ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect ZF şi CEC Bank. Ioan Istrate, acţionar, Transalpina Residence: Primele 180 de apartamente din Alba Iulia sunt 70% gata, iar la Sebeş investiţia este finalizată în proporţie de 80%

07.07.2020, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

♦ Până acum, investiţia în cele două proiecte imobiliare se ridică la 12 milioane de euro, dar antreprenorul Ioan Istrate spune că investiţia totală va fi mai mare. 

Antreprenorul Ioan Istrate continuă dez­voltarea proiectului rezi­denţial din Alba Iulia, a cărui primă etapă va fi finalizată în acest an, în timp ce proiectul din Sebeş ar putea fi livrat în totalitate în 2020, a explicat Ioan Istrate, acţionar al Transalpina Residence şi preşedintele consiliului de administraţie al producătorului Alpin 57 Lux, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Partenerii din aceste proiecte rezidenţiale sunt familia mea. În cazul investiţiei planificate pentru circa 500 de apartamente în complexul din Alba Iulia, se află în lucru 180 de apartamente finalizate în proporţie de 70% şi ne-am planificat să o finalizăm în jurul acestui an. La Sebeş avem 10 case şi două blocuri, în total 27 de apartamente, care sunt gata în proporţie de 80%. Finalizarea lor va fi tot în acest an”, a declarat Ioan Istrate, acţionar al Transalpina Residence. 

Până cum, investiţia se ridică la 12 milioane de euro, dar antreprenorul Ioan Istrate a explicat că investiţia finală va fi mult mai mare, în contextul în care proiectul din municipiul Alba Iulia cuprinde aproximativ 500 de apartamente. 

„Pentru ce este în lucru acum investiţia se ridică la 12 milioane de euro. Bineînţeles că la Alba Iulia proiectul este mult mai mare, dar deocamdată finalizăm primul calup de apartamente. Este vorba de cinci scări, iar restul vor urma să fie finalizate de anul viitor. Am reuşit să vindem o parte din apartamente. Ţinând cont de condiţiile actuale, lucrurile au mai stagnat în perioada aceasta de criză”, a explicat el. 

Antreprenorul Ioan Istrate a devenit cunoscut pentru că a fondat compania Alpin 57 Lux, unul dintre cei mai mari jucători locali din piaţa de îngheţată. În 2017, grupul letonian Food Union a intrat în acţionariatul producătorului de îngheţată din judeţul Alba, ajungând astăzi la o participaţie de 82,5%, potrivit platformei de informaţii financiare confidas.ro.

În ceea ce priveşte restul companiei, care a rămas la Ioan Istrate, antreprenorul a declarat în cadrul emisiunii că „probabil” va ieşi din acest business, dar nu are un orizont de timp fixat pentru această mutare. 

„Probabil voi ieşi. Nu am o dată anume când vreau să ies. Rămâne de văzut în urma discuţiei cu partenerul meu de business. Probabil va fi o discuţie pe sfârşitul anului”, a declarat Ioan Istrate în cadrul emisiunii. 

Cu afaceri de peste 113 milioane lei în 2018, Ioan Istrate spune că anul 2019 s-a menţinut la acelaşi nivel, iar pentru anul 2020 ţinteşte o creştere de 5-7%, în funcţie de evoluţia sezonului de vară, întrucât îngheţata are cea mai mare pondere în portofoliul Alpin 57 Lux, în care se mai regăsesc produse de tip patiserie şi legume congelate. 

„În 2019 am avut un an comparabil cu 2018 pentru că a fost puţin capricios şi anul 2019, nu a fost un an bun pentru îngheţată, dar nu am scăzut în cifra de afaceri. În 2020 sperăm să depăşim cu 5-7% nivelul din 2019, dacă avem noroc de un iulie şi un agust bun”, a adăugat el. 

Cu 700 de angajaţi în prezent, întrucât ne aflăm în plin sezon de vară, Alpin 57 Lux are un număr mediu de 570 de angajaţi. În ceea ce priveşte investiţiile, compania a realizat deja în 2020 investiţii de 1 milion de euro. 

„Pentru 2020 deja am făcut investiţiile, am investit în jur de 1 milion de euro, dar ţinând cont de sezonalitatea produsului nostru, investiţiile pentru anul următor trebuie să le facem din anul precedent, respectiv din 2019 pentru 2020. Ca atare, în martie investiţiile noastre trebuie să fie gata. Am finalizat investiţii de 1 milion de euro, constând în logistică, în special, maşini de transport îngheţată, lăzi frigorifice şi unele echipamente şi utilaje pentru fabrica de producţie”, a explicat Istrate. 

Antreprenorul Ioan Istrate crede că România are nevoie de un proiect de ţară care să se întindă pe 20 de ani, indiferent de partidul care trece la guvernare, astfel încât economia României să poată atinge ţinte precise în ceea ce priveşte dezvoltarea. 

 

„Aş face un proiect de ţară pe 20 de ani, consimţit prin constituţie şi prin legile sănătoase ale ţării, pe care să nu îl poată schimba nimeni. Bineînţeles, asta nu înseamnă că trebuie să mergi ad litteram pe drumul acela, dar nu ai voie să schimbi ţinta. Te uiţi foarte bine pe unde mergi, mai faci un pas stânga, unul dreapta, dar nu schimbi planul. Plan de ţară, plan de şcolarizare, plan de familie – şi cu toate acestea lumea merge mult mai bine înainte”, a declarat Ioan Istrate, în cadrul emisiunii. 

 

Care sunt principalele probleme identificate de Ioan Istrate: 

Infrastructura rutieră. Este o problemă, nu numai pentru noi, ci pentru toată industria din România sau pentru toată lumea. De ce spun acest lucru? pentru că noi, activând în toată ţară, făcând distribuţie în toată ţara cu o flotă de peste 300 de maşini, ne confruntăm cu această problemă. De exemplu, dacă trebuie să ajungi la Bucureşti faci 5-6 ore, în funcţie de maşină. Dacă ar fi autostradă cu siguranţă s-ar schimba lucrurile. La fel şi pe alte artere din ţară. Dacă ar fi o infrastructură mai bine pusă la punct cred că am putea face economie de cel puţin 20% din flota de camioane. Să dai jos 60 de camioane, economiile ar fi mari şi s-ar răsfrânge până la urmă în preţul produsului. 

Infrastructură educaţională. Noi avem o echipă de seniori în ceea ce priveşte partea tehnică şi operarea utilajelor şi de asta ne bucurăm. Dar tineret educat în spiritul meseriilor de care avem nevoie nu prea găsim. Este o problemă în legătură cu care învăţământul românesc trebuie să facă ceva să rezolve aceste probleme. Şcolile profesionale erau mană cerească pentru toate industriile. 

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank