ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cătălin Priscorniţă, Blitz: Creşte cererea pentru terenuri destinate construcţiilor şi pentru case amplasate în zone metropolitane

16.07.2021, 16:20 Autor: Bogdan Alecu

Munca de acasă din ultimul an şi sistemul hibrid în care vor lucra mul­te dintre companiile multina­ţio­nale pre­zente pe piaţă au majorat inte­resul oamenilor pentru locuinţe spa­ţioase şi pentru case.

„Există un interes tot mai mare pe partea de case. Oamenii gândesc în minute acum, nu kilometri, şi există o creştere a spaţiilor locative. Dacă tot discutăm de muncă de acasă sau de un sistem de muncă hibrid, oamenii simt ne­voia de spaţiu. Sunt tot mai mulţi cei care fac un up­grade acum şi vor mai mul­te camere“, a explicat Cătălin Priscorniţă, CEO şi fondator al firmei de con­sultanţă imobiliară Blitz cu sediul central în Cluj.

Interesul pentru pro­prie­tăţile de tip casă a crescut mult, în timp ce pe zona de în­chi­rieri apartamente inte­re­sul a scăzut. Odată cu ve­nirea pandemiei, studenţii au plecat acasă, iar scăderea a fost de circa 25% pe piaţa de închirieri.

De asemenea, în zonele me­tropolitane a crescut mult interesul pentru terenuri în vederea construcţiei de case.

„Acum 2-3 ani astfel de terenuri nu erau la mare căutare, însă acum sunt. Dacă ne uităm în zona de per­soane fizice, care vor să cumpere un teren, deja sunt foarte multe. Dar avem planuri urbanistice care nu sunt actualizate.“

Piaţa imobiliară din Ro­mâ­nia se pre­găteşte de o creş­tere semnifi­ca­tivă în ur­mă­toa­rele luni, trend gene­rat de ameliorarea crizei sanitare, dar şi de instrumentele de creditare puse la dispoziţie de stat pentru achizi­ţio­narea unei locuinţe.

„Anul a început în forţă, iar preţul mediu a crescut cu 2,2% în T1 pentru sectorul rezidenţial la nivel naţional. Şi în aprilie şi mai am avut un avans, însă uşor, dar chiar şi aşa tot avem o creştere“, a subliniat Cătălin Priscorniţă.

El adaugă că estimează per total an o creştere cuprinsă undeva între 7 şi 8 procente.

„Va fi o zonă de stabilizare în au­gust. Dacă ne uităm şi la banii din pia­ţă vedem că sunt suficienţi. Avem un program, Noua Casă, cu fonduri alo­cate de 1,5 mld. lei. Pe zona de cre­ditare ipotecară normală discu­tăm de dobânzi mici, de 4,4 - 4,5% pe me­die“, a declarat Cătălin Priscorniţă.

Cluj-Napoca rămâne în continuare cea mai scumpă zonă din ţară când vine vorba de preţul pe metru pătrat. Brokerii imobiliari sunt de părere că preţurile pot creşte şi mai mult în acest oraş odată cu finalizarea pandemiei.

„Cluj-Napoca a crescut mult în 2021, cu aproape 7% faţă de 2020, pe când în Bucureşti avansul e de 3-4%, la fel şi în Timişoara. În Cluj avem o medie de circa 1.830 de euro/mp, faţă de 1.400 de euro/mp în Bucureşti. Cu cât centrele sunt mai atractive şi oferă o calitate a vieţii mai bună, precum în Bucureşti, Cluj sau Timişoara, şi predictibilitatea investiţională este mai mare.“

Circa 7-8%, până în 10% se poate negocia în cazul apartamentelor, a spus consultantul.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank