ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Compania de securitate cibernetică Safetech Innovations speră ca pieţele din SUA şi UK să genereze 6 mil. euro la trei ani de la înfiinţare

22.06.2021, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Investiţia pentru extinderea internaţională ar putea ajunge până la 8 mil. lei ♦ Afacerile Safetech Innovations au ajuns la 14,7 mil. lei în 2020, iar compania ţinteşte 20 mil. lei în 2021. 

Compania de securitate cibernetică Safetech Innovations va demara procesul de extindere internaţională la finalul anului 2021, după finalizarea majorării de capital, iar companiile pe care le deschide în SUA şi Marea Britanie ar trebui să genereze afaceri de 6 mil. euro la trei ani de la înfiinţare, a explicat Victor Gânsac, CEO şi cofondator, Safetech Innovations, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„În prima etapă vom crea zona de vânzări şi toate serviciile noastre vor fi revândute, de fapt. Zona tehnică rămâne deocamdată în Bucureşti, întrucât pandemia a demonstrat faptul că 95% din ceea ce facem noi putem face şi remote. Din decembrie 2021 începem să le înfiinţăm, iar în 2022 vom avea companiile în ambele ţări. (...) Estimăm la un orizont de trei ani de la momentul înfiinţării o cifră de afaceri de 6 mil. euro pentru cele două companii“. 

Listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, Safetech Innovations vrea să atragă 8 mil. lei de la investitori printr-o operaţiune de majorare a capitalului social, într-o decizie supusă la votul acţionarilor în data de 19 iulie. Fondurile vor fi utilizate pentru extinderea internaţională. 

„Pot să spun că nu ne-am grăbit. Am constatat nevoia de a ne extinde în străinătate şi acest proces durează. Numai majorarea de capital social se va finaliza undeva în noiembrie 2021 şi tocmai din acest motiv am demarat în prezent acest lucru“. 

Compania a raportat pentru 2020 afaceri de 14,7 mil. lei, în creştere cu 43% faţă de 2019, respectiv un profit net de 3,1 mil. lei, în creştere cu 148%.

Pentru 2021, Safetech estimează afaceri de 20 mil. lei şi un profit de 4,5 mil. lei. În prezent, clienţii internaţionali au un aport de circa 10% în afacerile companiei. 

„Clienţii vin în special din sectorul financiar-bancar şi suntem în creştere accelerată în zona de energie, utilităţi, zona de industrie, acele zone care au infrastructuri critice şi sisteme de control industriale“. 

Safetech Innovations are în derulare şi un proiect de 26 mil. lei pentru SafePIC, un centru de excelenţă pentru securitatea cibernetică şi rezilienţa infrastructurilor critice, prin care compania îşi propune să dezvolte infrastructura şi capabilităţile companiei pentru monitorizarea atacurilor cibernetice. Acest proiect este finanţat în proporţie de 80% prin fonduri europene. 

„Astăzi suntem la un an de proiect, mai avem încă doi ani. A mers bine primul an, am finalziat studiile de cercetare-inovare şi am trecut deja în faza de implementare, dezvoltare a produselor software din acest proiect, reuşind să implementăm infrastructura necesară atât pentru cercetare cât şi pentru derularea activităţilor din centrul de monitorizare. Am dotat centrul de monitorizare cu tot ce are nevoie un centru funcţional 24/7“. 

Proiectul se va finaliza în 2023, iar la final va avea ca rezultat şi o serie de soluţii software menite să eficientizeze activitatea Safetech şi să ofere companiei un avantaj competitiv, dar şi vânzarea acestora pe piaţa internaţională. 

Mai mult, proiectul pe care Safetech îl desfăşoară alături de Universitatea Naţională de Apărare Carol I şi Institutul Naţional pentru Fizică şi Energie Nucleară ar urma să aducă un master acreditat de securitate cibernetică pentru infrastructură critică.

„Există prea puţine cursuri pentru securitatea cibernetică, prea puţine programe de master în facultăţi. Tocmai din acest motiv în cadrul SafePIC avem şi o activitate de dezvoltare a unui program de master în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I, cu tematica securitatea infrastructurilor critice“

Compania are în prezent 45 de angajaţi şi vrea să ajungă până la 52 de oameni până la finalul acestui an. 

„Specialiştii îi formăm, atât experţi în domeniul IT care vor să facă un pas în zona de securitate, dar şi studenţi şi masteranzi care vin în practică la noi, iar o parte rămân şi se dezvoltă în cadrul companiei. Sincer, în piaţă sunt foarte puţini specialişti“. 

Victor Gânsac a explicat că jucătorii din România au început să fie mai atenţi la securitatea cibernetică şi a arătat spre Legea 362/2018, care transpune directiva europeană referitoare la securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice, întrucât aceasta ar putea alimenta apetitul companiilor din piaţa locală pentru astfel de servicii. 

„Transpunerea acestei legi este un punct major, încă nu e finalizat tot procesul, dar deja produce efecte şi sunt multe companii mari care au început să investească în securitatea cibernetică pentru a se conforma cu această lege“.

Întrebat cine se aliniază sub această lege, CEO-ul Safetech a subliniat sistemul financiar-bancar, sistemul de energie – de la producţie, transport, distribuţie şi furnizare – sistemul de sănătate, respectiv sistemul de transport. 

„Dacă în 2020 au fost atacuri de tip ransomware sau phishing, anul acesta în urma unui atac de tip ransomware am văzut şi un efect în viaţa economică şi socială. Aş aminti aici de atacul recent din SUA care a afectat cel mai important transportator de petrol din state (n.r: Colonial Pipeline). Ştiţi foarte bine că pentru o săptămână nu au mai transportat ţiţei şi au fost efecte în economie şi în viaţa socială. Aici Legea 362/2018 vine şi obligă şi în România şi la nivelul UE să fie implementate măsuri de securitate pentru a fi evitate astfel de efecte“. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank