Compania de inginerie Homplex, care produce termostate, detectoare de gaz şi alte echipamente, a derulat investiţii de aproape 500.000 de euro în cercetare şi dezvoltare (R&D) pentru produse noi în 2024, a explicat Bogdan Panainte, CEO şi cofondator Homplex, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.
„Anul acesta ajungem la investiţii de aproape 500.000 de euro în cercetare şi dezvoltare. În 2024 am investit doar în produse care sunt conectate la internet, am făcut tot felul de detectoare conectate la internet, relee conectate la internet şi alte tipuri de termostate conectate la internet. Pare că acesta este trendul“.
Compania investeşte anual circa 3% din cifra de afaceri în R&D, ceea ce ar fi însemnat aproximativ 300.000 de euro, însă în 2024 a alocat mai multe resurse în dezvoltarea de produse proprii. Majoritatea produselor noi vor fi lansate pe final de an.
„Lansăm forma finală a platformei de smart metering, după care lansăm relee inteligente, alte tipuri de termostate, detectoare conectate la internet şi tot ce ţine de smart metering, adică dispozitiv, servere, platforme, plus aplicaţii mobile ca să configurezi dispozitivul pe teren“.
Homplex este o companie înfiinţată în 2013 de Bogdan şi Tudor Panainte, iniţial ca un distribuitor de termostate şi detectoare de gaz. În timp, compania a început să dezvolte propriile produse, pe care le fabrică cu ajutorul unor parteneri.
„Noi dezvoltăm produsele şi avem parteneri cu care le asamblăm efectiv. Tot know how-ul e la noi, din punct de vedere hardware şi software, şi ulterior externalizăm partea de producţie“.
Compania are un portofoliu de peste 1.500 de produse, import şi produse proprii, pe care le vinde atât prin contracte directe cu marii operatori de reţele de gaz, cât şi prin intermediari, retaileri specializaţi home&deco. Circa 40% din produsele companiei sunt destinate clienţilor industriali şi 60% pieţei rezidenţiale.
Antreprenorul Bogdan Panainte consideră că unul dintre principalele avantaje pe care le are o companie antreprenorială în piaţă este viteza cu care poate răspunde la cererile din partea clienţilor.
„Noi putem implementa lucruri mai repede. Am discutat cu un partener care avea anumite cerinţe pentru care trebuia să modificăm matriţa şi am reuşit să îi arătăm produsul modificat la trei săptămâni după ce am stabilit cum ar trebui să arate“.
Homplex a investit în 2024 pentru a se reloca într-un nou spaţiu nou de câteva mii de metri pătraţi într-un parc logistic din apropierea autostrăzii A2.
„Am închiriat în ideea de a oferi condiţii mai bune şi oamenilor care fac parte din companie, să fim şi mai dinamici şi mai responsive, să ne ajutăm clientul să putem livra din stoc, pentru că în România există lipsă de project management, să spunem aşa, şi întotdeauna ai nevoie de lucruri cât mai rapid. De-a lungul timpului cred că un alt avantaj a fost că am livrat de pe o zi pe alta în orice colţ din ţară“.
În ultimii cinci ani, compania a investit peste 1 milion de euro în dezvoltarea de soluţii de control şi eficienţă energetică, precum termostatul smart NX1, soluţii radio de detecţie a gazului metan şi firidele din compozit pentru contoarele de gaz. În 2023, compania a finalizat proiectul prin care termostatul inteligent Homplex NX1 a devenit compatibil cu Google Home şi Google Asistant.
Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la peste 9 mil. euro în 2023, iar pentru 2024 vizează o creştere de peste 20%. Homplex lucrează cu o echipă de aproximativ 50 de oameni, din care aproape un sfert sunt implicaţi în R&D.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE