ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cătălin Drăguleanu, Ariston: Agenda europeană trebuie adaptată nevoilor din România. Alte ţări au subvenţii pentru pompe de căldură, noi nu

29.11.2024, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Pentru a accelera procesul de tranziţie de la centrale pe gaz la pompe de căldură, piaţa are nevoie de bonusuri, întocmai precum au maşinile electrice. Pe de altă parte, o treime din locuinţele din România nu sunt racordate la reţeaua de gaz.

Luna trecută ministrul mediului a anunţat un proiect pilot de „Rabla pentru sobe“, prin care cei care locuiesc în zona montană de primească un bonus de până la 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor cu o centrală pe lemne. Înlocuirea ar permite ca o întreagă casă să fie încălzită cu aceeaşi cantitate de lemne utilizată la o singură sobă, însă în cele mai multe cazuri, casele nu sunt izolate termic.

„Există în aproape toată Europa subvenţii pentru pompe de căldură, există încă şi pentru centrale termice. În mod cert, ar sprijini foarte mult acestă tranziţie şi în cazul nostru. Chiar am făcut nişte studii, le facem în fiecare an vizavi de interesul românilor faţă de aceste tehnologii şi observăm de la an în an că procentul celor interesaţi, dar şi al celor care ar adopta această tehnologie, a ajuns deja la 60-70% interes pentru o pompă de căldură dacă s-ar acorda subvenţii, cum sunt în alte state europene.“

„Germania, Italia, Spania, Franţa, aproape toate statele europene, Grecia acordă aceste subvenţii sunt sub formă de granturi financiare sau de reduce-reducere din taxe“, a spus Cătălin Drăguleanu, Head of East Europe Southern Countries - Ariston Group în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank.

Pe de altă parte, în România doar o treime din locuinţe au acces la reţea de gaz, iar restul se bazează pe lemne pentru a încălzi case vechi, ineficiente din punct de vedere energetic.

„Nu putem spune că instalarea unei pompe de căldură se va preta în orice guspodărie din România. Avem o situaţie particulară. Aceste blocuri construite acum mulţi ani, această trecere la tehnologia pompei de căldură trebuie sa fie însoţită şi de o investiţie în reţeaua electrică“, a explict directorul.

Potrivit unui sondaj realizat de Ariston, mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenţi plănuiesc să achiziţioneze o pompă de căldură în următorii 2-3 ani, iar peste jumătate dintre aceştia susţin că ar face trecerea către încălzirea cu o pompă de căldură acum, dacă ar beneficia de subvenţii de la stat.

“Tranziţia la pompe de căldură presupune trecerea la o nouă paradigmă de confort termic. Vorbim despre un proces complex, care presupune timp, dar şi consum de resurse. Acestea nu sunt doar resurse materiale, unde discuţia este mai amplă şi implică un sprijin din partea statului pentru consumatori; ele se referă şi la sursele din care oamenii îşi iau informaţia. Observăm că unul dintre impedimentele adoptării pompei de căldură ca soluţie de încălzire este insuficienta informare, motiv pentru care derulăm constant campanii de informare şi educare. Mai mult decât atât, am creat soluţii intermediare pentru a putea face mai uşoară trecerea la pompa de căldură. Astfel, există în portofoliul nostru soluţii hibride, adică pompe de căldură care pot fi montate la un sistem de încălzire existent, cu centrală pe gaz. Noi recomandăm această soluţie ca un prim pas în adaptarea consumatorilor, care astfel vor putea face economii la energie într-un mod foarte prietenos cu mediul“, a declarat Cătălin Drăguleanu.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank