Lipsa autorizaţiilor de construire dar şi reducerea numărului terenurilor disponibile în zonele centrale „îndeamnă“ dezvoltatorii să cumpere clădiri existente şi să le modernizeze pentru a le reintroduce în circuitul comercial, a spus Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară Griffes în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.
Cea mai recentă tranzacţie, cea prin care AFI Europe a cumpărat fosta clădire Bancorex de la CPI Group, vine să întărească acest concept, în opinia consultantului.
„Tranzacţia reprezintă o noutate foarte importantă ce vine în contextul lipsei livrărilor de noi birouri. Implicarea AFI cu atât mai mult, deoarece AFI este un jucător foarte mare, va avea un rol definitor, o redefinire a acestei proprietăţi, reinventarea ei. Tranzacţia mai sedimentează încă o tendinţă. Aceasta a reconversiilor. Cred că vom vedea din ce în ce mai multe astfel de tranzacţii, proprietăţi vechi sau mai vechi sau poate care au o destinaţie ce astăzi nu mai este în ton cu piaţa şi cu cerinţele ocupanţilor, care vor fi convertite pentru alte destinaţii“, a explicat Andreea Păun. Bucharest Financial Plaza, situată lângă Palatul CEC, are o suprafaţă construită totală de aproape 39.000 de metri pătraţi şi închiriabilă de aproape 31.000 de metri pătraţi, fiind prima clădire modernă construită în Capitală în anii ’90 şi, implicit, prima clădire de birouri la standarde apropiate celor de astăzi. Odată cu această achiziţie, portofoliul de birouri al AFI Europe ajunge la un total de peste 300.000 de metri pătraţi închiriabili în România, care se adaugă celor aproximativ 175.000 de metri pătraţi închiriabili de spaţii de retail. AFI Europe vizează obţinerea celei mai înalte certificări de sustenabilitate pentru această clădire, după ce, în 2023, proiectul a obţinut o autorizaţie de construcţie care permite conversia completă într-un proiect de clasă A. Israelienii vor duce mai departe acest proiect iniţiat de Immofinanz. De asemenea, dezvoltatorul are acum în construcţie AFI Loft, un concept de birouri de tip boutique, aflat deasupra centrului comercial AFI Cotroceni, măsurând 16.000 de metri pătraţi închiriabili.
Tranzacţia cu fosta clădire a Bancorex vine după şi cei de la Vastint au anunţat demararea construcţiei celei de-a doua faze de la Timpuri Noi Square, iar cei de la One au anunţat One Technology District.
„Vedem deja o revenire a interesului pentru segmentul de birouri. Pe de-o parte, se vorbea de companii care reimpun un ritm al folosirii biroului şi îşi doresc foarte mult să se revină la o viaţă de colectiv şi de interacţiune a echipelor. Deja avem săptămâni mai pline, deja avem 3 din 5 zile la birou pentru majoritatea companiilor, cu excepţia celor care chiar îşi pot face desfăşura activitatea de acasă. Pe de altă parte, cred că este şi nevoie de reintegrarea acestor clădiri care nu au mai fost folosite de mult timp. Şi atunci, aceste complexuri mixte sau poate aceste proprietăţi cu capacitate mare şi cu posibilitatea de a avea cel puţin una, două destinaţii, vor fi foarte căutate“, explică Andreea Păun.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE