ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Compania românească Top Seeds investeşte 4,7 mil. euro pentru achiziţia unei ferme şi pentru un depozit de cereale

09.08.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

♦ Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 249 mil. lei în 2021, în creştere cu 30% faţă de anul anterior ♦ Top Seeds operează două baze pentru depozitarea cerealelor, cu o capacitate totală de 60.000 de tone, la care se adaugă alte patru depozite în ţară.

Compania românească Top Seeds, furnizor de soluţii integrate pentru agricultură, va finaliza în acest an investiţii totale de 4,7 mil. euro, care se vor concretiza prin achiziţia unei ferme şi a unui depozit pentru cereale, a explicat Oana Leahu, director executiv Top Seeds, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Cele două arii pe care vrem să investim sunt acest depozit pentru cereale într-o zonă strategică a ţării, unde discuţiile au avansat destul de mult, şi stabilim ultimele detalii pentru achiziţia unei ferme care să ne asigure testarea produselor proprii, cât şi baza de seminţe pentru producerea şi tratarea seminţelor proprii.“

Reprezentanta companiei nu a oferit mai multe detalii la acest moment ţinând cont de natura şi etapa în care se află tranzacţiile, însă a menţionat că ferma va asigura toată partea de testare a produselor proprii, dar şi producerea de seminţe, astfel încât compania să îşi poată asigura fluxul producţiei de seminţe proprii. „Investiţia se va ridica undeva la 3,5 milioane de euro pentru fermă, iar pentru celălalt proiect estimăm undeva în jur de 1,2 milioane de euro. (…) Avem finanţare din resurse proprii, dar şi finanţare bancară, avem aprobări de la băncile partenere pentru prima achiziţie, aşteptăm momentul prielnic şi pentru listarea la Bursă, dar suntem în discuţii şi pentru atragerea de private equity în companie.“

„Avem planuri destul de mari pentru a doua jumătate a anului 2022 şi sunt convinsă că la finalul anului vom anunţa toate aceste investiţii finalizate cu succes”.

Top Seeds a fost fondată în 2010 de Daniel Bâja, având ca obiectiv de activitate comercializarea şi distribuţia de seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi motorină pentru fermieri. Acum, compania furnizează îngrăşăminte chimice, seminţe, produse pentru protecţia plantelor, nutriţia plantelor – gamă proprie de produse, o parte dintre aceste produse fiind destinate fermelor BIO, trading de cereale şi depozitare, combustibil şi transport.

Compania are două baze pentru depozitarea cerealelor şi inputurilor în Bărăganu, jud. Constanţa, respectiv Viziru, jud. Brăila – cu o capacitate totală de 60.000 de tone – în timp ce operează cu depozite în Slobozia, Timişoara, Bacău şi Alexandria.

„Avem şase spaţii de depozitare, cu două baze finalizate recent, moderne, care ne asigură depozitarea cerealelor. Toate pot asigura şi depozitarea cerealelor, dar cele două au fost construite cu această destinaţie”.

Top Seeds a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 249 de milioane de lei, în creştere cu 40% faţă de 2020, iar în 2022 va ajunge la afaceri cuprinse între 270-300 de milioane de lei, în funcţie de evoluţia pieţei cerealelor. Compania are 130 de angajaţi, dintre care 38 de oameni formează forţa de vânzări.

Anul 2022 este unul complicat pentru sectorul agricol, în contextul în care seceta afectează anumite părţi din estul şi din sudul României, însă Oana Leahu consideră că acest an nu se compară cu anul 2020, când seceta a răvăşit recoltele.

„Seceta prin care trecem acum este diferită, este pedologică, de profunzime, nu este neapărat influenţată de cantitatea de precipitaţii pe care trebuia să o avem în primăvară şi a lipsit, ci de secarea apei din sol şi adâncirea pânzei freatice”.

Compania Top Seeds lucrează cu circa 2.000 de fermieri, care cultivă aproape 900.000 de hectare. Aceştia sunt în principal fermieri medii şi mari, care lucrează suprafeţe de peste 500 de hectare.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank