, director general adjunct al Politehnicii Bucureşti.

Politehnica are în plan extinderea la nivel naţional prin intermediul unor birouri, care pot pregăti atât viitori profesori pentru şcoli de meserii, cât şi studenţi. „Principala problemă pe care o avem este lipsa forţei de muncă pregătite. Ne-am uitat la Buzău, la Tulcea unde există industrie şi este nevoie de oameni. Înaintăm proiectul deoarece în următorul an universitar vrem să avem deja locaţii construite. Am discutat cu Camera de Comerţ şi Industrie din Buzău pentru a identifica domeniile ce trebuie acoperite pentru ca tranziţia de la absolvent la angajat să se realizeze foarte repede“, a explicat Gabriel Petrea. El a subliniat că „cei mai mulţi care nu au un loc de muncă au nevoie de o meserie în Buzău, iar pentru a demara proiectele este să înfiinţăm fostele şcoli de arte şi meserii“.

El a subliniat că în Politehnica mulţi stu­denţi au rămas în cămine, pentru a avea mai uşor acces la infrastructura universi­tăţii, iar anul acesta s-au recrutat mai mulţi studenţi în anul întâi. „Am luat toate măsurile pentru a proteja studenţii. La admitere, mulţi elevi au ales să rămână în cadrul universităţilor apropiate de locuinţa lor actuală. Zona din care Politehnica şi-a recrutat studenţii s-a restrâns. Dar suntem o universitate foarte mare, am ocupat locurile şi am reuşit să recrutăm şi studenţi foarte buni, cu rezultate la olimpiade, dar ne-a determinat să ne uităm la bazinul de unde recrutăm şi la judeţele unde nu există universităţi şi la cum putem atrage de acolo", a explicat Gabriel Petrea.

 

Politehnica Bucureşti

►15 facultăţi şi 25.000 de studenţi

►700 de parteneriate are Universitatea Politehnica

►180 de domenii de studiu are Universitatea Politehnica

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank