ZF Investiți in România

Retrospectivă ZF Investiţi în România! Clemens Petschnikar, Square 7: Vrem să livrăm anual 35-45.000 mp de spaţii de retail în următorii cinci ani

03.01.2023, 12:00 Autor: Alex Ciutacu

♦ Investiţiile companiei pentru anul 2023 se ridică la 40-42 mil. euro ♦ Square 7 plănuieşte să se îndrepte şi către oraşele cu 15-25.000 de locuitori.

Dezvoltatorul de parcuri de retail Square 7 Properties vrea să livreze anual între 35.000 mp şi 45.000 mp de spaţii noi în piaţa locală în următorii cinci ani, în contextul în care vizează extinderea şi către oraşe mai mici, cu populaţie cuprinsă între 15.000 şi 25.000 de locuitori, a explicat Clemens Petschnikar, partner & CEO al Square 7 Properties, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Pentru anul viitor avem în plan să livrăm în jur de 35.000 mp. (…) Cam acesta este ritmul la care intenţionăm să mergem şi în următorii cinci ani, undeva între 35.000 şi 45.000 mp să livrăm efectiv. Eu cred că există potenţial, cred că este posibilă expansiunea. Trebuie să ne orientăm şi spre oraşe mai mici decât până acum, cu 15-25.000 de locuitori, ceea ce nu ar trebui să fie o problemă, cel puţin în zonele mai dezvoltate economic“.  El spune că experienţa ţărilor vecine în care piaţa parcurilor de retail este mai bine dezvoltată arată că este loc de parcuri de 5 -10.000 mp în oraşe cu 15-20.000 de locuitori.

Square 7 Properties este unul dintre cei mai activi jucători de pe segmentul de retail al pieţei imobiliare locale.

Printr-un parteneriat cu belgienii de la Mitiska REIM, dezvoltatorul a ajuns la un portofoliu de 26 de parcuri de retail în România, cu o suprafaţă totală de 142.000 mp.

Recent, Square 7 a inaugurat extinderea Slatina Shopping Park, iar acum are în construcţie un proiect în Giurgiu, unul în Piteşti şi unul în Mediaş, acestea trei reprezentând cei 35.000 mp pe care compania vrea să îi livreze în 2023. Investiţiile pentru anul viitor depăşesc 40 de milioane de euro.

„(n.r: Valoarea investiţiei) este o întrebare la care este greu să răspundem acum, în contextul actual de preţuri de construcţie foarte volatile. În momentul de faţă estimăm undeva pe la 40-42 de milioane de euro“.

În continuare, dezvoltatorul se uită la potenţialul zonei de sud şi sud-est a ţării, unde spune că disponibilitatea terenurilor este în creştere, acesta fiind unul dintre factorii principali atunci când vine vorba despre destinaţia următorului proiect.

„Se pare că în ultima perioadă au devenit puţin mai disponibile terenurile în sudul şi sud-estul ţării, motivele nu le pot spune cu exactitate. Poate are de-a face cu structura proprietarilor, dar şi preţurile terenurilor sunt puţin mai interesante în momentul de faţă pentru noi“.

Concret, Square 7 Properties se uită în continuare spre oraşe precum Galaţi şi Constanţa, dar şi în jurul Bucureştiului.

Clemens Petschnikar a subliniat că modelul de parcuri de retail s-a a fost favorizat în ultimii ani în comparaţie cu mall-urile sau comerţul stradal, mai ales de la începutul pandemiei.

„Şi cumpărătorii au început să prefere aceste zone de comerţ şi acest trend s-a accentuat şi în 2022. Şi noi simţim o creştere a numărului de vizitatori cam peste tot, avem aproximativ 150.000 de oameni care ne vizitează zilnic în parcurile noastre şi în afară de acest trend vedem că parcurile de retail reprezintă un format de retail mai rezistent faţă de comerţul onine, iar asta are legătură cu tipul de produse şi de servicii pe care le oferim, care sunt puţin mai greu de comercializat pe online. Din acest motiv eu pot spune că şi anul 2022 a fost până acum un succes pentru noi“.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank