ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Adina Călin, CEC Bank: Economisirea trebuie să devină un obicei lunar, permanent, pe care îl facem pentru confortul nostru psihic

17.05.2023, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Depozitele atrase de CEC Bank de la clienţi au crescut într-un ritm de circa 25% în 2022, până la 52,4 mld. lei Segmentul populaţiei are cea mai mare pondere în totalul surselor atrase, respectiv 59%.

Activitatea de economisire trebuie să devină un obicei lunar, permanent, pe care îl putem începe chiar şi cu paşi mici, astfel încât să formăm poate un fond de urgenţă prin care să obţinem un anumit grad de confort, a explicat Adina Călin, director produse şi servicii bancare, CEC Bank, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în par­teneriat cu CEC Bank.

„Economisirea nu este ceva cu care ne naştem, nu o faci ca un instict primar, ci este un obicei care se învaţă, se educă, la care se lucrează. (...) Trebuie să devină un obicei lunar, permanent, pentru a ne oferi nouă confort. O facem pentru noi şi pentru con­fortul nostru psihic“.

Banchera descrie economisirea ca „acea parte în care te plăteşti pe tine“ şi spune că a pune bani deoparte poate începe cu paşi mici, indiferent de nivelul veniturilor.

„Dacă nu poţi să trăieşti cu puţin e clar că nu poţi să trăieşti nici cu mult, pentru că posibilităţile de cheltuire a banilor sunt neli­mitate, indiferent cât ai. Aşadar, este foarte important să deprindem acest obicei şi să începem chiar şi cu sume foarte mici. Hai să încercăm să renunţăm la ceva din micile plă­ceri pe care ni le facem, pentru că până la urmă economisim pentru noi, economisirea este acea parte în care te plăteşti pe tine“.

Anul 2022 a fost unul complicat, marcat de începutul războiului din Ucraina, o criză a preţurilor la energie, inflaţie de două cifre, dar şi de majorări de dobândă din partea băn­cii centrale.

În acest context, băncile au început să majoreze dobânzile la depozite, iar în cazul CEC Bank depozitele atrase de la clienţi au crescut într-un ritm solid, de circa 25%, până la 52,4 mld. lei. Segmentul populaţiei are cea mai mare pondere în totalul surselor atrase, respectiv 59%.

„Am fost primii care am operat majorări de dobândă în anul 2022 şi de-a lungul anu­lui am avut aproximativ 8 creşteri de dobân­dă în ceea ce priveşte depozitele, lucru pe care ne dorim să îl menţinem atât cât putem şi în anul 2023. Întotdeauna vrem să fim printre cei mai buni plătitori de dobânzi la depozite pentru clienţii noştri“.

Astfel, perioadele cu dobânzi mai mari la credite şi cu alimente mai scumpe le amin­tesc oamenilor de importanţa economiilor sau de importanţa aşa-numitului fond de urgenţă.

„În primul rând, de la începutul anului 2023 în ceea ce priveşte depozitele am luat decizia de a fi alături de clienţii noştri şi de a menţine dobânzile care sunt destul de sus la acest moment. Vorbim la 12 luni de o do­bân­dă de 8%, iar începând din 2023 ran­da­mentele pe piaţă au început să se diminueze, am văzut la competiţia noastră că a operat deja anumite diminuări ale dobânzilor la partea de depozite“.

Principalele categorii de vârstă într-un tablou demografic al depozitelor bancare ar fi cele din zona clienţilor care au peste 50 de ani, dar Adina Călin este convinsă că obi­ceiul economisirii poate fi educat încă de la vârste mult mai mici.

„În funcţie de vârstă şi tentaţiile sunt diferite. Pentru că atunci când eşti la 30 de ani vrei să le faci pe toate, vrei să te îmbraci foarte bine, vrei să conduci o anumită maşină, vrei o casă, vrei să stai în centrul oraşului, să te duci la restaurant, la concerte, la festivaluri, şi noi nu spunem să nu le faci, ci să treci şi partea de economisire în ceea ce vrei să faci. Şi dacă se poate să vină economisirea mai la începutul listei“.

Ce caută clienţii

CEC Bank a acordat în 2022 peste 5.250 de credite ipotecare noi, cu o valoare totală de circa 1,5 miliarde de lei. Anul acesta, tendinţa din piaţa imobiliară cunoaşte o încetinire, dar acesta s-ar putea dovedi doar temporară.

„Probabil în 2023 am intrat într-un soi de stagnare în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, creditarea imobiliară e clar că este pe o pantă descendentă pentru moment, însă nu cred că se va menţine pe termen lung acest lucru, probabil este doar această perioadă a banilor scumpi. E clar că şi oamenii sunt mult mai atenţi, dar sunt absolut convinsă că sunt în continuare cei care doresc să investească sau să îşi ia o locuinţă“.

Dincolo de piaţa imobiliară, primul trimestru din 2023 s-a înscris în linie cu ce a bugetat CEC Bank, atât din punct de vedere al creditării, cât şi al depozitelor.

„Am sesizat că avem creşteri destul de mari pe partea de credite de nevoi personale şi card de credit. La card de credit avem creşteri de până la 75% faţă de ceea ce vindeam noi în mod normal în anii anteriori“.

La nivelul companiilor, acestea au căutat în primul trimestru mai mult capital de lucru decât credite de investiţii.

„De departe companiilor vor capital de lucru, aceasta este principala solicitare, chiar am văzut că în T1 2023 avem o dublare a volumelor acordate pe capital de lucru comparativ cu T1 2022, deci este clar că interesul lor este pentru capital de lucru. Însă şi creditele de investiţii se mişcă, suntem în cifrele anului 2022, deci pe zona de companii în 2023 nevoia este chiar mai mare decât anul trecut“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank