ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Adrian Pop, ADP Green Building: În România sunt doar 8-10 clădiri care au obţinut cel mai înalt nivel de certificare în urma evaluării pe standardul de sustenabilitate BREEAM

13.12.2021, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Compania a lucrat doar în 2021 la circa 100 de proiecte de sustenabilitate, în comparaţie cu un nivel anterior de 5-10 proiecte pe an.  

În România sunt doar câteva clădiri care au reuşit să obţină cel mai înalt nivel de calificare (outstanding - n. red.) în urma evaluării pe standardul BREEAM, însă interesul pentru alinierea la paradigma de sustena­bilitate este din ce în ce mai ridicat, a explicat Adrian Pop, fondator al ADP Green Building, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„În BREEAM sunt cinci niveluri. Un nivel «very good» este un nivel mediu, destul de bun, apoi vine nivelul «excellent», care înseamnă nivelul 4 din 5, şi pentru care sunt necesare eforturi mai mari şi o atenţie sporită, şi avem un nivel al performanţei «outstanding» la care sunt 8-10 clădiri în România. Aici eforturile sunt foarte mari“. 

ADP Green Building reprezintă divizia de consultanţă şi certificare pentru construcţii verzi a companiei de proiectare şi arhitectură ADP. Nivelul de certificare în cadrul evaluărilor BREEAM este dat de un sistem de puncte, iar pentru certifi­cări precum „very good“ sau „excellent“ beneficiarii au flexibili­tate în elementele pe care aleg să le introducă în proiecte. Totuşi, pentru certificarea „oustanding“ flexibili­tatea este mult mai redusă. 

„Dacă vorbim de nivelul «excellent» acolo aş spune că se pot prioritiza acele cerinţe care sunt fezabile economic. (...) Pentru nivelul «outstanding» sunt unele măsuri care sunt mai greu de justificat financiar. De exemplu, investiţia în reducerea amprentei de carbon este mai puţin cuantificabilă financiar. Se vorbeşte despre ESG (Environmental, Social, Governance), raportarea non-financiară, iar amprenta de carbon cred că e în zona asta“. 

La nivel general, piaţa din România este una în care interesul pentru sustenabilitate este în creş­tere, iar Adrian Pop vede acest lucru chiar în activitatea companiei sale. 

„Eu simt că e un moment foarte bun, noi lucrăm foarte mult. În primii 5-6 ani aveam între 5 şi 10 proiecte pe an, iar în 2021 am depăşit 100. În noiembrie anul trecut am ajuns la proiectul cu numărul 100, iar anul acesta în noiembrie am trecut de proiectul cu numărul 200 şi încă nu e gata anul“. 

Interesul este mai mare atât din partea clienţilor şi al chiriaşilor, cât şi din perspectiva finanţatorilor, iar acest trend a trecut de nivelul declaraţiilor şi a început să aibă implicaţii reale în piaţă. 

„Unii dintre clienţii noştri ne spun că cererea vine din partea băncilor care creditează, alţi clienţi au emisiuni de obligaţiuni verzi unde atrag alte tipuri de finanţări, care sunt dirijate înspre lucrări de îmbunătăţirea biodiversităţii, reducerea poluării, eficienţă energetică, toate fiind caracteristici din cadrul acestui standard“. 

Sustenabilitatea la nivelul clădirilor şi-a făcut loc în România în primul rând în sectorul de birouri şi se face resimţită în prezent şi în piaţa spaţiilor logistice, respectiv în cea a spaţiilor de retail. 

„Pe rezidenţal întotdeauna am fost puţin în urmă. (...) Cred că condiţiile de piaţă, cererea ridicată şi oferta foarte limitată duc la a se vinde aproape orice, de unde interesul pentru o calitate mai sporită e relativ redus. Avem şi am avut mereu câteva proiecte, ne face plăcere să lucrăm în rezidenţial, dar cererea este semnificativ redusă în comparaţie cu alte sectoare“. 

O clădire sustenabilă are în principal un consum de utilităţi mai redus, de la gaz şi până la apă sau energie electrică. Creşterile de preţuri din ultima perioadă arată că investiţiile în consumuri mai reduse sunt viabile din punct de vedere economic. 

„Discutăm din ce în ce mai mult despre surse regenerabile, despre panouri fotovoltaice, care până anul trecut aveau o fezabilitate redusă, din calcule rezulta că perioada de amortizare e în jur de 15-20 de ani, ceea ce era foarte mult, uneori mai mult decât perioada de viaţă a echipamentelor. Singurele zone în care se pretau foarte bine erau la acele clădiri cu camere frigorifice pentru că puteau consuma energia produsă imediat în clădire fără să fie nevoie să o stocheze. Lucrurile s-au schimbat, odată cu creşterea preţului energiei devine din ce în ce mai fezabil şi folosim panouri din ce în ce mai des în construcţii“. 

ADP Green Building şi-a dublat cifra de afaceri în 2020, iar pentru 2021 se îndreaptă spre afaceri de 500.000 de euro, reprezentând deja 90% din întregul grup ADP. Echipa diviziei de sustenabilitate a ajuns la 8 persoane, cu alte două persoane care lucrează doar pe activitatea de arhitectură. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank