Oferta de locuinţe noi va scădea treptat în următorii ani în condiţiile în care suspendarea PUZ-urilor va afecta dezvoltarea de noi proiecte în Capitală.
„Noi estimăm că va exista o reducere a livrărilor din cauza lipsei PUZ-urilor. Dacă anul acesta în zona Bucureşti-Ilfov se vor livra circa 15.000 de noi locuinţe, anul viitor se vor livra 13.000, iar acesta este numai începutul, iar dacă nu vor exista schimbări, vom vedea scăderi şi mai mari. Avem cerere, avem acces la finanţare, însă piaţa este acum trasă în jos de această problemă birocratică. Anul acesta circa 10.000 de locuinţe vor fi livrate numai în Capitală. Ilfovul câştigă teren şi sunt zone care se dezvoltă activ şi permit dezvoltarea unor ansambluri mai mari“, a spus Andreea Hamza senior director Living Department JLL România.
Ea a subliniat că preţurile terenurilor care au şi autorizaţie de construire au crescut sau în cel mai rău caz au rămas la fel, în timp ce pentru cele fără, acestea au devenit nevandabile.
„Au început să apară efecte. Costul terenurilor a crescut pentru cele autorizate, iar cele fără autorizaţie stau în stand-by deoarece nu se ştie care va fi utilitatea lor în viitor. Terenurile fără autorizaţie au înregistrat o scădere puternică a preţurilor. Sunt proiecte noi în diferite stadii de dezvoltare. Anul acesta nu vom simţi blocarea PUZ-urilor, însă vom vedea din 2022“, a explicat Andree Hamza.
Mai mult, în condiţiile în care oferta va scădea iar cererea va rămâne la un nivel similar, preţurile ar putea înregistra o accelerare.
„Sunt mulţi factori care vor influenţa preţurile, iar dacă cererea va evolua în acelaşi ritm, accesul la credite ipotecare, rata de creditare va evolua precum în 2021 există posibilitatea de a vedea o creştere mai mare a preţurilor“, a spus consultantul.
În aceste condiţii, sunt dezvoltatori care se concentrează mai mult pe zona limitrofă Capitalei pentru a dezcolta proiecte integrate.
„Vom vedea tot mai multe mini-oraşe şi proiecte mixte cu retail, rezidenţial şi office, sunt concepte care au prins contur iar în afară sunt foarte dezvoltate. Există tendinţa de a merge spre zonele limitrofe Capitalei, dar depinde de strategia fiecăruia şi ce clienţi au în ţintă. Sunt dezvoltatori care vor merge în afara Bucureştiului, iar alţii nu. Există această tendinţă însă“, a subliniat Andreea Hamza.
Mai mult, următoarea problemă o reprezintă TVA-ul de 5%. Anul trecut a fost votată o lege pentru majorarea pragului la 140.000 de euro, de la 450.000 de lei, însă măsura care trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021 a fost amânată cu un an, iar unii consultanţi spun că este posibil ca nici în 2022 să nu intre în vigoare.
„Cu cât se întârzie majorarea pragului pentru TVA de 5% cu atât este mai greu pentru piaţă. Produsele vandabile acum sunt cele care se încadrează în acest prag, însă dacă acum câţiva ani un client putea cumpăra un apartament cu trei camere în acest prag, în prezent mai poate cumpăra doar o garsonieră sau un apartament cu două camere“, explică Andreea Hamza.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE