ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Alin Muste, BioBuilds: Vom investi 8 milioane de euro în construcţia şi extinderea producţiei de case pasive la Cluj şi Moreni, Dâmboviţa

02.09.2020, 16:50 Autori: Bogdan Alecu , Florentina Niţu

Casele pasive, cele construite din pereţi gata confecţionaţi într-o fabrică, încep să câştige teren şi în România, pe măsură ce companiile care dezvoltă astfel de imobile investesc în creşterea capacităţii de producţie.

„În fabrica de la Moreni avem o linie de producţie în care facem elementele din casă prefabricată, pereţi cu geamuri şi uşi gata instalate, tencuiala pe interior şi exterior. Avem o unitate de producţie în Moreni, judeţul Dâmboviţa, iar în momentul de faţă suntem la o casă la trei săptămâni capacitate de producţie, ar trebui să ajungem până la 1 decembrie la o casă pe săptămână. Şi mai avem o fabrică în curs de finalizare în Cluj, cu o capacitate mult mai mare. Ne gândim în primul rând la export. Fabrica din sud face pereţi pentru case normale şi la Cluj vrem să facem produse pentru casa viitorului. În total e o investiţie de 7-8 mil. euro pentru ambele, 4,5 mil. euro Cluj“, a spus Alin Muste, preşedintele şi fondatorul BioBuilds, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! realizată de ZF şi CEC Bank.

Preţul unei case pasive construite din elemente prefabricate costă 650-1.100 de euro pentru un metru pătrat construit, în cazul celor realizate de fabrica din Moreni, Dâmboviţa.

„La Moreni 650 euro mp costă, iar case complexe preţ 1.100 euro mp. La Cluj va fi mai ieftin. Sunt case extensibile, case modulare, precum tiny homes“, a explicat Alin Muste.

El explică faptul că O casă pasivă se poate încălzi precum un termos, în comparaţie cu o casă normală, care se încălzeşte precum o sticlă sau un pahar. Potrivit datelor companiei, în România se consumă 300 kWh pe metru pătrat anual în timp ce o casă pasivă consumă 15 kWh.

„Aceste case nu sunt foare populare în România, în Vest 20.000 de care certificate, mai ales în Germania, la noi sunt 8 extrem de puţine. Noi mai certificăm încă 8. Spre exemplu, o casă normală în Germania, care costă 150.000 de euro are costuri de întreţinere de 300.000 de euro în 50 de ani, practic plăteşti de trei ori acea casă în 50 de ani“, a explicat Alin Muste.

Compania dezvoltă în prezent şi proiectul rezidenţial Sol Residence lângă Cluj.

„Vor fi 8 case - am găsit o nişă de case neacoperită de 200-250 mp, case prosumatoare cu un consum anual de 9kWh/mp anual. Acestea costă 1.400-1.500 euro pe mp construit. Avem clienţi în Bucureşti şi o casă construită în Bucureşti, suntem în discuţii cu clienţi, anul viitor probabil. Noi oferimo garanţie de 30 de ani iar durata de viaţă a acestor locuinţe este de cel puţin50-70 de ani. Poţi construi o casă pasivă la polul nord sau la polul sud“, a explicat Alin Muste. „Sunt mai multe companii care vor să facă case pasive, noi construim mai mult de 50% din piaţă cu cele 10-12 poiecte pe care le avem. Este foarte important ca piaţa să se maturizeze şi să apară concurenţa, să promovăm produsele. Există un interes, şi vin semnale de la clienţi, cred că în următorii ani o să vedem mai multe companii în zona caselor pasive“, a explicat fondatorul BioBuilds.

În opinia lui cea mai mare problemă este lipsa forţei de muncă specializată, de la arhitectură, proiectare structurală, fabricaţie, montaj sau construcţe, formăm oamenii de la zero.

 

BioBuilds în cifre

♦ 1,5 mil. lei cifră de afaceri înregistrată în 2019

90% poate reprezenta economia de energie în cazul unei case pasive

40% din emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial sunt reprezentate de construcţii

 

Cu ce probleme se confruntă BioBuilds

Infrastructura

Lipsa forţei de muncă bine calificate în construcţii

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank