ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect ZF & CEC Bank. Mirela Drăgoi, PET Star Holding: Investim 20 mil. euro într-o nouă fabrică de reciclare a sticlelor PET. România aruncă anual zeci de milioane de euro prin necolectare

12.06.2020, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Lipsa reciclării sticlelor PET utilizate aduce pierderi de circa 80 mil. euro anual la nivelul României alături de circa 2 miliarde de sticle de plastic aruncate la gunoi sau în natură.

Lipsa implementării reci­clării PET-urilor la nivel naţional aduce com­paniilor care produc pre­forme PET - care ulterior sunt transformate în sticle de plastic - costuri suplimentare, dar şi determină creşterea poluării.

Compania PET Star Holding, controlată de familia Drăgoi, în parteneriat cu un fond de investiţii are în plan construcţia unei fabrici de reciclare, care să recicleze sticlele PET utilizate şi să le transforme în materie primă pentru fabrica de noi recipiente.

„Construcţia a început în toamna anului trecut şi ne străduim să pornim activitatea la finalul acestui an. Facem o integrare pe verticală acum. Investiţia se va ridica la 20 mil. euro. Nu a fost uşor să obţinem finanţarea. După cum am mizat mult pe a convinge prin activitatea pe care o avem. Am avut un club bancar în susţinere şi un fond de investiţii partener. Doi ani am încercat să obţinem finanţare pentru acest proiect. Deşi este un proiect benefic pentru mediu, de multe ori a fost respins“, a declarat Mirela Drăgoi, preşedinte executiv al Pet Star Holding.

Fabrica produce preforme pentru industria băuturilor răcoritoare, a apelor minerale precum şi pentru industria berii, a uleiurilor sau a lactatelor.

Compania deţine cea mai mare fabrică de preforme PET din regiunea balcanică şi are o capacitate de producţie de 1,2 miliarde de unităţi anual, potrivit ultimelor date. Odată cu intrarea în funcţiune a noii fabrici, aceasta va avea un impact direct asupra datelor României în ceea ce priveşte reciclarea.

„Suntem la 14% reciclare per total, iar 20% la ambajale dar avem o ţintă de 50% anul acesta. În 2021, odată ce vom da în funcţiune noua fabrică, vom poziţiona ţara în cu totul altă poziţie. Noi vrem să obţinem materia primă de pe piaţa locală pentru că ţinta este să facem curat în România. Este imperios necesar să se întâmple asta“, a explicat Mirela Drăgoi.

PET Star pune pe piaţă anual în România un miliard de flacoane PET, din care mai puţin de 100 mil. unităţi sunt reciclate, iar restul sunt aruncate, potrivit datelor companiei.  „Este inacceptabil. La nivel de piaţă sunt circa 2,3 mld. flacoane anual. Având aceste cifre şi legislaţia care să susţină colectarea, nu ar fi o problemă pentru a le colecta şi recicla. Spre exemplu, ca materie primă, acele sticle PET aruncate, nereciclate, valorează 40 mil. euro anual. Şi în plus, importăm materiale virgine pentru a produce PET-uri“, a subliniat preşedintele PET Star. Astfel, potrivit calculelor ZF, la nivel de piaţă, anual ambalajele PET aruncate valorează circa 80 mil. euro, care în plus nevalorificate ajung să polueze mediul înconjurător.  „În noua fabrică vor putea fi procesate un miliard de flacoane sau 20.000 de tone anual. Noua fabrică va fi construită tot în Slobozia. 130 de noi locuri de muncă vor fi create. Noi avem nevoie de personal cu calificare bună spre înaltă“, a subliniat Mirela Drăgoi.

Compania şi-a majorat capacitatea de producţie cu 15% anul trecut, în urma unor investiţii de 2 mil. euro.

„PET Star este într-o perioadă de creştere în ultimii doi ani. Şi anul acesta în primele luni businessul a crescut cu 35%. Pentru noi această perioadă de criză nu ne-a afectat pentru că noi ne regăsim în coşul zilnic“, a subliniat preşedintele companiei.

Următorul pas îl reprezintă creşterea exporturilor şi inclusiv achiziţii de companii producătoare la nivel regional, vizată fiind Turcia, însă pot apărea probleme, având în vedere instabilitatea.

„Momentan procentul exporturilor este unul scăzut deoarece piaţa domestică a crescut foarte tare. Avem concentrare mare aici. Acum avem 8% exporturi, exportăm în principal către Turcia, Bulgaria şi mai puţin în Moldova şi Ungaria. S-a impus creşterea de capacitate şi investiţiile de 2 mil. euro de anul trecut,vom ajunge la 15% exporturi în pondere producţie. Avem deja discuţii cu clienţi pentru export, îmbuteliatori de ape minerale, sucuri carbonatate, lactate“, a conchis Mirela Drăgoi

 

Cu ce probleme se confruntă PET Star Holding

♦ Lipsa finanţării a fost cea mai mare problemă.

♦ Decizia legislativă. S-a încercat să nu se supere jucătorii. Ne aşteptăm să fie recompensaţi cei care folosesc materiale reciclate şi închid ciclul economiei circulare. Acum ei sunt taxaţi la fel precum cei care folosesc materiale nereciclabile.

♦ Lipsa unui pod la Drajna, care restricţionează accesul spre Slobozia.

♦ Lipsa personalului bine instruit.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank