ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ana-Maria Dogaru, PASsE-Par-Nous: Am investit 150.000 de euro într-un centru pentru copii în Dâmboviţa şi acum vrem să construim o şcoală

28.03.2022, 17:45 Autor: Bogdan Alecu

Centrul este amplasat în afara Bucureştiului, spre Târgovişte, în comuna Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa, pe DN7.

Ana-Maria Dogaru, preşe­din­te al PASsE-Par-Nous şi agile coach în cadrul Vodafone, a demarat în 2019 proiectul unui centru de educaţie pentru copiii preşcolari în care a investit 150.000 de euro în ultimii trei ani, iar mai departe vrea să construiască o şcoală pentru seg­mentul de vârstă de până la 18 ani.

„Iniţial am fost mediator, am mers după aceea către diplomaţie, jur­na­lism, project manage­ment. Tot ce înveţi în pro­ject management aju­tă foarte mult în munca cu oamenii şi co­piii. Apoi am început că­lă­toria către zo­na de educaţie tim­purie. Numele de PASsE-Par-Nous vine de la per­sonajul Jean Passepartout din romanul «Ocolul Pă­mân­tu­lui în 80 de zile» de Jules Verne, iar ideea este de «ser­vant-leader», cel care se con­cen­trează pe dez­vol­tarea şi bi­nele comu­nităţii din care face parte. Ideea este regăsită şi în zona de pro­ject ma­nage­ment şi agile. Educatorii din siste­mul Montessori sunt aceşti «servant leaders», cu acelaşi profil, ac­ţiuni, valori şi principii. Tot ce trebuie îmbunătăţit trebuie să treacă prin noi. Noi nu mizăm pe conceptul de gră­di­ni­ţă. Este mult mai mult de­cât o gră­di­ni­ţă în mod normal, iar noi mergem pe ide­ea de centru“, a spus Ana-Maria Dogaru în cadrul emi­siunii ZF Inves­tiţi în România!, un proiect ZF&CEC Bank.

Centrul este amplasat în afara Bu­cu­reştiului, spre Târgovişte, în comuna Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa, pe DN7. „Am venit aici pentru că am dorit să fim aproape de natură, avem o curte mare de 2.000 mp chiar în pădure. Este o completare a ceea ce copiii învaţă în sală - legătura cu na­tu­ra. Am întâlnit aici multe familii care au decis să părăsească Bucu­reştiul pentru a fi mai aproape de natură, într-un mediu mult mai curat. Noi monitorizăm calitatea aerului spre exemplu. Avem o maşină care face curse între Bucureşti pe Kiseleff şi centru. Acum avem 34 de copii îm­părţiţi în trei grupe - creşă, preşcolari 3-6 ani şi o grupă de şcoală care a început în septembrie 2021“, a ex­plicat Ana-Maria Dogaru.

Următorul pas îl reprezintă ex­tin­derea centrului actual, iar mai departe, deschiderea unui al doilea centru, care să fie proiectat de la zero de ei.

„Avem posibilitatea de a mai construi aici, mai există o parte a clădirii care trebuie construită şi avem în plan la vară să construim acolo cu ajutorul proprietarilor - noi fiind chiriaşi. Ne gândim şi la un alt loc. Aici capacitatea va rămâne la ni­velul curent, eventual aici să mer­gem cumva în zona de cercetare în pe­da­gogie. Dar vrem să însoţim copiii până la vârsta de 18 ani, să mergem pe o dezvoltare pe verticală“, a spus Ana-Maria Dogaru.

Din punct de vedere investi­ţio­nal, primul centru se apropie de intrarea pe profit.

„Suntem aproape de a fi pe breakeven. Speram să ajungem acolo odată cu ridicarea restricţiilor. Pe 15 iunie împlinim 3 ani şi până atunci sperăm să intrăm pe breakeven. Puţin mai târziu decât estimam iniţial, însă pandemia a fost greu de gestionat. Suntem în căutare de finanţare pentru un al doilea centru. Următorul sper să fie construit de noi, după un plan realizat de noi, cu intrări şi ieşiri duble, totul pe parter şi cu mai multe grupe şi lângă pădure şi o curte de 2.000 mp“, a spus fondatoarea centrului PASsE-Par-Nous.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank