ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect ZF şi CEC Bank. Ioan Branga, antreprenor cu afaceri în zootehnie şi agricultură: Avem nevoie de dobânzi de 1% pentru fermieri. În Ungaria sau Germania statul asigură dobânzi foarte mici pentru agricultură

23.07.2020, 12:00 Autor: Alex Ciutacu

Ioan Branga a construit împreună cu mai mulţi fermieri din Arad businessul de brânzeturi Cris-Sib Lacto, cu afaceri de peste 82 mil. lei în 2018.

Fermierii din România au ne­voie de acces la finanţare ban­cară cu dobânzi de 1% sau mai mici, în contextul în care statul asigură dobânzi reduse pentru jucătorii din agricultură în mai multe ţări europene, precum Un­ga­ria sau Germania, a explicat Ioan Branga, antreprenor cu activităţi în creş­terea ovi­ne­lor şi în cultura mare, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Lipseşte din România finan­ţarea bancară în agricultură cu dobânzi de 1% sau sub 1%, cum au fermierii din alte ţări. Am fost şi noi în schimb de experienţă în Germania, Ungaria, Anglia şi acolo fermierii au acces la credite cu dobânzi reduse, guvernul asi­gură credite speciale pentru agri­cultură cu dobândă foarte mică. În unele scheme ai chiar şi dobândă zero pentru că au interesul să fie produsele agricole cât mai ieftine”, a declarat Ioan Branga, un antreprenor care controlează o fermă de ovine cu circa 3.000 de capete şi are activităţi în cultura mare pe o suprafaţă de circa 400 de hectare.

În 2017, Ioan Branga era administrator al fabricii de brânzeturi Cris-Sib Lacto din Arad, unde era asociat cu mai mulţi fermieri. Vânzările fabricii se ridicau atunci la peste 2,3 mil. euro, însă Ioan Branga a explicat în emisiunea ZF Investiţi în România că nu mai este administrator al acestui business.

În schimb, antreprenorul şi-a continuat activităţile pe care le desfăşura şi înainte, cu precădere spre businessul din zootehnie. În total, circa 20 de oameni lucrează în aceste două activităţi, dar numărul lor creşte în funcţie de sezon, în conformitate cu specificul sectorului.

„Am o fermă de vreo 3.000 de oi adulte şi o îngrăşătorie de miei unde mai cumpăr şi de la alţi crescători de ovine din zonă, în jur de 5.000 de capete, unde îi cumpăr, îi bag la îngrăşat şi îi pregătesc pentru ţările arabe. (...) România consumă puţină carne de miel dar avem noroc cu ţări precum Arabia Saudită, Iordania, unde avem o piaţă bună pentru desfacerea cărnii de miel”, a spus el.

În ceea ce priveşte businessul de cultură mare, Ioan Branga a explicat că lucrează circa 400 de hectare, unde cultivă lucernă, porumb şi grâu.

„Preţul este în jur de 73-75 de bani pe kilogram la grâu, pe când anul trecut a fost la 55-60 de bani, deci pot spune că preţurile au crescut, asta este cererea şi oferta. Vând pe piaţa internă către traderi şi ei vând la export”, a adăugat acesta.

Ioan Branga aşteaptă definitivarea noilor programe de finanţare pentru agricultură, întrucât are în vedere o investiţie de 500.000 de euro prin care vizează un utilaj nou şi o serie de instalaţii de irigat.

 

Care sunt principalele probleme identificate de Ioan Branga

► Lipsa personalului. Probabil cea mai urgentă problemă în agricultură este lipsa personalului, lipsa muncitorilor. Românii au plecat în Spania, peste tot, au plecat tinerii şi au rămas în România oamenii mai în vârstă, dintre care unii nu pot face faţă, mai ales pe utilajele noi. Spunem noi de tractorişti, dar acum un tractor este ca un avion, deci dacă nu ştii calculator sau electronică nici nu pleacă de pe loc.

►Finanţarea bancară. La orice bancă mergi pentru un credit eşti întrebat dacă ai case şi apartamente. Nu îţi ia nimeni în calcul terenul, animalele, nimic.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank