ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Compania de inginerie Simtel vrea să intre în producţia de energie şi pregăteşte o investiţie de 13 mil. euro într-un proiect cu parcuri fotovoltaice

16.02.2021, 00:04 Autor: Alex Ciutacu

Afacerile Simtel au crescut cu 72% în 2020, până la 9 mil. euro. România ar putea atrage mai multe investiţii în producţia de energie dacă ar exista în legislaţie contracte bilaterale.

Compania de inginerie Simtel se pregăteşte să intre în producţia de energie verde şi va lansa în 2021 sau 2022 un proiect de 13 milioane de euro cu parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 21,7 MW, a explicat Iulian Nedea, CEO al Simtel, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Ne uităm şi noi la fonduri europene, avem câteva proiecte fotovoltaice dezvoltate şi vrem să intrăm în zona de producţie de energie. Ne uităm după sprijin în zona de fonduri europene, dacă nu vor exista probabil vom lua decizia de a le finanţa şi a le construi. Avem un proiect deja dezvoltat, gata de construcţie, de 1,7 MW şi mai avem în dezvoltare proiecte care însumează 20 MW. Investiţia se ridică la 13 mil. euro şi vom lua decizia la mijlocul anului dacă facem investiţia în 2021 sau în 2022“. 

El a atras atenţia asupra unor probleme care există din punct de vedere legislativ, întrucât România este printre ultimele ţări din Europa care nu au încă o legislaţie pentru contracte bilaterale. În opinia lui Iulian Nedea, acest lucru ţine departe o suită de inves­titori care vor să intre în România. 

„Sper ca guvernanţii să deschidă până la urmă calea spre contracte bilaterale. Cred că suntem printre puţinele ţări sau poate singura din Europa care nu poate avea contracte bilaterale pentru furnizarea de energie. La nivel european ştiu că legislaţia europeană obligă statele să aibă contracte bilaterale, dar la noi au fost nişte ani destul de tulburi. (...) Investitorii vor să vină în România, vor să facă investiţii masive în zona de energie, dar nu există o astfel de legislaţie”. 

Simtel a anunţat în 2020 că lansează un proiect de 62 de milioane de euro, care urma să se întindă pe 7 ani şi să vizeze o ofertă de instalare de centrale fotovoltaice pe modelul ESCO. 

Practic, acest model înseamnă că Simtel finanţează o investiţie pentru a instala panouri fotovoltaice la un client, urmând ca acest client să plătească lunar o anumită sumă către companie, timp de 8 sau 9 ani, iar la final facilitatea rămâne în proprietatea clientului. În acelaşi timp, proiectele implementate de Simtel se pot dezasambla şi pot fi mutate către alt client, dacă este cazul. 

„ESCO este modelul Energy Ser­vice Company. Compania beneficiară plăteşte o sumă de bani către compania care a venit şi realizează proiectul de eficientizare de consum de energie cu o sumă egală sau chiar mai mică decât economisirea de care se bucură”. 

În acest model, Simtel practică un anumit adaos comercial în partea de proiectare şi construcţie, un cost legat de finanţare şi un cost operaţional legat de întreţinerea centralei electrice. Toate acestea ar trebui să vină cu un cost lunar mai mic decât factura la electricitate a respectivului client. 

Primele implementări pe modelul ESCO au fost realizate în 2020, iar investiţiile Simtel în acest model până acum s-au ridicat la aproape 1 milion de euro. 

„Noi am avut patru clienţi, dar doi dintre ei au un potenţial foarte mare, adică să mergem mai departe cu ei fiindcă au multe locaţii şi clădiri. (...) Avem un mare producător de carne de pui, cu ei am lucrat, au înţeles foarte bine modelul de business, am accelerat şi noi proiectul şi ambele părţi sunt mulţumite”. 

În prezent, companiile interesate de astfel de proiecte fotovoltaice aşteaptă finalizarea liniilor de finanţare din fonduri europene, pentru a vedea dacă îşi pot finanţa parţial o astfel de investiţie din bani europeni – ceea ce i-ar îndepărta de modelul ESCO, dar ar duce în continuare piaţa mai departe în tranziţia energetică. 

„Ne bucurăm că am mers cu acest proiect ESCO. Pe de altă parte, clienţii sunt mult mai deschişi să facă investiţii din propriile resurse, dar este şi multă aşteptare legată de ceea ce înseamnă Green Deal, respectiv bani europeni care vor veni şi în România şi vor ajuta companiile să îşi eficientizeze consumul de energie. Ajutaţi de bani europeni, clienţii amortizează investiţia în 3 ani, faţă de 6 ani atunci când investesc pe cont propriu”  

În ceea ce priveşte piaţa proiectelor fotovoltaice din România, Iulian Nedea a explicat că aceasta a fost aproape moartă între 2014 şi 2017 – când Simtel a spart gheaţa. 

„Am continuat în 2018 şi după noi s-a creat un val şi vin mai multe companii. Ne bucurăm să avem conurenţă. Ştim că ne-am păstrat poziţia de lider în România în ceea ce priveşte dezvoltarea, construcţia şi mentenanţa proiectelor de centrale electrice fotovoltaice”. 

Per total, Simtel a instalat peste 100 de centrale fotovoltaice cu o putere mai mare de peste 50 KW.

„Dacă vorbim de 2019-2020 s-au construit undeva la 50 MW. Doar în 2020 au fost cam 30 MW în România, dintre care noi am construit aproximativ 15 MW”. 

Activitatea de construcţie şi mentenanţă pentru parcurile fotovoltaice a Simtel trece şi dincolo de graniţele ţării, deja de mai mulţi ani. Astfel, Simtel ajunge şi în ţări precum Ucraina, Suedia, Franţa, Germania şi Marea Britanie. 

Compania de inginerie Simtel activează în trei domenii de business şi-anume telecomunicaţii, energie verde şi automatizare. Simtel este integrator pentru operatorii mobili de telecomunicaţii, construieşte şi oferă mentenanţă pentru centralele electrice fotovoltaice şi oferă soluţii de automatizări prin acţionări electrice şi roboţi.

La nivelul de cifre, Simtel a obţinut în 2020 afaceri de circa 9 milioane de euro, adică 42 de milioane de lei, în creştere cu 72% faţă de 2019. Un procent de 68-69% din cifra de afaceri vine din fotovoltaice, în timp ce 25% provine din activitatea de integrator pentru operatorii de servicii de telefonie mobilă, iar un procent de circa 5% din automatizări. 

„Anul acesta vom fi mult mai atenţi către zona de automatizări pentru că are potenţial foarte mare şi noi ne-am mobilizat ca echipă, am adus oameni noi şi anul acesta şi vom avea cu siguranţă o creştere”. 

Simtel are astăzi 44 de angajaţi, iar compania este controlată de Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc şi Radu Vilău. 

În ceea ce priveşte finanţarea, Simtel a semnalat că se pregăteşte să anunţe în următoarele luni un posibil pas către bursa de la Bucureşti.

„Eu cred că Bursa de Valori Bucureşti are nevoie de o companie de inginerie şi tehnologie cu aplicaţii în energie, în telecomunicaţii şi automatizări industriale. Cred că diversitatea ar fi benefică pentru bursă”

Iulian Nedea nu a confirmat intenţia concretă de listare, însă anul trecut Simtel semnala o posibilă emisiune de obligaţiuni, iar acum compania pregăteşte „o surpriză”.

„Am schimbat puţin din mers decizia de a veni pe piaţa de obligaţiuni, vom avea o surpriză în viitor, în următoarele 2 luni de zile vă putem anunţa la ce ne-am gândit. Este mai mult pentru investitori decât zona de obligaţiuni, va fi un mix”.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank